Nieuwe co-curator PERIFEST bekend!

3 juni 2024    nieuws

De voorbereidingen voor Perifest 2025 zijn van start, schrijf 1 maart maar alvast dik in je agenda! Omdat het de afgelopen jaren zo goed beviel werken we opnieuw samen met een jonge co-curator: Jip Rutgers. Net als vorig jaar beweegt de line-up van Perifest zich hierdoor richting elektronische muziek en clubcultuur, vandaar dat we ook de samenwerking met Nachtparlement weer opzoeken.

Jip Rutgers (2004) is vanaf het begin van De Perifeer (2014) met regelmaat aanwezig bij optredens die door De Perifeer worden georganiseerd en is een trouw bezoeker van Perifest. Niet geheel toevallig, want Jip’s vader is Harco Rutgers, oprichter van De Perifeer. Door de jaren heen sijpelde bijna onvermijdelijk de belevingswereld van zijn kinderen af en toe door in de programmering. Dat effect wordt in deze nieuwe editie van Perifest wat extremer met Jip als co-curator; een spannende samenwerking waar beiden erg enthousiast over zijn.

Jip Rutgers: “Ik ben van jongs af aan intensief met muziek bezig. Vooral als luisteraar, maar ook hoe muziek gemaakt wordt vond ik al vroeg interessant. Mijn eigen mening vormen over nieuwe muziek is iets waar ik heel erg van geniet en de programmering van De Perifeer biedt hiervoor alle kans. Sinds een aantal jaar is bij mij een nieuwe interesse ontstaan: hoe komt programma tot stand? Hoe kiest een programmeur en hoe werkt alles samen?”

Harco Rutgers: “Jip was als kleuter al in staat om niet alleen te genieten van muziek, maar ook in detail te analyseren wat er interessant aan is. Onze muzieksmaak overlapt tegenwoordig voor een groot deel, waardoor we elkaar regelmatig treffen in de club (o.a. bij Nachtparlement), bij concerten en soms zelfs achter de draaitafels. Ik ontdek steeds vaker nieuwe favorieten via Jip. Het lijkt me dan ook een feestje om samen te werken aan de line-up voor Perifest.”

Vlak na diens ontdekking van het nachtleven is Jip voorzichtig gestart als DJ, wat weer een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan diens muziekbeleving. Het selecteren van tracks voor DJ-sets vraagt echt een andere manier van luisteren – ook een vorm van cureren eigenlijk. Net als voor de vorige co-curatoren van Perifest, wordt het samenstellen van een festivalprogramma een compleet nieuwe ervaring voor Jip, die niet kan wachten om zich hierop te storten.

Jip Rutgers: “Het idee iets te kunnen bijdragen aan een muziekwereld waar ik zelf al zoveel aan heb gehad maakt me heel erg blij.”