Contactgegevens en locatie

De Perifeer / Harco Rutgers
Mr. H.F. de Boerlaan 151
7411 AH Deventer
harco@perifeer.org
+31(0)613548295

Met het openbaar vervoer, lopend vanaf NS-station Deventer: te voet (15-20 minuten). Er rijdt eventueel ook een bus vanaf NS-station die praktisch voor de deur stopt.

Met de auto vanaf A1: afslag Deventer, volg richting Centrum, rechtdoor. De weg maakt een zigzag over een sluis (Deensestraat). Na verkeerslicht De Perifeer aan de rechterkant. Gratis parkeren.


Over De Perifeer

De Perifeer is een platform voor muziek, kunst, performance en experiment, gelegen aan de rand van het centrum in het Havenkwartier in Deventer. Dit kunstenaarsinitiatief is een intiem podium en werkplek voor projectmatige residenties in het atelier van beeldend kunstenaar Harco Rutgers.

De Perifeer biedt als onderdeel van het programma nadrukkelijk ruimte voor onderzoek, talentontwikkeling en try-outs (of trial & error). De Perifeer is een grass-roots initiatief, met een bewezen lange adem. Het programma van De Perifeer beperkt zich niet tot de eigen locatie, maar betrekt ook regelmatig andere podia en festivals in de programmering. Zowel op uitnodiging als op eigen initiatief.

Over het algemeen is het programma van De Perifeer gevarieerd, maar altijd cutting edge of fringe, zoals de naam van het podium eigenlijk al suggereert. De randen opzoeken, maar dan wel binnen een breed genrebegrip en met een goed oog voor kwaliteit. Het gaat erom dat makers de ruimte hebben om hun grens te verkennen. Die houding zorgt ervoor dat ze zich kunnen ontwikkelen, dat er cross-overs ontstaan, en nieuwe inzichten over composities, textuur en performance. Het podium als laboratorium. Dat is niet altijd ‘easy listening’ maar wel noodzakelijk. Want zo komen we verder.

Juist in de kleine ruimte van De Perifeer komt het merendeel van het programma extra goed tot zijn recht. De intieme en soms ook confronterende setting – het publiek zit op nog geen meter afstand
van het optreden en meer dan 30 mensen passen er zittend echt niet in ‘de zaal’ – zorgt voor een unieke beleving voor zowel artiest als publiek. Een gepassioneerde aandacht waarvan artiesten zeggen dat ze die zelden meemaken.

Het programma van De Perifeer behoort tot de essentiële rafelrand van het kunst- en cultuurveld van Deventer en de regio en wordt ook nationaal en internationaal zeer gewaardeerd. Het experiment wordt niet geschuwd, eerder aangemoedigd. Hier vinden bekende namen uit de voorhoede de kans nieuwe wegen in te slaan en vinden nieuwe artiesten een podium.

De uitgaven van het direct aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. komen (deels) op deze locatie tot stand en zijn hier te koop. De Perifeer heeft inmiddels het stokje overgenomen van Esc.rec.’s langlopende, avontuurlijke concertreeks Ass-crack Stage-hack (ACSH).

De Perifeer vind je in het vmDAVO gebouw in Havenkwartier Deventer. Dit is een verzamelgebouw, waar o.a. enkele samenwerkingspartners van De Perifeer en Esc.rec. gehuisvest zijn. Bekijk zeker ook even de agenda van Havenkwartier Deventer voor alle andere activiteiten in het gebied.


De Perifeer XL

Niet alle optredens zijn gebaat bij de intieme setting van De Perifeer, soms is de podiumruimte gewoon écht te klein. En ook voor bijvoorbeeld projecties is De Perifeer als ruimte eigenlijk ongeschikt. Gelukkig kan De Perifeer in overleg uitwijken naar de tentoonstellings- en podiumruimte van Kunstenlab, één deur verderop in hetzelfde gebouw. Daar is de capaciteit veel groter, is verduisteren eenvoudig en is ook benodigde apparatuur grotendeels aanwezig. Zowel Kunstenlab als De Perifeer geven in dergelijke gevallen de voorkeur aan een sterke inhoudelijke link met het tentoonstellingsprogramma van Kunstenlab. Daardoor behoort een nauwe promotionele samenwerking ook tot de mogelijkheden.

