TAALBAAK: Brader Mûsikî & Rubar Şîno + ZEA

zo 5 februari

Tickets   Event

Zea is het solo-project van de Friese Amsterdammer Arnold de Boer. In meer dan twintig jaar speelde Zea in veertig landen verdeeld over zes continenten. Bijzonder is dat waar hij ook komt, De Boer naast in het Engels ook in het Fries zingt. In 2009 trad De Boer als nieuwe zanger en gitarist toe tot Nederlands meest vermaarde post punk band The Ex.

De eerste keer dat The Ex en de beroemde Koerdische zanger Brader Mûsikî met elkaar werden verbonden was in 1991. The Ex bracht toen een serie van zes 7-inches uit en een ervan was samen met Brader. Een langdurige vriendschap tussen de Koerdische zanger en de band was geboren.

De laatste jaren blijkt de in Nederland wonende Brader Mûsikî actiever dan ooit; als acteur, schilder, schrijver en muzikant. Hij speelde in het Koerdische deel van Irak en Syrië, nam op in Aleppo en speelde voor 100.000 mensen op Koerdische nieuwjaarsfeesten. Ook onder de zeventigduizend Koerden in Nederland geldt hij als de gewaardeerde populaire vertolker van het Koerdische lied, vaak zichzelf begeleidend op saz. Hij brengt oude Koerdische verhalen maar ook actuele commentaren, gezongen in het Kurmançi Koerdisch. Heel poëtisch, met veel dubbele betekenissen en een diep gevoel van onderdrukking; duidelijk en intens. In zijn teksten komt hij op tegen het wrede onrecht en geeft hoop en kracht aan de Koerdische cultuur en mensen.

Brader treedt deze middag op met de traditionele Koerdische volkszanger en saz-speler Rubar Şîno, afkomstig uit de Syrische ‘Kurdistan’ stad Derbesî.

TAALBAAK

Dit programma is onderdeel van TAALBAAK. Onder de naam TAALBAAK organiseren De Perifeer en Wereldlokaal Deventer een jaarlijks terugkerend evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen. Georganiseerd in samenwerking met MIMIK, Burgerweeshuis, Etty Hillesum Centrum, de Bibliotheek en CDS (Centrum voor Diversiteit en Samenleving).

  5 februari 2023
  Deur open: 14:30 uur
  Aanvang: 15:00 uur
  Burgerweeshuis
  Entree: €8

Tickets   Event

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda