TAALBAAK: Raj Mohan

za 5 februari

Tickets

Hindoestaanse blues uit de diaspora. De Amerikaanse blues, ooit ontstaan uit gedwongen migratie, vindt in Raj Mohan een parallel verhaal. Als achterkleinkind van Indiase contractarbeiders verhuisde hij vanuit Suriname naar Nederland (1974). Hij ontpopt zich tot een charismatisch singer-songwriter, die de blues vertolkt om het even gezongen in het Hindi, Urdi of Srangani. Daarin combineert Mohan klassieke liederen uit Noord-India (ghazals) met zelfgeschreven repertoire.

Het kloppend hart van zijn performance vormt de verborgen geschiedenis van de ‘Kantráki’. Na de officiële afschaffing van de slavernij (1863) verscheepte Nederland tussen 1873-1916 zo’n 35.000 Indiase contractarbeiders naar Suriname. Het transportschip Lalla Rookh werd sindsdien het symbool van deze postkoloniale ‘slavernij’ die in 2023 uitgebreid wordt herdacht. Hun nazaten (350.000), met Raj Mohan als fakkeldrager, zetten vandaag deze muzikale erfenis voort.

Voorafgaand aan dit concert in MIMIK, geeft Raj Mohan een korte lezing over de met de contractarbeid verbonden Sarnámi taal van de Hindoestanen in Suriname en Nederland. Lees ook dit artikel in De Volkskrant: ‘Waarom mag er geen muziek bestaan in de taal van Surinaamse Hindoestanen?’.

Er staat na afloop een drankje voor je klaar.

TAALBAAK

Dit programma is onderdeel van TAALBAAK. Onder de naam TAALBAAK organiseren De Perifeer en Wereldlokaal Deventer een jaarlijks terugkerend evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen. Dit jaar van 4 t/m 6 februari is de eerste editie, ism MIMIK, Burgerweeshuis, de Bibliotheek, CDS (Centrum voor Diversiteit en Samenleving) en de Fermerie.

Vrijdagavond 4 februari: film Sibel in MIMIK
Zaterdagavond 5 februari: concert Raj Mohan Ensemble in MIMIK
Zondagmiddag 6 februari: dubbelconcert ZEA en Brader Mûsikî in Burgerweeshuis

  5 februari 2022
  Aanvang: 20:30 uur
  MIMIK
  Entree: €18,50 (incl. drankje)

Tickets

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda