Weerlicht 2022: Jeroen Diepenmaat

do 3 november - zo 6 november 2022 - 18:00 uur

  I'm going

Foto’s van installatie Jeroen Diepenmaat in actie tijdens de opening, door Viorica Cernica

Intiem, spannend en verrassend; op verschillende plekken in de sfeervolle Deventer binnenstad zijn op vier aaneensluitende avonden in november projecties, installaties en performances te zien van kunstenaars, filmmakers en animatoren uit het oosten van het land. Laat je meezweven door het heelal, dompel jezelf onder in een meditatieve video-installatie, componeer geluid met behulp van licht, bekijk de transformatie van mens naar slak en zie de worsteling met de onzekerheid over je lichaam.

We openen Weerlicht met een speciale openingswandeling om 19.00 uur. Startpunt De Drie Haringen (Brink 55). Wandel je met ons mee?

Net als vorig jaar doet De Perifeer weer mee als partner/curator. Ditmaal nodigden we Jeroen Diepenmaat uit om zijn Solar Sounders te presenteren.

In zijn beeldende werk laat Jeroen Diepenmaat een grote voorliefde voor geluid zien. Hij zoekt naar overlap van beeld en geluid in tekeningen, installaties en beelden. Daarnaast maakt hij muziek die meestal een conceptuele grondslag heeft. Multiples en afgeleiden van zijn werk worden ook in oplage uitgebracht, oa. bij Esc.rec. en Hellend Vlak.

Bij EICAS staan zes kistjes opgesteld, ogenschijnlijk achtergelaten door iemand die ze een goede plek gunt. De kistjes hebben een zonnepaneel. Zodra ze licht vangen begin ze te zingen, tikken, suizen. Ze komen tot leven. De lichtsterkte doet de klank veranderen. Bezoekers kunnen zelf zowel de positie van het licht als de kistjes bepalen en daarmee invloed uitoefenen op de compositie. Jeroen Diepenmaat bouwde deze Solar Sounders naar een model van de Amerikaanse synthesizerbouwer Peter Blasser. Hij paste de schema’s aan en zorgde voor extra opties in klank en timbre, waarbij er gelet is op onderlinge samenhang en compositie.

Locatie: EICAS, Nieuwe Markt 23

Alle aan Weerlicht deelnemende kunstenaars zijn: Bastian Benjamin, Ischa den Blanken, Jeroen Diepenmaat, Kim Habers, Teodora Ionescu, Sophie Kaars Sijpesteijn, Tessa Langeveld, Lotte Manders, Lisa Reilink.

Meer informatie over het complete programma, de locaties en de nevenactiviteiten is te vinden op de website van Kunstenlab.

Dit project is een samenwerking van: Kunstenlab, BRUT, De Perifeer, NachtExpo, MIMIK, Burgerweeshuis, EICAS, Studio Z.

Weerlicht is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, DCC, Stichting Wesselings – van Breemen, Jeannette Hollaarfonds.

 

  3 november 2022 - 6 november 2022
  EICAS
  Entree: gratis!

  I'm going