Weerlicht

do 4 november - zo 7 november 2021 - 17:00 uur

  I'm going

Weerlicht is een lichtroute van projecties in de binnenstad van Deventer, te zien van 4 t/m 7 november, 17 tot 22 uur.

Op verschillende plekken in de sfeervolle binnenstad zijn op vier aaneensluitende avonden in november projecties te zien van kunstenaars, fotografen en ontwerpers uit Deventer. Stuit op een muur van automagisch gevonden wijsheden, wordt meegenomen in een abstract lijnenspel van wortels of laat je in een zijstraat verrassen door een liefdesbrief van lettervermicelli. Weerlicht is een coproductie van De Nieuwe Oost pop en Kunstenlab, in samenwerking met MIMIK, De Perifeer, NachtExpo en Burgerweeshuis.

Deelnemende kunstenaars en locaties:

Niek Doup

Niek Doup omschrijft zichzelf als beeldmaker uit Deventer. Zijn werk richt zich vooral op de creatieve sector, waarbij hij samenwerkt met muzikanten en culturele organisaties. In zijn werk combineert hij fotografie, bewegend beeld, geluid en grafisch ontwerp om tot verrassende beelden te komen.

In dit werk laat hij de dagelijkse omgeving op een andere manier zien. Niek Doup; ‘Ik leg veel tussenruimtes vast; plekken waar je zonder nadenken voorbijloopt, maar die door de compositie en lichtval de indruk wekken van een diepere, symbolische betekenis’.

Locatie: Korte Assenstraat 6, achter No. 11
Uitgenodigd door: Burgerweeshuis

Esmay Groot Koerkamp

Esmay Groot Koerkamp maakt werk op en met verschillende materialen: textiel, video, keramiek, papier. Haar werk gaat vaak over de gevoelswereld, dat wat zich binnenin de mens afspeelt. De gevoelens die je soms akelig alleen doen voelen, maar herkenbaar worden zodra we ze benoemen.

In de animatievideo ‘Een Liefdesbrief van Lettervermicelli’ zie je twee figuren en de onuitgesproken zinnen van een nog niet begonnen liefdesverhaal.

Locatie: Walstraat 45, de steeg bij Roemar Koffiebranderij
Uitgenodigd door: NachtExpo

Elise van der Linden

Elise van der Linden maakt animaties, video-installaties, sculpturen en foto’s. In 2017 werd ze gekozen tot Talent van het Jaar en haar videowerk Ozon is onderdeel van de vaste collectie van Museum de Fundatie in Zwolle. Elise’s werk toont haar fascinatie voor de verhouding tussen mens en natuur.

‘Independence’ is een reflectie op de hedendaagse leefwereld van de mens. Het staat stil bij de kwetsbaarheid en de samenhang tussen individuen binnen een samenleving. Het werk was eerder te zien op de ‘Grijze silo’, in het Havenkwartier van Deventer.

Locatie: Menstraat 1, om de hoek bij de Irish Elk
Uitgenodigd door: Kunstenlab

Isabelle Renate la Poutré

In ieder moment zit een uniek verhaal. Dat is waar het om draait in het werk van fotografe en documentairemaakster Isabelle Renate la Poutré. ‘Rauw en eigen, met een grove korrel en vaak zwart-wit, maar tegelijk warm en persoonlijk’, zo omschrijven kenners Isabelles stijl. Door zelf in het decor op te gaan, geeft ze alles wat voor haar lens komt volledig de ruimte. Daarbij kiest ze niet tussen film en fotografie maar kijkt met welk medium ze het verhaal het beste kan vatten.

Isabelle schijnt licht op het alledaagse leven in de gewoonste huiskamer bij jou om de hoek.

Locatie: Broederenstraat 3, boven Siebel
Uitgenodigd door: De Nieuwe Oost | pop

Harco Rutgers

Harco Rutgers is beeldend (geluids)kunstenaar, ontwerper, eigenaar van platenlabel Esc.rec. en podium De Perifeer. Harco’s werk heeft vaak een multidisciplinair karakter en maakt gebruik van de overlappende eigenschappen van beeldende kunst, vormgeving, geluid, muziek, taal, digitale media en internet.

Harco Rutgers laat ‘How Random – Is Random’ zien, een werk dat ongeveer 350 oosterse spreekwoorden opsplitst en ze willekeurig herschikt om een doorlopende stroom van ‘automagisch’ gevonden wijsheid te genereren.

Locatie: Brink 21, om de hoek naast café de Hip
Uitgenodigd door: De Nieuwe Oost | pop

TAMTAM objektentheater

De makers van TAMTAM objektentheater, Gérard Schiphorst en Marije van der Sande, werken vanuit een fascinatie voor de ziel van materialen. In hun voorstellingen en beeldend werk zijn haveloze en gebutste vindsels een metafoor voor de wereld en zijn bewoners. Video speelt in de voorstellingen vaak een belangrijke rol.

ROOTS is geïnspireerd door een in het bos gevonden wortel van een uitgegraven struik. De grillige vertakkingen vormen een abstract lijnenspel. Een herinnering aan het feit dat we zonder onze wortels niets zijn.

Locatie: Noordenbergstraat 1, achterzijde MIMIK
Uitgenodigd door: MIMIK

TAS

TAS -terrorartsquad- gebruikt dadaïstische invloeden in combinatie met een satirische benadering om hedendaagse thema’s aan te pakken. Het absurde wordt verheerlijkt en op een voetstuk gezet om aanbeden te worden. Er wordt gepoogd de maatschappelijke kloof te dichten door polarisatie te ontmantelen, door te overpolariseren.

Locatie: Deze projecties duiken op verschillende plekken in de stad op
Uitgenodigd door: Kunstenlab

Studio Wonder

Naast het vormgeven is Studio Wonder, Camiel Voorn en Sander op den Dries, meer dan 10 jaar geleden begonnen met vj-en (live animaties en video mixen tijdens optredens, clubavonden en festivals). Dit zien ze als een verlengde van hun ontwerpwerk. Met festivals als Awakenings, Mysteryland, Lowlands en live tours met artiesten als De Staat, Wantigga, Ganz en de Sluwe Vos als bagage streven ze nog steeds naar vernieuwing in video en installaties en proberen ook hier weer de grens op te zoeken van de mogelijkheden.

Locatie: Brink 55, achterkant van de Waag
Uitgenodigd door: De Perifeer

  4 november 2021 - 7 november 2021
  Deventer
  Entree: gratis!

  I'm going