Over De Perifeer

De Perifeer is een platform voor muziek, kunst, performance en experiment, gelegen aan de rand van het centrum van Deventer. Een intiem podium en werkplek voor projectmatige residenties. De Perifeer biedt als onderdeel van het programma nadrukkelijk ruimte voor onderzoek en try-outs (of trial & error).

De Perifeer is gestart in 2014 en bevindt zich in het atelier van beeldend (geluids)kunstenaar en ontwerper Harco Rutgers in Havenkwartier Deventer. Er is hier plaats voor ongeveer 20-30 bezoekers, afhankelijk van het programma. Er zijn geen vaste openingstijden.

De uitgaven van het direct aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. komen (deels) op dezelfde locatie tot stand en zijn hier te koop. De Perifeer heeft het stokje overgenomen van Esc.rec.’s langlopende, avontuurlijke concertreeks Ass-crack Stage-hack (ACSH).

Het programma van De Perifeer beperkt zich niet tot de eigen locatie, maar betrekt ook regelmatig andere podia en festivals in de programmering, zowel op uitnodiging als op eigen initiatief.

Programmering

Het programma van De Perifeer is gevarieerd, maar altijd cutting edge of fringe, zoals de naam van het podium al suggereert. Van improv en jazz tot elektronisch experiment, van folk tot drones, van klassiek tot rammelpop, van geluidskunst tot performance art, van deep listening tot moddervette beats, van snoeiharde noise tot verstilde composities.

Die variatie is integraal onderdeel van de artistieke visie: de randen opzoeken, maar dan wel binnen een breed genrebegrip en met een goed oog voor kwaliteit. Dat is niet altijd ‘easy listening’, maar wel noodzakelijk voor de artistiek inhoudelijke ontwikkeling van artiesten en het brengen van nieuwe inzichten en ervaringen voor publiek.

Juist in de kleine ruimte van De Perifeer komt het merendeel van het programma extra goed tot zijn recht. De intieme en soms ook confronterende setting zorgt voor een unieke beleving. Een gepassioneerde aandacht waarvan artiesten van over de hele wereld zeggen dat ze die zelden ergens meemaken.

Het programma van De Perifeer behoort tot de essentiële rafelrand van het kunst- en cultuurveld van Deventer en de regio. Het experiment wordt niet geschuwd, eerder aangemoedigd. Hier vinden bekende namen uit de voorhoede de kans nieuwe wegen in te slaan en vinden nieuwe artiesten een podium.

Op deze website is een uitgebreid archief te vinden van al het voorgaande programma, inclusief documentatie, evenals overzichten van artiesten en locaties.

De Perifeer XL

Niet alle optredens zijn gebaat bij de intieme setting van De Perifeer, soms is de podiumruimte gewoon écht te klein. En ook voor bijvoorbeeld projecties of andere beeldende presentaties is De Perifeer als ruimte eigenlijk ongeschikt. Gelukkig kan De Perifeer in overleg uitwijken naar een aantal alternatieve locaties van samenwerkingspartners, zoals bijvoorbeeld Kunstenlab, de Lebuinuskerk, Burgerweeshuis, MIMIK, de Bibliotheek, festivals (zoals Kelderfest, Valkhof Festival of Instruments Make Play), NachtExpo, De Nieuwe Oost pop en Koek FM.

Residenties

De Perifeer heeft tot nu toe een aantal keer residenties kunnen bieden aan artiesten. Tijdens residenties faciliteert en stimuleert Harco Rutgers de betreffende artiesten, o.a. met zaken als vergunningen, materiaal, gereedschap en inhoudelijke feedback. De residenties leverden nieuw werk, nieuwe inzichten en mogelijkheden op en vallen perfect binnen de artistieke visie om makers de ruimte te geven om te experimenteren en te ontwikkelen.

Publieksonderzoek maart 2020

Net voordat corona toesloeg heeft De Perifeer voor het eerst een publieksonderzoek uitgevoerd. Dit publieksonderzoek bestond uit een online vragenlijst, waarin een breed scala aan onderwerpen werd bevraagd en had een overweldigende respons.

Resultaten publieksonderzoek (pdf)