Synchronator + Modelbau

vr 22 maart 2019

Tickets   I'm going

Twee avontuurlijke en intense concerten: de subtiele lo-fi soundscapes van Modelbau (Frans de Waard) en de audio-visuele feedback noise van Synchronator (Gert-Jan Prins & Bas van Koolwijk).

Synchronator

Synchronator is een audiovisueel duo van videokunstenaar Bas van Koolwijk en geluidskunstenaar Gert-Jan Prins. Een sterke overeenkomst van benaderingswijze van geluid en beeld blijkt in hun werk aanwezig: het zichtbaar en hoorbaar maken van elektronische feedback processen binnen zelfgemaakte elektronische hardware en software, resulterend in een rauwe, eigenzinnige klank- en beeldesthetiek.

Genoeg voer voor een samenwerking, die sinds 2006 leidde tot diverse performances, residencies, en presentaties op festivals, alsmede tot de ontwikkeling van ‘de Synchronator’ –  een elektronische schakeling die audiosignaal direct omzet naar een videosignaal. Deze omzetting vindt plaats door het audiosignaal direct te plaatsen in die ruimte van het videosignaal waarin normaliter beeldlijnen en kleurinformatie zouden zijn geplaatst.

De Synchronator werd in een fraai vormgegeven boxformaat in een oplage van 100 stuks bedrijfsmatig geproduceerd en verkocht aan een groep van belangstellenden uit de hoek van videokunstenaars, geluidskunstenaars en musici. Inmiddels is de Synchronator toe aan zijn derde editie en verkrijgbaar via synchronator.com.

Modelbau

De schijnbaar onvermoeibare Frans de Waard produceert al sinds 1984 talloze uitgaven onder een paar dozijn verschillende artiestennamen, zowel solo als in samenwerkingen (o.a. Freiband, Shifts, Goem, Kapotte Muziek, Zèbra, Wieman, Beequeen en THU20).

Modelbau is zijn meest recente solo project. Toen hij Modelbau startte, wilde hij onder deze alias verschillende lo-fi geluidsbronnen gebruiken, zoals dictafoons, walkman, kortegolfradio, kleine synthesizers en dergelijke. Dit zou geen project voor improvisatie worden, maar voor min of meer geplande muziekstukken. Dat was in 2012. Tegenwoordig gebruikt Modelbau vooraf opgenomen cassettes, iPad-apps, geluidseffecten, laptop, kortegolfradio, kleine synthesizers, oude 2-bit sampling-apparatuur; alles wordt ter plekke opgenomen, zoals het is, en zonder multi-tracking en zeer minimale bewerking (behalve fades en mastering) uitgebracht als downloads, maar ook op cassette, cd’s en lp.

Wanneer Modelbau een concert speelt (die allemaal worden opgenomen), worden ook de voorbereidingen voor het concert opgenomen. Al deze opnames worden gearchiveerd voor toekomstige uitgaven, als bij herbeluistering blijkt dat ze de de tand des tijds hebben doorstaan.

  22 maart 2019
  Deur open: 19:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  De Perifeer
  Entree: €7 voorverkoop, €10 aan de deur

  I'm going