PERIFEST 2024 x Nachtparlement

za 3 februari 2024

 Tickets   I'm going

Foto’s door Jeroen Helle en Ingrid de Vlaming

Perifest komt hard in 2024! Met Karenn (Blawan & Pariah), Miaux, Thomas Ankersmit, A# (Alberta Balsam, Bastian Benjamin, French II, Milio), Mathilde Nobel, Alberto Novello, Simone Sims Longo, Plus Instruments (Truus de Groot), Oshunmare, Elen Braga, Karl Klomp en Underbelly. Lees verder voor meer informatie over de line-up.

Voor deze vierde editie werken we opnieuw met een jonge getalenteerde co-curator; dit jaar is dat Bastian Benjamin. Omdat het programma daarmee meer richting elektronische muziek en clubcultuur verschuift, werken we voor het eerst samen met Nachtparlement. We starten vroeg om 18:00 uur en eindigen diep in de clubnacht om 05:00 uur, met een internationale line-up in een elf uur durende trip, vol uitdagende performances en live-sets, innovatieve visuals, beeldende kunst installaties en exciting dansvoer, in meerdere zalen van Burgerweeshuis en Brut.

Een Early Bird ticket scoren is dit keer extra belangrijk, want deze tickets zijn niet alleen goedkoper; het is ook je enige kans om het complete festival mee te maken. De later verkochte Late Bird tickets zijn namelijk pas vanaf 23:00 uur geldig en daarmee pak je dus alleen het nachtprogramma. Met een Early Bird ticket moet je voor 21:00 uur binnen zijn.

Blawan en Pariah sluiten de clubnacht af met een hardware live set! Onder de naam Karenn bouwen zij samen heftige, rauwe, geïmproviseerde techno, zoals je het zelden live hoort. In 2019 kwam hun eerste gezamenlijke album Grapefruit Regrets uit, op hun eigen label Voam. Ze spelen in toonaangevende clubs als Berghain, Nitsa, Fuse en Fabric en doen normaal gesproken alleen festivalshows op festivals als Free Rotation, Dekmantel en Draaimolen. Bij Draaimolen hosten ze aankomend jaar voor het tweede jaar op rij een stage. De lijst met releases en samenwerkingen van Blawan en Pariah is lang en indrukwekkend. Kortom, het is nogal uniek dat deze twee grootheden in het Burgerweeshuis staan tijdens Perifest x Nachtparlement.

De meest expressieve en tedere muziek uit de Belgische underground vind je in het werk van Miaux; de in Sarajevo geboren Mia Prce. Miaux blinkt uit in uitvoerige keyboard stukken met een zeer soundtrack-achtig karakter. Haar werk is doordrenkt van een spookachtige, eenzame kwaliteit die de randen van mysterie raakt als een fakkel. Gewapend met een Casio en verwoestende songwriting skills, is haar muziek minimaal, melancholisch en tijdloos. Deze Antwerpse muzikant heeft haar etherische werken grotendeels uitgebracht via het Ultra Eczema label van Dennis Tyfus.

Thomas Ankersmit (Berlijn) bespeelt de Serge Modular synthesizer, zowel live als in de studio, en werkte samen met artiesten als Phill Niblock en Valerio Tricoli. Zijn muziek – uitgebracht op labels Shelter Press, PAN en Touch – is een overweldigende ervaring die sonische details en rauwe power combineert met een zeer fysieke en ruimtelijke ervaring van geluid. Akoestische verschijnselen als infrasound en oto-akoestische emissies (geluiden die uit het hoofd komen en door de oren zelf worden gegenereerd) spelen een belangrijke rol in zijn werk, evenals een opzettelijk, creatief misbruik van de apparatuur. Zijn live optredens zijn diepgaande, perceptie-veranderende belevenissen die, enkel gebruik makend van geluid, niet alleen je hersenen in de war brengen, maar letterlijk de binnenkant van je schedel en de lucht om je heen beheersen.

“Activating the body of the listener, creating phantom tones seemingly from within my head and making my chest cavity feel like a speaker itself” – The Wire

Na een trial run op Best Kept Secret Festival is een gloednieuwe supergroep genaamd ‘A#’ in het leven geroepen voor Perifest. ‘A#’ is een spannende collab van de Nederlandse artiesten Alberta Balsam, Bastian Benjamin, French II en Milio; een groep vrienden die goed thuis zijn in de elektronische scene en momenteel op indrukwekkende wijze en in rap tempo naam maken met hun producties en live sets. De CDJ is dood, de synths draaien op volle toeren en er wordt virtuoos aan de knoppen gedraaid. In deze op de dansvloer gerichte geïmproviseerde live hardware jam combineren ze elementen van techno, glitch, IDM, bass en ambient, waarmee meeslepende soundscapes worden gecreëerd, die het publiek transporteren naar onontgonnen gebieden.

Muzikant en beeldend kunstenaar Mathilde Nobel hanteert een deconstructed club benadering voor haar muziek, waarin melodische synth pads en engelachtige stemmen vaak worden afgewisseld met kletterende beats. De muziek van Nobel is schilderachtig van aard en maakt gebruik van dynamische composities waarin duisternis en licht vechten om de ruimte op het sonische canvas. Haar suggestieve muziek bevat veel gemanipuleerde en bewerkte zang, wat doet denken aan de manier waarop Björk de grenzen van de hedendaagse pop naar een meer emotionele en intuïtieve plek verlegt. Na haar EP ‘May + Be’ bracht Nobel haar album ‘Founds on Land’ uit op Nous’klaer Audio, terwijl ze tegelijkertijd een live set ontwikkelde met haar eigen producties en zang die ze presenteert tijdens Perifest.

