Simon Whetham: Successive Actions

za 23 september 2023

Tickets   I'm going

Foto’s Jeroen Helle

Geluidskunstenaar Simon Whetham (UK) is in Deventer voor de tentoonstelling ‘Transtonations’ in museum EICAS. Voor De Perifeer een uitgelezen kans om Simon Whetham te boeken voor een extra optreden, direct aansluitend op de opening van deze tentoonstelling. MIMIK en EICAS zijn praktisch buren en het concert van Whetham heeft bij voorkeur een groot projectiescherm nodig. Vandaar dat deze voorstelling plaatsvindt in één van de filmzalen van MIMIK.

Simon Whetham in MIMIK

Simon Whetham werkt met sonische activiteit als grondstof voor creatie. Hij maakt gebruik van omgevingsgeluid en verschillende methoden en technieken om vaak onopgemerkte en verborgen sonische fenomenen tot de kern van zijn werk te maken. Bij een performance of installatie worden de ruimte en de objecten daarin instrumenten om te bespelen. Zijn artistieke onderzoeken hebben ertoe geleid dat hij steeds meer in multidisciplinaire projecten werkt, waardoor zijn werk visueler en tastbaarder wordt.

Whetham’s performance ‘Successive Actions’ maakt deel uit van een groter kinetisch geluidsperformance-project genaamd ‘Channelling’, waarin een verzameling gemotoriseerde apparatuur – geborgen uit verouderde en afgedankte consumententechnologie – geactiveerd wordt door geluidsopnamen. Dit proces produceert op zijn beurt nieuwe geluiden vanuit de apparaten, die worden versterkt met behulp van microfoons en andere technieken. De geluidsopnamen bevatten ogenschijnlijk alledaagse geluidsverschijnselen die onvoorspelbaar optreden in het dagelijks leven – passerend verkeer, wind, sluiten van deuren – en daardoor is de beweging van de apparaten willekeurig, variabel en autonoom. De relatie tussen artiest en apparaten is hierdoor eerder een samenwerking dan een situatie van het type meester en dienaar.

De uitvoering evolueert en verfijnt met elke iteratie. Apparaten worden toegevoegd of buiten gebruik gesteld en de geluiden veranderen afhankelijk van de locatie, waardoor nieuwe triggers en bewegingen van de apparaten ontstaan. De huidige versie van de voorstelling toont twee geprojecteerde close-ups op een split-screen (dit keer op groot doek in de filmzaal van MIMIK!), zodat de prestaties van de apparaten in detail zichtbaar zijn voor het publiek.

Deze voorstelling wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. MIMIK en EICAS.

Transtonations in EICAS

Het internationale kunstproject Transtonations is van 23 september t/m 14 oktober te zien in museum EICAS in Deventer en wordt geopend op 23 september om 15 uur met aansluitend om 18 uur bovenstaande performance van Simon Whetham in MIMIK.

Zes internationale kunstenaars reflecteren met beeld en geluid op Etude #5 van de Argentijnse componist Astor Piazzolla. Ze zijn daartoe uitgedaagd door de Duitse beeldend kunstenaar/curator Tanja Isbarn, die zelf ook werken laat zien. Later reist Transtonations door naar Göteborg en Berlijn.

Deelnemende kunstenaars zijn Marcus Appelberg (SE), Peter Aerschmann (CH), Daniela Ehemann (DE), Ingeborg Entrop (NL), Simon Whetham (UK) en Tanja Isbarn (NL/DE).

Meer informatie over Transtonations via de website van EICAS.

  23 september 2023
  Deur open: 17:45 uur
  Aanvang: 18:00 uur
  MIMIK
  Entree: €12,50 (incl. drankje)

  I'm going