Valkhof Festival x De Perifeer: Homosampliens, Infinite Livez, Janneke van der Putten, ZWERV, BLIK, RYMe

di 18 juli - wo 19 juli 2023 - 20:00 uur

  I'm going

Foto’s door Hans van Wijk, Matthijs Mekking, Jeannette Knigge en Bloem de Wilde

De Perifeer is opnieuw uitgenodigd door Valkhof Festival om twee avonden het programma te verzorgen in de Valkhofkapel op het festivalterrein; dinsdagavond 18 juli en woensdagavond 19 juli. Pak ze maar gewoon allebei, want de line-ups van De Perifeer zijn ook dit jaar weer bijzonder fraai en prikkelend. Bovendien, die locatie is goud en de toegang is gratis!

18 juli 20:00 > Homosampliens

Hier komt Homosampliens (een gloednieuw project van Bloom de Wilde), gewapend met een rol plakband en een fluit. Voor al uw huis- tuin en keukengeluiden een nieuwe ritselbeat, nu eens gemaakt van brekjes, dan weer van miauwtjes. Homosampliens kruipt onder de keukentafel en ademt in de microfoon, knipt de papiertjes in stukjes, neemt alle pannen en kopjes op, kraakt de noten als een heuse geluidvinder.  Zie de poeha en ka doe de la toe want Homosampliens is een la open- en dichter. Dit is 100% homemade heartcore, krik krok, pingelepong en soms gamelan dub glitch trip stepper met jazzpoezen, de geheimen van bomen, de liefste draak van stro aan de kaleidofoon met de zeemelodileeuw.

18 juli 21:45 > Infinite Livez

Twee muzikale richtingen kenmerken deze in Londen geboren en in Berlijn werkende producer/MC; quasi naïeve instrumentals en rap in de stijl van NYC circa 1977-83. Infinite Livez is een artiest met een breed scala aan invloeden als P-Funk, Sun Ra, Rammelzee, free jazz en het surrealisme. Zijn eerste album ‘Bush Meat’ op Big Dada (Ninja Tune) kreeg internationaal lovende kritieken. Nog veel meer bejubelde albums volgden snel en een samenwerking met het Zwitserse electrojazz-gezelschap Stade is algemeen erkend als unieke prestatie in de experimentele hiphop. De lijst met samenwerkingen en artiesten waarmee het podium werd gedeeld is lang en gevarieerd; oa. David Murray, Nils Peter Molvar, Elliot Sharp, Kid Acne, Kool Keith, Anti Pop Consortium, MF Doom, Mulatu Astatke, Shabazz Palaces en Gold Panda. Op Valkhof Festival komt Infinite Livez’ beeldende werk helaas niet aan bod, maar zoek dat op, want zijn riso-prints en zeefdrukken zijn minstens zo bizar, krachtig en surrealistisch als zijn muziek.

18 juli 23:30 > Janneke van der Putten

Op een intuïtieve en fysieke manier verkent Janneke van der Putten haar stem als klanktextuur. Ze heeft zich gespecialiseerd in uitgebreide vocale technieken, waarbij twee of meer geluiden tegelijkertijd worden geproduceerd: grondtonen, harmonieën, interferenties en ruimtelijke reflecties. Van der Putten gebruikt architectuur als natuurlijke geluidsversterker en als trigger voor echo’s of andere geluidseffecten. Dwalend in de ruimte laat ze het geluid bewegen en genereert zo een dynamische luisterervaring. Haar optreden in de kapel wordt uitgevoerd zonder elektrische versterking. Zo richt ze zich op de verkenning van de ruimte zelf: hoe die klinkt, of die verlicht is of niet, en waar het publiek zich bevindt. Kortom: een optreden dat 100% uniek wordt, mede dankzij de bijzondere locatie.

19 juli 20:00 > ZWERV

Dit vrij improviserende akoestische trio, van gitarist Henk Zwerver met drummer Wim ‘Magic Brushes’ Janssen en de one and only Raoul van der Weide op contrabas, cracklebox en andere zaken, creërt ongeëvenaarde momenten in vrije muziek, waarin akoestische geluiden evolueren en voorbijgaan. Deze drie senioren uit de geïmproviseerde muziek en free jazz hoeven de mosterd nergens meer te halen, ze zijn het gewoon zelf al.

19 juli 21:45 > BLIK

Het trio BLIK bestaat uit Annelie Koning (vocals), Luc Ex (akoestische bas) en Tristan Renfrow (drums). Hun nieuwe album ‘Prepare Move Finish’ is gebaseerd op teksten en gedichten van Charles Bukowski, Gertrude Stein en Annelie Koning zelf. De nummers zijn aanstekelijk in hun eenvoud en vol van verbeelding. Soms intens en ingetogen, dan weer ruig en opzwepend. Tegelijkertijd is de muziek ook intiem of ontroerend. Kortom, het trio knettert en knispert alle kanten op. Er ontstaat een bijzonder geheel door de wonderschone stem van Annelie, de ongrijpbare ritmes van Tristan en de aanstekelijke en energieke grooves van Luc.

19 juli 23:30 > RYMe

RYMe is een duo bestaande uit drummer Youri Meelkop en geluidskunstenaar Roel Meelkop (ja, dit is een family affair). Vanuit nogal verschillende muzikale voorkeuren smeden zij een mix van ritmes en elektroakoestische klanken, deels gecomponeerd en deels geïmproviseerd. Youri’s achtergrond als drummer beslaat inmiddels een periode van tien jaar, waarin hij zich heeft ontwikkeld tot een muzikant met een voorkeur voor complexe, maar funky ritmes. Roel Meelkop draait al iets langer mee, oa. als lid van diverse legendarische groepen (THU20, Kapotte Muziek, GOEM) en blijft ook solo actief onder zijn eigen naam. RYMe bestaat sinds 2021, waarbij ieder concert voortbouwt op het vorige. Verwacht een set waarbij beats, drones en onbeschrijflijke klanken elkaar afwisselen.

  18 juli 2023 - 19 juli 2023
  Valkhof Festival
  Entree: gratis!

  I'm going