Vincent Glanzmann, Julian Sartorius, Tresque, Maaike Folmer

vr 2 september 2022

 Tickets   I'm going

Foto’s: Jeroen Helle

Vincent Glanzmann brengt op 2 september zijn album ‘SZSHH’ uit bij het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. en dat wordt gevierd! Julian Sartorius tipte destijds Glanzmann om zijn muziek bij Esc.rec. uit te brengen. We zijn verguld dat Sartorius nu komt spelen bij de album-release, want deze spectaculaire artiest met zijn onnavolgbaar gelaagde grooves staat al langere tijd op de verlanglijst. Net als de diep hypnotische techno exploraties van Tresque. Uiteraard ontbreekt Vincent Glanzmann zelf niet in deze line-up én is op deze avond de kersverse tentoonstelling ‘Cut it’ van Maaike Folmer in Kunstenlab voor het eerst te zien.

Vincent Glanzmann

Vincent Glanzmann, geboren in Tokio, is geluidskunstenaar en drummer, nu gevestigd in Zürich. Het open karakter van zijn werk heeft hem geleid tot een veelheid aan samenwerkingen met een breed spectrum aan kunstenaars binnen de hedendaagse muziek, beeldende kunst, dans, mode en literatuur. Geïnspireerd door de artistieke output van danschoreograaf Sasha Waltz uit Berlijn, creëerde en produceerde Vincent SZSHH, zijn derde solo-percussie-release, als eerbetoon aan deze kunstenaar. SZSHH kan gezien worden als een abstracte vorm van dansmuziek. In zijn solo optredens gebruikt Glanzmann microfoons en percussie om avontuurlijke vertolkingen uit te voeren van zijn steeds verder ontwikkelende live sound-design stuk –<°>^.°-s-^. Glanzmann’s wilde vertellingen die leiden door werelden van onbekende geluiden en cryptische beats zijn gepresenteerd in grote theaters en festivals in heel Europa, evenals op onverwachte plaatsen zoals de Paris Fashion Week voor Rei Kawakubo’s Comme des Garçon.

Julian Sartorius

De nauwkeurige en gelaagde ritmische patronen van de Zwitserse drummer/percussionist/kunstenaar Julian Sartorius zijn scherpe excursies in de verborgen tonen van gevonden objecten en prepared instruments. Hij overbrugt de kloof tussen organische klankkleuren en het vocabulaire van elektronische muziek. Julian Sartorius heeft talloze solo albums uitgebracht, maakt audiovisuele kunstwerken, werkt samen met muzikanten, schrijvers en kunstenaars en treedt op in zowel intieme zalen als festivalpodia. Zijn albums blinken uit in een overvloed aan ritmische vormen; krachtig, broos, impulsief, aanlokkelijk en stuwend. De afgelopen jaren heeft Julian Sartorius samengewerkt met tal van muzikanten, waaronder Matthew Herbert, Sophie Hunger, Kate Tempest, Jameszoo, Valentina Magaletti (Tomaga, Vanishing Twin), Sylvie Courvoisier, Gyda Valtysdottir, Dimlite, Shahzad Ismaily en Dan Carey (Speedy Wunderground).

Tresque

Tresque is de naam van een bijna vergeten middeleeuwse dans die verandert in ‘een idee van techno’. Sterk hypnotische, bijna sjamanistische techno welteverstaan. Tresque aka Laurent Peter aka D’Incise benadert de dansvloer vanaf de zijkant, met oog voor tradities en de spanning tussen stilstand en evolutie. Na een uitgebreide artistieke carrière als improvisatie- en experimenteel muzikant, keert deze Zwitserse artiest terug naar zijn roots in de dub en soundsystemcultuur. De puls groeit, langzaam en diep, vormt het idee van een groove. In cirkelvormige bewegingen kerft Tresque zijn muziek uit samples en versterkte geluiden met behulp van dub-technieken en beïnvloed door musique concrète. De programmeur van De Perifeer wijdde zo’n twee jaar geleden al eens een volledige uitzending op Concertzender aan het werk van Tresque.

Maaike Folmer

Maaike Folmer toont in de projectruimte en Kunstenlabsteeg haar gedetailleerde digitale collages, die zowel dystopisch als sereen te noemen zijn. Maaike Folmer is gefascineerd door hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving. Voor haar collages gebruikt ze vooral online gevonden beeldmateriaal van industriële bouwwerken en afval. Uit die foto’s selecteert zij elementen die, digitaal geknipt en geplakt, helemaal opgaan in een nieuwe door haar gecreëerde vorm. De chaos en lelijkheid van alle individuele elementen krijgen door de extreme ordening van Folmer een onverwachte kalmte en balans. Om haar collages nog meer naar haar hand te kunnen zetten is Maaike Folmer onlangs begonnen te experimenteren met het maken en gebruiken van eigen foto’s. Ze richt hiervoor haar lens op de twee, heel verschillende, steden, waar zij het meeste tijd doorbrengt: Deventer en Rotterdam. In haar tentoonstelling in Kunstenlab laat ze nieuw werk zien waarin dit eigen beeldmateriaal is opgenomen. Op 2 september voor het eerst te zien!


Shark / digitale collage / 140 x 120 cm


LET OP: Heb je niet genoeg geld voor tickets van €16? Dan koop je discount tickets voor €8. Lees hier meer over de voorwaarden.

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Deventer, Deventer Cultuur Club en Kunstenlab.

  2 september 2022
  Deur open: 19:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  Kunstenlab
  Entree: €16 (of €8)

  I'm going