Vondst x De Perifeer: FEAN

vr 6 september 2019

Tickets   I'm going

Vondst en De Perifeer organiseren samen een reeks concerten in de Lebuinuskerk. In deze reeks horen en zien we artiesten die erg goed passen bij deze indrukwekkende locatie; we gaan met hen op zoek naar een contemplatieve en soms zelfs meditatieve sfeer die naadloos aansluit bij de kathedrale ruimte en de akoestiek van de Lebuinuskerk.

Het project FEAN ging in 2018 van start als een artist-in-residence project in een kleine kerk in het Friese dorp Katlijk. De kerngroep bestaat uit Jan Kleefstra, Romke Kleefstra, Mariska Baars en Rutger Zuydervelt (Machinefabriek), die samen ook het kwartet Piiptsjilling vormen. Voor FEAN wordt dit kwartet aangevuld met de Belgische gasten Annelies Monseré, Sylvain Chauveau en Joachim Badenhorst.

Het FEAN-project laat zich inspireren door het ecologisch verval van veengebieden in de Nederlandse provincie Friesland en in andere delen van Europa. Landbouw en turfwinning bedreigen het landschap ernstig, met gevolgen op de lange termijn. Dit vormt de onderliggende gedachte voor geïmproviseerde opnamesessies, die onder toezicht stonden van Jan Switters.

Terwijl de leden van het inmiddels al 10 jaar bestaande Piiptsjilling vanzelfsprekend gewend zijn om samen op te treden en op te nemen, voegen de drie Belgische gasten (die niet eerder samen hadden gespeeld) een extra dimensie toe aan de dynamiek van de groep, resulterend in een geconcentreerde maar toch speelse reeks van improvisaties, die later werden gemixt en bewerkt voor het FEAN album (hieronder te beluisteren en bestellen).

Ook live bestaat veel van het FEAN materiaal uit improvisaties en zijn de concerten sterk afhankelijk van de locatie en de samenstelling van de groep, waardoor ieder concert een unieke belevenis is. Zo krijgt FEAN in de Lebuinuskerk in Deventer oa. de beschikking over een kathedrale akoestiek en kerkorgel(s) en is de groep vrijwel voltallig… alleen Sylvain Chauveau ontbreekt bij dit concert helaas.

Mariska Baars: vocalen
Joachim Badenhorst: klarinet, basklarinet, saxofoon, kerkorgel
Annelies Monseré: kerkorgel, keyboard, vocalen
Jan Kleefstra: tekst, vocalen
Romke Kleefstra: gitaren, bas, effecten
Rutger Zuydervelt: electronics

FEAN is een coproductie van de Stichting Tsjinlûd en productiehuis de Popfabryk.

  6 september 2019
  Deur open: 19:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  Lebuinuskerk
  Entree: €7 voorverkoop, €10 aan de deur

  I'm going