Roel Meelkop & Marco Douma – HOEK (bioscoop première)

vr 25 maart 2022

 Tickets   I'm going

Hoek van Holland, of ‘Hoek’ zoals de meeste mensen het noemen, werd oorspronkelijk aan het eind van de 19e eeuw gebouwd als verdedigingswerk voor de haven van Rotterdam. In de Tweede Wereldoorlog werd het onderdeel van de verdedigingslinie van de nazi’s, de Atlantikwall; enorme ondergrondse bunkers in de duinen, waarvan er vele nog intact zijn. Sommige hiervan zijn open voor publiek, maar de meeste zijn gesloten. Aan de andere kant van de Maas is de havenindustrie van de Europoort te zien. Maar Hoek is ook een badplaats met brede stranden en bijpassende beachclubs. En last but not least heeft de Hoek een prachtig duinlandschap met flora en fauna die nergens anders te vinden zijn.

In 2012 werd geluidskunstenaar Roel Meelkop gevraagd om deel te nemen aan een tentoonstelling in Hoek van Holland. Hij benaderde hiervoor videokunstenaar Marco Douma en dit resulteerde in een installatie in een van de beachclubs. In deze live installatie genaamd ‘Atlantic Wall’ richtten ze zich op de omgeving van Hoek. In 2014 werden ze gevraagd om deel te nemen aan een nieuwe tentoonstelling in Hoek. Dat jaar besloten ze de bunkers in te gaan, met als resultaat de installatie ‘Kiel’  in een van de bunkers die normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek.

In de jaren daarna fantaseerden Roel en Marco over het idee om het materiaal van beide werken te combineren in een derde editie, wat resulteerde in een geluid-/videowerk, genaamd ‘Hoek’. Dit werk wordt nu in filmtheater MIMIK voor het allereerst op bioscoopdoek vertoond. Roel Meelkop en Marco Douma zijn aanwezig bij deze voorstelling en vertellen achteraf meer over dit project.

Van ‘Hoek’ is door platenlabel Esc.rec. en uitgeverij Hellend Vlak ook een uitgave gemaakt, bestaande uit een cd, een boekje met stills en een download van de film zelf. Deze handgemaakte uitgave is ontworpen door Jeroen Diepenmaat en Harco Rutgers en bij uitgeverij Hellend Vlak gereproduceerd met een Nashuatec 1505 kopieerapparaat, wat een mooie gruizige vertaling van het beeldmateriaal oplevert. Ook deze gelimiteerde uitgave wordt in MIMIK gepresenteerd en is in de filmzaal verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Tip: je kunt van tevoren ook lekker eten bij MIMIK.

  25 maart 2022
  Aanvang: 19:30 uur
  MIMIK
  Entree: €10

  I'm going