TAALBAAK: La Rosa Ensemble

za 4 februari 2023

Tickets   I'm going

Foto’s: Gert de Vries

La Rosa Ensemble bestaat uit Anass Habib (zang, percussie), Göksel Yilmaz (gitaar, oud, zang) en Benoît Rey (accordeon). Dit trio brengt een concert dat grotendeels bestaat uit Sefardische werken in een eigentijdse uitvoering. Hierbij zorgt het gitaarspelvan Göksel Yilmaz voor een heldere, krachtige en klassieke interpretatie van de stukken zoals zij oorspronkelijk geschreven en bedoeld zijn, en zorgt het accordeonspel van Benoît Rey voor enerzijds een breder en voller geluid en anderzijds voor de moderne inslag van het concert. Anass Habib laat niet alleen de Joodse maar ook vroeg-christelijke en Arabische zangtechnieken horen, die met de Sefardische muziek zijn verweven. Anass zingt liederen in het Ladino en in het Aramees. Het resultaat is een sprankelend concert, dat stevig geworteld is in Middeleeuwse tradities en anderzijds heerlijk fris en modern aanvoelt.

Anass Habib liet al eens eerder een indrukwekkend staaltje van zijn kunnen horen in De Perifeer. Hij is een  internationaal bekend zanger van vroeg-Christelijke en Aramese gezangen, Andalusische en Sefardische liederen uit de Middeleeuwen, traditioneel Arabische liederen en klassieke Arabische muziek. Göksel Yilmaz, vooral bekend van het Göksel Yilmaz Ensemble (met oa. violiste Anne Bakker, die ook eerder in De Perifeer schitterde), is een gitarist en zanger van Turks-Arabische afkomst. Hij groeide op in Nederland èn Turkije en specialiseerde zich in het klassieke gitaarspel aan het Conservatorium in Enschede. Benoît Rey is accordeonist, afgestudeerd aan diverse conservatoria. Hij staat bekend om zijn brede repertoire en speelt zowel elektronische, klassieke, als lyrische zigeunermuziek.

De Sefardische cultuur is ontstaan gedurende de Middeleeuwen in Spanje en Portugal. De verdrijving van de Joden van het Iberisch Schiereiland (Sefarad) in de 15e eeuw leidde tot een zwervend bestaan door tal van landen rond de Middellandse Zee, het Nabije Oosten en zelfs delen van Noord-West Europa. In de Sefardische muziek -met als voertaal het Ladino- is de invloed te horen van vele culturen in dit gebied. Een belangrijke component in de Sefardische muziek is het gevoel van heimwee en verlangen, en dan met name het verlangen naar verbondenheid met elkaar of met een gebied.

Dit concert vindt plaats in MIMIK en na afloop staat er een drankje voor je klaar.

Eerder deze dag geeft Anass Habib een zangworkshop in het Etty Hillesum Centrum.

TAALBAAK

Dit programma is onderdeel van TAALBAAK. Onder de naam TAALBAAK organiseren De Perifeer en Wereldlokaal een terugkerend evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen. Meer informatie over TAALBAAK en het complete programma via taalbaak.perifeer.org.

TAALBAAK is mogelijk gemaakt door Deventer Cultuur Club, Erven Witteveen, Wesselings Van Breemen Fonds, Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds en alle deelnemende podia en betrokken organisaties.

  4 februari 2023
  Aanvang: 20:30 uur
  MIMIK
  Entree: €19,50 (incl. drankje)

  I'm going