Recensie VPRO 3voor12

22 juli 2022    recensie

Patrick Schimmel schreef de volgende recensie over het optreden van Nobuka (& special guests) in de Kapel op Valkhof Festival. Gepubliceerd door VPRO 3voor12.

Nobuka en vrienden leveren een immense en meditatieve kapelervaring

Een voelbaar muzikaal experiment dat een diepe inprenting achterlaat

Nobuka, oftewel Michel van Collenburg, imponeert al een tijd met zijn lo-fi experimentele elektronica en ambient. Recente release Miniatüre is geen uitzondering op een sterke regel. Veldopnamen met smaken van de Berlijnse (museum)scene. En hoewel de stukken daarop niet minder intrigerend, maar wel een stuk korter zijn, zullen we vandaag in de Nicolaaskapel met een soort drietrapsraket dieper de soundscapes in gaan. Van tevoren zijn gastoptredens geïmpliceerd (“Nobuka & special guests”), het blijkt een transformatieve ervaring te worden. See you on the other side.

Parels van muzikale Covidprojecten vormen het thema van dit festivalseizoen. De Perifeer is de buitenrand, ‘what is out there’. Het is ook een ondersteuningsorganisatie voor muzikanten om toch te publiceren tijdens de pandemie, terwijl klantcontact noodgedwongen ontbreekt. Vandaag is het thema klantenbinding. Gefaciliteerd door een volgestroomde kapel en een hypergefocust publiek, bang om een speld te laten vallen. Element voor element wordt geabsorbeerd. Van Collenburg ziet door zijn focus niet dat de mensen hun ogen sluiten en het kippenvel van de armen vegen.

Dan verschijnt Stefan Kollee ten tonele, om gemanipuleerde Nick Cave-teksten, als een soort dichtkunst ten gehore te brengen, terwijl de ambient afglijdt naar nieuwe gangen van een duister doolhof. De teksten worden verontrustende hersenspinsels van een dichter zonder naam, die met de typische beleving van Kollee door de kapel onder avondlicht galmen. Is de volgende stap een kathedraal, of zeg de Stevenskerk? Als Rindert Lammers (Lost Verses, Benji), Yildiz Gies, Imke Loeffen (Poppunt Gelderland, CHKS) en de echtgenote van Van Collenburg in de nissen verschijnen achter een microfoon, doen zij woorden vervagen in prachtige hulpkreten. Zo wordt dit een immense ervaring die zijn weerga op het Valkhof Festival van dit jaar waarschijnlijk niet kent.

HET MOMENT
Als de teksten een piek in radeloosheid bereiken, met Kollees “Until nothing is left”, is de spanning dik voelbaar. Dit is vlak voordat het koor met enkele Gelderse muziekcoryfeeën er nog een schepje bovenop doet.