Twenty One 4tet (Luís Vicente, John Dikeman, Wilbert de Joode, Onno Govaert)

vr 20 januari 2023

Tickets   I'm going

Twenty One 4tet is opgericht in 2015 tijdens een verblijf van de Portugese trompettist Luís Vicente in Nederland. Hij mobiliseerde saxofonist John Dikeman, contrabassist Wilbert De Joode en drummer Onno Govaert voor een concert en dat klikte als een dolle hond. Hun niveau van interactie en muzikale empathie was zo direct dat deze eerste ontmoeting werd vastgelegd op een veelgeprezen live-album: ‘Live at Zaal 100’. Ze presenteren inmiddels hun tweede album, ook live opgenomen, tijdens het Jacc Festival in Portugal: ‘Live in Coimbra’. Verwacht pure improvisatie zonder vangnet van deze groep klasbakken uit de jazz/improv scene; uitdagende, inspirerende, vrije muziek van uitmuntende kwaliteit.

Luís Vicente verkent alle kanten van het trompetspel in zijn diverse projecten. Deze veelzijdige trompettist, componist en improvisator uit Lissabon speelt samen met een indrukwekkende lijst artiesten en groepen – van totaal vrije improvisatie tot gecomponeerde muziek. Vicente heeft een onmiskenbaar oor voor melodie en lyriek, maar is ook niet bang om volledig los te gaan op zijn instrument – soms sputtert hij, soms spuugt hij melodielijnen uit met een scherpe intensiteit, maar hij houdt altijd je aandacht vast.

John Dikeman is een Amerikaanse saxofonist, die momenteel in Amsterdam woont en werkt. Hij speelde eerder in De Perifeer, in het explosieve trio Cactus Truck. Geïnspireerd door een breed scala aan bronnen en gezegend met een longinhoud waar je u tegen zegt, omvat John’s spel het complete gamma aan geïmproviseerde muziek en techniek. De lijst met samenwerkingen is eindeloos en ontzagwekkend, met namen variërend van Godspeed You! Black Emperor en het Metropole Orkest tot William Parker, Hamid Drake en Jameszoo.

Contrabassist Wilbert de Joode is de veteraan in dit gezelschap, een diepgaand onderzoeker op het gebied van baspizzicato en strijktechnieken die oa. de prestigieuze Boy Edgar prijs won. Ook hij speelde al eens eerder in De Perifeer. Zijn enorme muzikale vocabulaire, zeggingskracht, toonvorming, klank-imaginatie en het gebruik van darmsnaren zijn kenmerkend voor zijn spel. Deze kwaliteiten maken van de Joode een geliefd bassist in de meest uiteenlopende groepen over de hele wereld en bovendien een gerespecteerd inspirator op improvisatiegebied.

Drummer Onno Govaert maakt oa. deel uit van Cactus Truck en speelde dus samen met John Dikeman eerder in De Perifeer. Zijn spel is beschreven als ‘innovatief’, ‘spectaculair’, ‘meedogenloos’, ‘bezeten door de duivel’ en ‘post Jim Black’. Govaert lijkt als drummer welhaast omnipresent in de Amsterdamse Bimhuis scene. Hij speelt in talloze groepen, een breed spectrum aan projecten, samen met de crème de la crème van jazz en improv, waaronder uiteraard de hierboven genoemde muzikanten.


LET OP: Heb je niet genoeg geld voor tickets van €12? Dan koop je discount tickets voor €6. Lees hier meer over de voorwaarden.

  20 januari 2023
  Deur open: 19:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  De Perifeer
  Entree: €12 (of €6 als je weinig geld hebt)

  I'm going