In de samenwerking met de aan de Lebuïnuskerk verbonden culturele organisatie Vondst, behoort ook deze magistrale kerk in het centrum van Deventer als XL concertlocatie tot de mogelijkheden. Een unieke en zeer bijzondere locatie, die behalve een grote capaciteit ook een indrukwekkende sfeer en akoestiek heeft, die zeer nauw aansluit bij een deel van het concertprogramma van De Perifeer.

Naast deze twee voorbeelden staat De Perifeer nadrukkelijk open voor samenwerkingen op andere locaties, waardoor dit in de praktijk ook steeds vaker voorkomt.


Residencies

De Perifeer heeft tot nu toe een aantal keer gefunctioneerd als residency voor geluidskunstenaars. Tijdens deze residencies faciliteert en stimuleert Harco Rutgers de betreffende artiesten, o.a. met zaken als vergunningen, materiaal, gereedschap en inhoudelijke feedback. De residencies zijn erg goed bevallen, zowel voor de artiesten als voor De Perifeer. Ze leverden nieuw werk, nieuwe inzichten en mogelijkheden op en vallen perfect binnen de artistieke visie om makers de ruimte te geven om te experimenteren en te ontwikkelen.

Maar residencies brengen ook extra kosten met zich mee, o.a. in de vorm van overnachtingen en werkbudget. Omdat hier over het algemeen geen financiële middelen voor zijn, zijn residencies vooralsnog zeldzaam in De Perifeer.


Samenwerkingen

Er wordt regelmatig op projectbasis samengewerkt met andere organisaties en locaties. Zo is De Perifeer bijvoorbeeld een van de drie initiatiefnemers van Instruments Make Play, een platform en festival voor makers en bespelers van zelf uitgevonden instrumenten, worden er jaarlijks complete avondvullende programma’s verzorgd in de Valkhofkapel tijdens Valkhof Festival in Nijmegen en werkt De Perifeer mee aan de selectie voor Nieuwe Electronische Waar, een staalkaart van nieuwe elektronische muziekmakers uit Overijssel en Gelderland. Onderaan deze pagina vind je een uitgebreider overzicht van een groot aantal samenwerkingspartners.


Vrijwilligers

Zonder de inzet van enthousiaste vrijwilligers was De Perifeer niet mogelijk geweest. Veel is te danken aan de mensen die hier komen fotograferen, drankjes serveren, achter de kassa staan, koken voor artiesten, helpen met promotie. Laat het vooral weten als je ook mee wilt helpen om De Perifeer nog harder te laten shinen! Uiteraard snoep je dan ook gratis mee van het programma.


Publieksonderzoek maart 2020

Resultaten publieksonderzoek (pdf)


Steun De Perifeer

Je kan De Perifeer op veel manieren steunen. Dat is ook hard nodig, want het blijkt in de praktijk nog behoorlijk lastig om de financiële middelen te vinden om een klein podium als De Perifeer draaiende te houden.

Dat gebrek aan inkomsten wordt deels goedgemaakt door de (inter)nationale waardering voor de kwaliteit van het geboden programma en incidentele financiële ondersteuning door o.a. het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Deventer en een aantal lokale fondsen.

Sponsoren of doneren mag natuurlijk altijd, al dan niet met passende wederdienst. Of help De Perifeer door je eigen kwaliteiten in te zetten. Maar bovenal: wees een fijn, onderzoekend en avontuurlijk publiek wat zich graag laat verbazen en verwennen in De Perifeer.


Samenwerkingspartners

escrec instruments-make-play koekfm klangendum kulter kunstenlab kunstgoud los new piknik mbdb vondst het-rariteitenkabinet lucy-in-the-sky popronde-deventer smartlab festival-de-orient


Het programma wordt/werd financieel ondersteund door

mondriaanfonds stimuleringsfonds gemeentedeventer havenkwartier