Salmoni + Tapage

vr 29 april 2022

 Tickets   I'm going

Twee zeer verschillende concerten in De Perifeer dit keer, met artiesten uit Italië en uit Noorwegen; Salmoni en Tapage. Toch hebben deze artiesten ook een aantal gezamenlijke kenmerken, waaronder een uitermate onderzoekende houding en uitgaven die op het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. werden uitgebracht.

Salmoni

Salmoni is een duo uit Turijn, gevormd door Filippo Gillono op akoestische gitaar en Zevi Bordovach op harmonium. Hun gezamenlijke toewijding aan Robert Wyatt leidde ertoe dat de twee muzikanten samen begonnen te spelen. Aanvankelijk zonder een bepaald doel, maar na een tijdje ontstonden er nieuwe composities. Zo begint een muzikaal onderzoek om tot een spontaan, instinctief geluid te komen.

Hun eerste album ‘Salmoni’ is de beschouwing van het leven van een wilde zalm. Akoestische instrumenten, bandrecorders en fieldrecordings gaan een intieme dialoog met elkaar aan. Dit debuutalbum werd door het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. uitgebracht.

Tapage

Physeter (In Pursuit of the Mirage) is een performance waarin Tapage (aka Tijs Ham) de artistieke productie van betekenissen onderzoekt. Dat doet hij met behulp van zelf ontworpen/gebouwde muziekinstrumenten en audiovisuele composities, die worden gekenmerkt door het gebruik van chaotische, recursieve processen.

Chaos vertoont een tegenstrijdige reeks eigenschappen; aan de ene kant is er het onstabiele, onvoorspelbare en vluchtige, maar daaronder zit een systeem, een verwrongen vorm van logica. Te hectisch om een naadloze communicatielijn van artiest naar publiek mogelijk te maken, maar toch begrensd genoeg om een ongrijpbare maar bijna vatbare schijn van patronen te behouden. Zowel de artiest als het publiek worden gedwongen een luchtspiegeling na te jagen. Een soort Moby Dick; de jacht op een wezen dat steeds net uit zicht is, maar wel een aantrekkingskracht heeft. Wat neem je waar als je in de diepte staart?

Dit klinkt allemaal poëtisch, complex en ook… wetenschappelijk. En dat klopt. Tijs Ham is Ph.D. kandidaat voor artistiek onderzoek binnen de muziekafdeling van de faculteit Kunst, Muziek en Design aan de Universiteit van Bergen, Noorwegen. Zijn artistieke praktijk bevindt zich op het gebied van live elektronische muziek met een bijzondere focus op de verkenning van chaotische processen. Voordat hij naar Noorwegen verhuisde, werkte Tijs vele jaren bij STEIM in Amsterdam. Hij is een van de oprichters van The Soundlings Collective, maakt muziek onder de naam Tapage, en is lid van het live electronics trio The Void*.

Naast zijn optreden zal Tijs ons ook iets meer vertellen over zijn muziek, zijn zelfgebouwde instrument en zijn onderzoek.

  29 april 2022
  Deur open: 19:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  De Perifeer
  Entree: €10

  I'm going