TAALBAAK: lezing Albert Bartelds + docu ‘Lage tonen, brede groeven’

wo 1 februari 2023

  I'm going

Foto’s: Peter Fleur en Wil Kanis

Dit is de openingsactiviteit van de eerste editie van TAALBAAK, een meerdaags evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen. Dit deel van het programma vindt plaats in de Bibliotheek.

Voor de pauze: lezing door Albert Bartelds, streektaalspecialist bij de Overijsselacademie. Hij houdt zich oa. bezig met de Nedersaksische taal en muziek. Samen met Hendrik Jan Bökkers maakt hij de podcast ‘De Nedersaksen‘. Vanuit zijn functie bij de Overijsselacademie geeft hij gastlessen op met name middelbare scholen en MBO’s over de meerwaarde van meertaligheid. Dit perspectief helpt om juist de verschillen tussen elkaars culturen te waarderen. Hij geeft ook gastlessen aan zorgmedewerkers, omdat sommige cliënten graag in dialect met hun verzorgers spreken. Hij gaat in op zijn ervaringen en op vragen daarover. Voor en na de pauze zingt Hanneke Evink zichzelf begeleidend op gitaar een aantal liedjes in het Twents op basis van teksten van Willem Wilmink.

Na de pauze: vertoning van de documentaire ‘Lage tonen, brede groeven’. Chris Frieswijk, de regisseur van deze korte film, verzorgt de inleiding en/of gaat na afloop in op vragen. Deze productie van FryslânDOK en Bureau Beeldtaal Filmmakers is een portret van Arnold de Boer. Deze Amsterdamse muzikant treedt al twintig jaar op met The Ex en ZEA. In het Engels observeert en beschrijft hij de wereld om zich heen, maar Fries is hij ‘van binnen’, zegt hij. Het is de taal van zijn hart. ‘Witst noch dat d’r neat wie’ (Weet je nog dat er niets was) is zijn tweede Friestalige album. Op zondag 5 februari is Arnold de Boer samen met Koerdische muzikanten in het kader van TAALBAAK live te beluisteren in Burgerweeshuis.

TAALBAAK

Dit programma is onderdeel van TAALBAAK. Onder de naam TAALBAAK organiseren De Perifeer en Wereldlokaal een terugkerend evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen. Meer informatie over TAALBAAK en het complete programma via taalbaak.perifeer.org.

TAALBAAK is mogelijk gemaakt door Deventer Cultuur Club, Erven Witteveen, Wesselings Van Breemen Fonds, Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds en alle deelnemende podia en betrokken organisaties.

  1 februari 2023
  Aanvang: 20:00 uur
  Bibliotheek Deventer
  Entree: gratis!

  I'm going