Valkhof Festival x De Perifeer: Farida Amadou, Genevieve Murphy & Andy Moor, Hanne De Backer, Lukraak, Mikael Szafirowski, Zbigniew

di 16 juli - wo 17 juli 2024

  I'm going

Dit is alweer het negende opeenvolgende jaar dat De Perifeer is uitgenodigd door Valkhof Festival om twee avonden het programma te verzorgen in de Valkhofkapel op het festivalterrein; dinsdagavond 16 juli en woensdagavond 17 juli. Pak ze maar gewoon allebei, want de line-ups van De Perifeer zijn ook dit jaar weer bijzonder fraai en prikkelend. Bovendien, die locatie is goud en de toegang is gratis!

16 juli, 20:00 uur > Zbigniew

Met zijn accordeon en een berg live-elektronica is de uit Polen afkomstige Zbigniew op zoek naar muzikale risico’s zonder vangnet. Zijn avantgardistische improvisaties pulseren heen en weer tussen ambient, noise en drone. Elke ontmoeting tussen artiest, publiek, ruimte en instrument is totaal anders dan alle voorgaande en alle daaropvolgende. Soms relaxed, soms een wervelwind, maar altijd op weg naar nieuwe melodische verbindingen en een totaal hernieuwde kennismaking met de veelzijdigheid van de accordeon. De Perifeer boekte Zbigniew al eens in een grote kerk, maar ook in de Valkhofkapel wordt dit een overdonderende sensatie.

16 juli, 21:45 uur > Farida Amadou

De in Brussel gevestigde Farida Amadou is een van de opvallendste nieuwe figuren uit de improvisatiescene, een autodidact met de elektrische bas als haar main instrument. Ze is thuis in veel verschillende genres, waaronder blues, jazz en hiphop, maar ze dook al vroeg vol in de improvisatiemuziek en werd snel opgemerkt door lokale collectieven en muzikanten. Na een jaar als bassiste van de Belgische punkband Cocaine Piss besloot ze zich te concentreren op haar solo-improvisatiepraktijk en samenwerkingen met muzikanten als Steve Noble, Thurston Moore, Peter Brötzmann, Terrie Ex, Julien Desprez, Moor Mother en Hanne De Backer (die de dag hierna op De Perifeer’s programma staat).

16 juli, 23:30 uur > Mikael Szafirowski

Lange tijd speelde de uit Helsinki afkomstige Mikael Szafirowski als founding member in roemruchte gezelschappen als Rooie Waas, Naked Wolf en ZGB. Maar tijdens de pandemie werd hij gedwongen zijn persoonlijke taal opnieuw uit te vinden en te ontdekken. Zijn eerste solo-release ‘Ferric 90’ – als cassette uitgebracht op het avontuurlijke, aan De Perifeer gelieerde Esc.rec. label – diende als platform voor die verkenning. Hierin combineert Mikael zijn experimenten met geluidssynthese en een sierlijke, mystieke benadering van de elektrische gitaar met een ‘hoorspel’-achtige verhaalvorm. Beschouw dit concert gerust als een verlaatte albumpresentatie, want die was er tot nu toe bij ingeschoten. De betreffende cassette is uiteraard verkrijgbaar bij het concert.

17 juli, 20:00 uur > Lukraak

Lukraak bestaat uit Marcus Wärnheim op altsaxofoon en Thomas Jaspers op drums. Twee fantastische muzikanten die elkaar vonden in het afvoerputje van de Amsterdamse metro en sindsdien alles op alles zetten om samen te creëren in het moment. Ze klinken, gorgelen en blazen met urgentie; gecenterde lichamen en vliegende ledematen genereren geluiden die in de ruimte trillen. Ze combineren een viscerale rauwheid met deep listening en een zorgvuldige instrumentbeheersing. Lukraak gebruikt hun muzikale microversum van collectieve vrijheid en radicale gelijkheid als middel om te verbinden en te provoceren.

17 juli, 21:45 uur > Genevieve Murphy & Andy Moor

De Amsterdamse muzikanten Andy Moor (The Ex) en Genevieve Murphy vormen en bouwen een unieke combinatie van liederen, poëzie en improvisatie. Andy’s spontane erupties dringen door in de teksten van Genevieve en creëren een diepgewortelde reactie op ongrijpbare emoties. Genevieve’s klank en visualiteit zijn met elkaar verweven zaken en daarom zijn haar ‘performance-composities’ zowel sonisch als visueel. Verontrustende, poëtische en herkenbare teksten die als het ware plakjes van je hoofd bieden, om te laten zien wat er binnenin gebeurt. De stem die ‘advies geeft vanuit de lucht boven je hoofd’ is een terugkerende aanwezigheid in het werk van dit duo. Een stem die de noodzaak uitlegt om het hoogtepunt van de realiteit te voelen, waardoor de spanning en onvoorspelbaarheid in hun muziek toenemen.

17 juli, 23:30 uur > Hanne De Backer

Hanne De Backer is een Belgische baritonsaxofoniste die haar uitvalsbasis heeft in Brussel. Ze is een energieke en veelzijdige performer en focust vooral op improvisatie. Haar palet is uitzonderlijk breed – van stil tot knetterend, van felle drones tot fluistergesprekken tussen saxofoonkleppen en alles daartussenin – maar altijd verpletterend intiem, alsof je er middenin zit. Ze is oprichtster van gabbro, een fluïde collectief dat de impact wil onderzoeken van vrije improvisatie op verschillende locaties en vice versa. De afgelopen jaren speelde ze zich regelmatig in de kijker en werkte ze met klinkende namen als Signe Emmeluth, Paal Nilssen-Love, Raf Vertessen, Hamid Drake, Marta Warelis, Terrie Ex en Farida Amadou (die de dag hiervoor op De Perifeer’s programma staat).

Extra tip: op donderdag 18 juli – de dag na het programma van De Perifeer – staan er drie supergoede live acts van Nieuwe Electronische Waar in de Valkhofkapel: Amber Baju, Doolcirkel en Fuzei. Nieuwe Electronische Waar is het platform voor producers van elektronische muziek in Oost-Nederland. De Perifeer is partner van Nieuwe Electronische Waar.

  16 juli 2024 - 17 juli 2024
  Zie openingstijden
  Valkhof Festival
  Entree: gratis!

  I'm going