Residentie project De Ruimte: Jeroen Diepenmaat

za 12 november - vr 18 november 2022

  I'm going

Foto’s eindpresentatie: Niek Doup

Dagboekverslag door jeroen Diepenmaat, inclusief elke dag een opsomming van de muziek die hij luisterde.

De Ruimte is het residentie project voor kunstenaars/cultuurmakers uit Deventer en omgeving. De residenties worden gecureerd door cultuurorganisaties uit Deventer, waaronder De Perifeer, die hiervoor Jeroen Diepenmaat selecteerde.

In zijn beeldende werk laat Jeroen Diepenmaat een grote voorliefde voor geluid zien. Hij zoekt naar overlap van beeld en geluid in tekeningen, installaties en beelden. Daarnaast maakt hij muziek die meestal een conceptuele grondslag heeft. Multiples en afgeleiden van zijn werk worden ook in oplage uitgebracht, oa. bij Esc.rec. en Hellend Vlak.

Voor zijn residentie zal Jeroen Diepenmaat tijdelijk zijn intrek nemen in een leegstaand winkelpand in de binnenstad van Deventer; Grote Overstraat 56. Jeroen bouwt daar een speciale vinylsnijder om gevonden stukken plastic om te vormen tot geluidsdragers. Jeroen: “Met een aantal platensnijders maak ik de groeven in het plastic. De gesneden geluiden zijn opnames van de vindlocatie van het plastic.” De deuren staan open, mensen kunnen komen kijken, luisteren en zich er tegenaan bemoeien. Op 18 november, de laatste dag van zijn residentie, volgt een presentatie / luistersessie.

Tijdens Jeroen’s residentie vindt op 16 november ook de Grote Deventer Cultuurborrel plaats op deze locatie, voor iedereen die werkt in de Deventer kunst- en cultuursector. Meld je hiervoor aan via deze link.

De Ruimte

Van eind augustus t/m eind november werken en verblijven een aantal makers van verschillende disciplines op een zichtbare plek in de stad. De residentie is bedoeld om tot nieuw werk te komen, het te presenteren en zo zichtbaar te zijn voor het publiek. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het feit dat de deuren ‘open staan’, wat betekent dat de residerende makers zich openstellen voor de connectie met gericht publiek én voorbijgangers. Elke residentieperiode wordt afgesloten met een open presentatie van het ontstane werk.

De Ruimte is ingericht om makers na de corona-crisis te ondersteunen en zichtbaar te maken. Door middel van een estafette van residenties dragen we bij aan de heropening van de cultuursector, het weerbaar maken van haar makers en het (opnieuw) verleiden van haar bezoekers. Centraal tijdens dit project staat de gedachte ‘Ruimte om te maken’. Dit komt direct voort uit de wetenschap dat, door lockdowns, gebrek aan inkomen etc., het haast letterlijk aan ruimte ontbrak om te kunnen maken en creëren.

De Ruimte gaat nadrukkelijk ook om financiële ruimte; makers worden op eerlijke wijze betaald voor deze residentie, wat ook buiten deze residentie-week om bijdraagt aan een gezonde beroepspraktijk. We vinden het daarbij belangrijk dat de maker zoveel mogelijk vrijheid en autonomie krijgt gedurende de residenties om qua inhoud en vorm te kunnen maken en creëren naar eigen inzicht.

De residenties worden gecureerd door cultuurorganisaties uit Deventer. Kunstenlab, De Perifeer, dEVENTer, Productiehuis BRUT, Burgerweeshuis, Bibliotheek Deventer, Deventer Verhaal, Schouwburg en Mimik dragen zorg voor de keuze, zijn betrokken bij de inhoudelijke vormgeving van de residentie en dragen bij aan de zichtbaarheid ervan.

Project de Ruimte wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer in  samenwerking met Kunstenlab, Evenementenbureau dEVENTer en BRUT.

  12 november 2022 - 18 november 2022
  Zie openingstijden
  De Ruimte
  Entree: gratis!

  I'm going