De Perifeer 10 jeer!

27 februari 2024    nieuws

Sinds maart 2014 is De Perifeer het kleinste en meest eigenwijze podium van Deventer. Met een op experiment gericht en multi-disciplinair programma heeft De Perifeer in de afgelopen 10 jaar een plekje voor zichzelf gecreëerd in het culturele aanbod van Deventer. Niet alleen op het eigen kleine atelierpodium in het Havenkwartier, maar ook op andere podia en festivals (ook buiten Deventer en zelfs voorbij de landsgrenzen), heeft de programmering van De Perifeer zich laten gelden. We zijn er trots op dat De Perifeer onder artiesten al snel naam maakte als integere organisatie met een goed oog voor kwaliteit, waar artistieke vrijheid op de eerste plaats staat en dat ook het publiek dit weet te waarderen.

Genoeg redenen om dit 10-jarig jubileum te vieren.

Op 30 maart organiseert De Perifeer daarom 4 concerten en een klein feestje in De Perifeer zelf. Dit is niet het enige jubileum wat dan gevierd wordt, want Harco Rutgers, de oprichter van De Perifeer, wordt 50 jaar en zijn platenlabel Esc.rec. bestaat alweer 20 jaar.

Zo’n jubileum is natuurlijk maar een getal, maar het is ook wel een mooi moment om even terug te blikken en nog een paar andere getallen te droppen. In de afgelopen 10 jaar organiseerde De Perifeer 266 activiteiten en ook de aankomende tijd is de agenda gevuld. Deze activiteiten vonden tot nu toe plaats op 38 verschillende locaties. Of nou ja, dat hangt er een beetje vanaf hoe je telt, want als je de afzonderlijke locaties van het programma op alle edities van Kelderfest en LOS festival ook meetelt dan zijn het er veel meer. In deze periode stonden er in totaal 438 namen van artiesten, groepen en kunstenaars op het programma. Dat zijn zowel (toen nog) relatief onbekende namen van opkomend talent als gevestigde namen met (inter)nationale bekendheid. Het programma zelf was met 35 verschillende nationaliteiten uit 6 werelddelen ook behoorlijk internationaal te noemen. De Perifeer werkte de afgelopen 10 jaar met 62 samenwerkingspartners, sommige eenmalig, sommige wat vaker, maar ook een groot aantal op regelmatige basis, zowel binnen als buiten Deventer. Het programma van De Perifeer was niet mogelijk geweest dankzij de financiële ondersteuning van 16 subsidiënten. De Perifeer deed in die 10 jaar 1 publieksonderzoek, waar nog veel meer getallen in staan.

Al die tijd bestaat het team van De Perifeer uit slechts 1 werknemer die de functie vervult van artistiek- en zakelijk directeur/ programmeur/ curator/ producent/ technicus/ marketeer/ ontwerper/ coordinator/ fondsenwerver/ stagebegeleider/ websitebeheerder/ etc. Gelukkig wordt een deel van de werkzaamheden ondersteund door een paar fantastische vrijwilligers! Sinds ongeveer 2 jaar is De Perifeer een culturele ANBI stichting met 3 helden in de Raad van Toezicht.

De Perifeer is klaar voor de volgende 10 jaar!