Post-pandemische tijden

31 augustus 2022    nieuws

De Perifeer wil het graag even met je hebben over iets persoonlijks. Nou ja, persoonlijk… het gaat in ieder geval over jou, het publiek van De Perifeer. Nu corona al een tijdje niet of nauwelijks beperkingen meer oplevert voor het bezoeken van de kunst- en cultuursector valt er iets op; een deel van het publiek komt nog steeds niet terug, wat in de hele sector zorgt voor lagere publieksopkomsten. Bovendien koopt het merendeel van het publiek pas op het aller-aller-allerlaatste moment tickets, waardoor elke show een enigszins zenuwslopend voortraject kent.

Ook bij De Perifeer is dit het geval. Omdat het zo’n wijd verbreid fenomeen is, is er inmiddels al behoorlijk wat onderzoek naar gedaan; er zijn vele oorzaken aan te wijzen, die elkaar ook nog eens versterken. Juist bij een klein podium als De Perifeer, met een programma wat zich ruim buiten de mainstream afspeelt, waren publieksopkomsten de afgelopen maanden al een paar keer een serieus probleem. Bovendien vinden we het gewoon zonde om al dat supertoffe programma neer te zetten als het risico dat er te weinig publiek komt zo groot geworden is.

Tegelijkertijd ziet De Perifeer het onverminderd als missie om avontuurlijk programma te blijven serveren, omdat podia zoals De Perifeer juist in deze tijd schaars én onmisbaar zijn, zowel voor de betreffende artiesten als voor het publiek wat de binding met uitdagend kunst- en cultuurprogramma niet is verloren.

De beste manier om De Perifeer hierin te steunen is natuurlijk door naar onze shows te (blijven) komen. Zoals jullie hopelijk al hebben ontdekt heeft De Perifeer al iets bedacht voor mensen met krappe beurzen. Maar als jullie andere tips hebben om de bezoekersaantallen weer op pre-corona-peil te krijgen, dan horen we het graag!

Ook steun in de vorm van helpende handen is superwelkom. Stuur even een mailtje naar harco@perifeer.org als je hier interesse in hebt.