Wolter Wierbos + Felicity Provan & Jaap Blonk

za 24 september

Tickets   Event

*LET OP* Dit programma is verplaatst van 15 januari naar 24 september, vanwege coronamaatregelen. Tickets blijven gewoon geldig. Bezoekers worden via mail op de hoogte gebracht.

Uniek dubbelconcert van drie improv grootheden in de magistrale akoestiek van de Bergkerk in Deventer; een solo van Wolter Wierbos (trombone) en een duo van Felicity Provan (cornet, stem) & Jaap Blonk (stem, electronics). Wolter Wierbos en Felicity Provan speelden beiden al eerder in Deventer op uitnodiging van De Perifeer. Jaap Blonk al die jaren wonderbaarlijk genoeg nog niet, maar dat is dan nu eindelijk rechtgezet.

Wolter Wierbos

Wolter Wierbos wordt wereldwijd beschouwd als een van de toonaangevende trombonisten in de geïmproviseerde muziek. Zijn spel is moeiteloos muzikaal en hij speelt met zo’n passie en intuïtie dat je soms vergeet hoe verbluffend zijn vaardigheden op het instrument eigenlijk zijn. Zijn niet-aflatende ideeënstroom en kenmerkende dempergebruik lijken hem welhaast onbegrensde klankmogelijkheden te bieden. Het zijn echter zijn sterke punten als improvisator die het helderst uitblinken. Hij vermengt het delicate, esoterische, absurde en heroïsche in zijn improvisaties.

Wolter Wierbos heeft met praktisch iedereen gespeeld, van Cecil Taylor tot Sonic Youth. Hij speelt regelmatig solo concerten, maar is/was o.a. lange tijd lid van de ensembles ICP Orchestra, Available Jelly, het Frank Gratkowski Quartet, Bik Bent Braam, The Ex Brass Unbound, evenals verschillende groepen onder leiding van Gerry Hemingway, Maarten Altena, Guus Janssen, Franky Douglas en Sean Bergin. Hij won de belangrijkste Nederlandse jazzprijzen, waaronder de Boy Edgar Prijs.

Felicity Provan & Jaap Blonk

Felicity Provan en Jaap Blonk hebben in het verleden samengewerkt in Ex Orkest (waar ook Wolter Wierbos in speelde trouwens) en het Dada Songs project van Alison Isadora. Zij speelden voor het eerst als duo in 2021, in De Roze Tanker en in het BIMHuis, waar slagwerker Paul Lytton zich bij hen voegde. Improviserend met de vele mogelijkheden die hun stemmen en instrumenten bieden, creëren zij een brede klankwereld vol lichtheid, verrassingen en humor. Af en toe komen er eigen teksten en composities langs.

Felicity Provan, geboren in Australië, is vocaliste en trompettiste. Zij studeerde aan Victorian College of the Arts. Vanaf 1990 trad zij op met vele internationale musici, dansers en theatermakers. Met de eclectische impro/pop-band Naked Wolf tourde ze door Europa en Canada. Momenteel wijdt zij zich als componiste en musicus aan haar eigen initiatieven: het Felicity Provan 5-tet en het multimedia-project Close. Zij is lid van het kwartet ‘Mixing Memory and Desire’ en werkt in duo’s samen met Ada Rave en Jaap Blonk.

Jaap Blonk is componist, improvisator, dichter en beeldend kunstenaar. Hij studeerde wiskunde en muziekwetenschap aan de universiteit, maar voltooide die studies niet. Rond zijn 30e ontdekte hij zijn mogelijkheden als vocalist. Blonk is uniek door zijn uitstraling op het podium en zijn vrijmoedig gebruik van alle mogelijke stemklanken, gepaard aan een scherp besef van structuur. Optredens brachten hem naar alle continenten. Inmiddels heeft hij in improvisatie met elektronica nagenoeg dezelfde wendbaarheid bereikt als met de stem.

  24 september 2022
  Deur open: 13:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  Bergkerk
  Entree: €12

Tickets   Event

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda