Proud Music of the Storm: Beate Bos en Sarjon Azouz

zo 26 maart - zo 7 mei 2023 - 16:00 uur

  I'm going

Foto’s door Jeroen Helle, Koen Kievits en Aalt van de Glind
Lees hier de openingstekst van Lieneke Hulshof

Deze duo tentoonstelling in Kunstenlab maakt deel uit van PERIFEST 2023 en wordt zondagmiddag 26 maart om 16u feestelijk geopend door Lieneke Hulshof (curator, kunstjournalist en voormalig hoofdredacteur van Mister Motley). Voorafgaand aan deze opening is er een concert van Derek Monypeny in De Perifeer.

De tentoonstelling ‘Proud Music of the Storm’ gaat over maatschappelijke onstuimigheid. We leven in een maatschappij waarin er bepaalde verwachtingen zijn over schoonheid en er nog vaak sterk wordt gereageerd wanneer iemand daarvan afwijkt. Kunstenaars Sarjon Azouz (hen/hun) en Beate Bos (zij/haar) maken werken die een dystopische sfeer uitademen. Beide kunstenaars schuwen de rafelige gebieden buiten ‘de norm’ niet, maar (re)presenteren juist vol trots de schoonheid hiervan.

Beate Bos (zij/haar) neemt ons voor haar werk ’All things pass into the night’ mee in haar nachtelijke stadswandelingen. Wat ze onderweg tegenkomt fotografeert ze met haar mobiele telefoon. Niet de mensen, maar dat wat zij achterlaten staat centraal. We zien sporen van het nachtleven die (on)bewust zijn achtergelaten. Door veel gebruik te maken van afsnijdingen en harde flitslichten, doen ze denken aan rauwe Instagram stories. Het zijn beelden die uit een post-apocalyptische wereld lijken te komen. Ze ademen de ruwheid van de stad en het gevoel dat alleen de nacht ons kan geven. Door de foto’s te presenteren als aanplakposters ontstaan er verschillende beeldlagen. Het werk bevat dus allerlei verborgen lagen. Ze transformeren de nachtelijke snapshots daarmee naar een levend en groeiend document, en laten ons anders kijken naar dat wat normaal gesproken aan ons voorbij gaat.

Sarjon Azouz (hen/hun) toont de installatie ‘Bimbo Zygote’, daarmee confronteert hen ons met de verwachtingen die de maatschappij heeft over genderidentiteit. Volgens Azouz is identiteit een kunstmatig construct. Het onderzoeken van hun eigen queer identiteit is voor hen noodzakelijk om te kunnen overleven. De kunstenaar heeft verschillende alter-ego’s, waarmee hen dialogen voert in performances, teksten en audiovisuele onderzoeken. Bij ieder alter ego van Azouz hoort een ander scenario. Zo vestigt hen de aandacht op zowel de personages als de politieke begrenzingen die de alterego’s tegenkomen. Zo komt de kunstenaar met ‘Bimbo Zygote’ op voor trans masculiene jongeren, en het tekort aan passende zorg en therapiehormonen voor deze groep. In deze performance draait het om genetisch gemodificeerde sekswerkers die zaadcellen van hun klanten opvangen, om daaruit testosteron te filteren zodat trans personen aan hun hormoontherapie kunnen beginnen. Door de sfeer van een dystopie in te zetten laat Azouz ons zien hoe de toekomst eruit zal zien als de schaarse transzorg van nu zo blijft bestaan.

Curator Sietse Hagenbeek

De Perifeer werkt in deze editie van PERIFEST en de bijbehorende tentoonstelling in Kunstenlab voor het eerst samen met een co-curator! Derdejaars ArtEZ-student Sietse Hagenbeek was als scholier al frequent bezoeker van De Perifeer en is dat nog steeds. In deze samenwerking richt het programma van PERIFEST zich o.a. nadrukkelijker op jongeren, zowel door podium te bieden als in het publiek, terwijl tegelijkertijd het breed gevarieerde en experimentele karakter sterk wordt doorgezet.

De nieuwe opzet van PERIFEST past mede dankzij de input van Sietse Hagenbeek naadloos in het programma van Hanzejaar 2023. Tijdens het Hanzejaar staan Deventer en de acht andere Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze-gedachtengoed. Het programma in Deventer focust zich op de Hanzestad van vandaag, als vernieuwende en eigenwijze stad; een stad waarin initiatieven als De Perifeer essentieel zijn. Bovendien zijn Hanze-waarden als lef, samenwerking en over grenzen kijken verankerd in ons programma.

PERIFEST 2023 wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. Kunstenlab en mede mogelijk gemaakt door Hanzejaar 2023, Gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings van Bremen, Jeannette Hollaarfonds en Deventer Cultuur Club.

  26 maart 2023 - 7 mei 2023
  Kunstenlab
  Entree: gratis!

  I'm going