Programma TAALBAAK 2023

Klik door voor meer informatie over de afzonderlijke programma-onderdelen:
1 februari – lezing Albert Bartelds + docu ‘Lage tonen, brede groeven’ in Bibliotheek
2 februari – lezing Daniel van Mourik in Etty Hillesum Centrum
3 februari – film ‘Sibel’ in MIMIK
4 februari – workshop Anass Habib in Etty Hillesum Centrum
4 februari – concert La Rosa Ensemble in MIMIK
5 februari – concerten ZEA + Brader Mûsikî & Rubar Şîno in Burgerweeshuis

Over TAALBAAK

Onder de naam TAALBAAK organiseren De Perifeer en Wereldlokaal een terugkerend evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen. Georganiseerd in samenwerking met CDS (Centrum voor Diversiteit en Samenleving), MIMIK, Burgerweeshuis, Bibliotheek Deventer, COA, Etty Hillesum Centrum, Historisch Centrum Overijssel en Vluchtelingenwerk.

Deventer is een kleurrijke stad. Er wonen maar liefst 120 nationaliteiten en er worden 180 talen gesproken. In Deventer en breder gezien de Provincie Overijssel worden ook verschillende streektalen en dialecten gesproken.

Elk jaar wordt door UNESCO in februari aandacht geschonken aan moedertalen waarbij ook bedreigde talen, dialecten en streektalen in beeld zijn. Hiermee staan de taalkundige en culturele diversiteit en meertaligheid in de schijnwerper. Voor UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden.

Dit alles is voor Deventer organisaties aanleiding om van woensdag 1 tot en met zondag 5 februari 2023 het evenement TAALBAAK te organiseren. De betrokken Deventer organisaties onderschrijven de UNESCO doelstelling  ‘Door de moedertaal en dialecten in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie en diversiteit bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen diverse mensengroepen. Dit leidt tot meer begrip’.

TAALBAAK is mogelijk gemaakt door Deventer Cultuur Club, Erven Witteveen, Wesselings Van Breemen Fonds, Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds en alle deelnemende podia en betrokken organisaties.