Paper Ensemble – opening Instruments Make Play expo

zo 27 oktober 2019

  I'm going

Foto’s: Niek Doup

Na het succes van twee jaar geleden, staat er dit jaar opnieuw een Instruments Make Play expo op het programma in Kunstenlab! Van 19 oktober t/m 1 december 2019, met oa. een installatie en lezing van Cathy Van Eck, een kersverse performance en installatie van The Paper Ensemble, en nieuwe ReFunct Media & ReFunct Modular installaties van Benjamin Gaulon, Tom Verbruggen Toktek, Gijs Gieskes en Karl Klomp.

Op zondagmiddag 27 oktober openen we officieel deze Instruments Make Play expo met een performance van het Paper Ensemble!

Het Paper Ensemble is in 2007 opgericht door Jochem van Tol en ontwikkeld in samenwerking met Ibelisse Guardia Ferragutti. Hij bedacht een reeks sculpturale papieren instrumenten die voortkwamen uit een onderzoek naar geluid, luisteren en compositie. Het Paper Ensemble daagt de grenzen uit van wat we zouden definiëren als een object, een afbeelding of een geluid. Door deze geluiden in een specifieke compositie te plaatsen, goed getimed en precies gespeeld, bereiken de geluiden een muzikale en performatieve kwaliteit. Het Paper Ensemble vangt de magie van een stil materiaal en vergroot het op een poëtische en ontroerende manier. Het Paper Ensemble heeft uitvoerig opgetreden en geëxposeerd in het buitenland, vooral in Japan.

Tijdens hun recente residency bij Imadate Art Field in Echizen, Japan, heeft Paper Ensemble een nieuw werk ontwikkeld, geboren uit de wens om een beter begrip te krijgen van het Japanse concept Ma, ruwweg vertaald als plaatsbepaling. Een collectie van sculpturen en instrumenten, gemaakt van Echizen Washi en Italiaans papier. Omdat hun werkperiode in Japan een beetje overlapt met deze tentoonstellingsperiode, hebben we de officiële opening van de Instruments Make Play expo verschoven naar 27 oktober, zodat dan ook de performance van het Paper Ensemble plaats kan vinden. Een echo van deze performance zal daarna te zien zijn in de Instruments Make Play expo.

Met dank aan de papiermakers van Echizen, die dit werk mede mogelijk hebben gemaakt: Yanase Washi, Ryozo Paper, Ishikawa Paper Mills, Kitaro Paper, Taki Paper en Fabriano Paper.

  27 oktober 2019
  Deur open: 13:00 uur
  Aanvang: 16:00 uur
  Kunstenlab
  Entree: gratis!

  I'm going