Wereldlokaal: BOI AKIH – Storyteller

vr 15 oktober 2021

Tickets   I'm going

Moderne jazz en geïmproviseerde muziek verweeft BOI AKIH moeiteloos met folktradities uit alle windstreken om daarmee een onconventioneel en eigen geluid te creëren. Akoestische klanken en elektronische soundscapes vermengen zich met het veelzijdige, warme stemgeluid van Monica Akihary, die soms in het Engels, soms in het Haruku, de taal van het eiland van haar vader, zingt.

In ‘Storyteller’ roepen Akihary en gitarist en componist Niels Brouwer, die samen BOI AKIH vormen, met blokfluitist Dodó Kis en koraspeler Sekou Dioubate een wereld op waar grenzen oplossen en afstanden tussen plekken, tijden en tradities niet lijken te bestaan.

Voor het Storyteller-concert ontwikkelde Brouwer met koraspeler Zoumana Diarra een opvallende en unieke kora; met een ingenieuze extensie maakten ze het van origine diatonische instrument geschikt voor de eclectische stukken van BOI AKIH. Maar in juli van vorig jaar, midden in de voorbereidingen voor het eerste concert, overleed Zoumana Diarra.

Zonder dierbare vriend ‘Zou’ toch doorgaan met deze voorstelling kon pas nadat zij in Sekou Dioubate een koraspeler vonden die, net als hij, doorleefde kennis van de West-Afrikaanse muziektraditie koppelt aan een onderzoekende geest en de wens om uiteenlopende muzikale invloeden te integreren in zijn spel. Met dezelfde muzikale nieuwsgierigheid beweegt blokfluitist Dodó Kis zich nomadisch tussen stijlen en tradities, van geïmproviseerde tot Oude muziek en Hongaarse volksmuziek. Twee jonge musici, die met hun muzikale energie en ideeën BOI AKIH een heel nieuw karakter geven.

Voorafgaand aan dit concert is er een inleiding in de vorm van een vraaggesprek tussen Monica Akihary en Janneke de Boer (voormalig directeur van podium RASA).

Dit is een concert in de reeks van Wereldlokaal Deventer. De Perifeer ondersteunt selectief een aantal concerten in deze reeks en werkt soms inhoudelijk samen met Wereldlokaal.

LET OP: Voor toegang tot deze voorstelling in de Deventer Schouwburg heb je een coronatestbewijs nodig. Gebruik hiervoor de Coronacheck-app. Vergeet ook je legitimatiebewijs niet.

  15 oktober 2021
  Aanvang: 20:30 uur
  Deventer Schouwburg
  Entree: €20

  I'm going