BLACKLIGHT is een installatie waarin ultraviolet laserlicht evoluerende werelden schildert op een lichtgevoelig canvas. In tegenstelling tot de hectische maar nauwkeurige laserbewegingen ontstaan in het nagloeiende beeld langzaam structuren met minutieuze details die lijken op steden, bossen, buitenaardse architecturen. BLACKLIGHT is een meditatieve ervaring waarin onzichtbaar licht onthult wat verborgen is en waarbij fosfor het verstrijken van de tijd vastlegt.

Alberto Novello (aka JesterN), maakt in zijn werk gebruik van analoge apparaten en onderzoekt de verbindingen tussen licht en geluid in de vorm van contemplatieve installaties en optredens. Hij hergebruikt en modificeert gereedschappen uit ons analoge verleden: oscilloscopen, gameconsoles, analoge videomixers en lasers. Hij voelt zich aangetrokken tot hun intrinsieke beperkingen en sterke ‘persoonlijkheden’; vloeiende beweging, levendige kleuren, oneindige resolutie, lijnesthetiek en afwezigheid van framesnelheid. Door deze vergeten apparaten te gebruiken, stelt hij het publiek bloot aan de esthetische verschillen tussen de alomtegenwoordige digitale projecties en de natuurlijke vibratie van analoge stralen.

Alberto Novello’s werken zijn gepresenteerd in Centre Pompidou Parijs, Museo Reina Sofa Madrid, Amsterdam Dance Event, Biënnale van Venetië, New York Computer Music Festival, Bozar Bruxelles, BOA Biënnale Porto, Rewire Festival Den Haag, Seoul International Music Festival, om er maar een paar te noemen.

“Incredible, very nice work!” – Ritchie Hawtin

De Italiaanse componist Simone Sims Longo is geïnteresseerd in het creëren en manipuleren van geluid, waarbij de nadruk ligt op klankkleurmanipulatie en onderzoek naar asynchrone en polyritmische texturen. Voor zijn live-sets concentreert hij zich op de relatie tussen geluid en beeld in realtime en voor Perifest brengt hij dan ook zijn eigen licht mee. Het album ‘Paesaggi Integrati’, wat Simone Sims Longo hier presenteert, kwam recent uit op het Deventer platenlabel Esc.rec. en bevindt zich ergens tussen computermuziek, elektro-akoestiek en techno. Een dualistisch spel tussen akoestische instrumenten en geprogrammeerde instrumenten, in een productie die glashelder en soms hyperrealistisch wordt, gebruik maakt van een extreem stereobeeld en refereert aan deconstructed club music.

De carrière van elektronica-pionier Truus de Groot ging van start in 1976, aan het begin van de punkrock gekte in Nederland. Ze was oa. lid van de band die later beroemd zou worden als Doe Maar, maar nam zelf een andere afslag richting experiment en elektronische instrumenten. Ze begon als zangeres en tekstschrijver van Nasmak en richtte cult-favoriet Plus Instruments op, een project dat tot op de dag van vandaag actief is. Plus Instruments bespeelt oa. zelf ontworpen elektronische instrumenten en de meeste van hun optredens zijn geïmproviseerd. Ze werkten oa. regelmatig samen met Michel Waisvisz, de uitvinder van de Crackle Synthesizer. In 1981 verhuist Truus naar New York, waarna de samenstelling van Plus Instruments een aantal keer wijzigt, met oa. Lee Renaldo (Sonic Youth) in de gelederen.

De uitgebreide bio van Truus leest als een goed boek, waarin grote namen uit de muziek- en kunstgeschiedenis regelmatig oppoppen in samenwerkingen, maar waaruit vooral een passie voor nieuwe uitdagingen naar voren komt; een zoektocht naar spannende manieren om zichzelf creatief uit te drukken door middel van muziek, woord, fotografie en film. Op Perifest laat Truus oud, nieuw en ongehoord werk van Plus Instruments horen. Gewapend met een zorgvuldige selectie instrumenten zal ze putten uit het eindeloze archief van Plus Instruments – van 1978 tot kersvers hedendaags werk – waarbij improvisatie en ultra-experiment niet worden geschuwd.

Arnhem’s eigen muzikale misfit is verheugd om de wereld kennis te laten maken met haar debuutalbum MIMAGIDU. Oshunmare weeft een magische en boeiende klankwereld, waarin invloeden uit West-Afrikaanse mythologie, triphop elementen en experiment samenkomen. Van betoverende melodieën tot opzwepende ritmes; een kunstwerk van creatieve expressie en veelzijdigheid. Oshunmare’s live show is gloednieuw en belooft een onvergetelijke audiovisuele ervaring te worden in samenwerking met beeldend kunstenaar Jeroen Bevers.

De release van MIMAGIDU markeert de start van Oshunmare’s eigen platenlabel ‘bytrecs’, wat is toegewijd aan het uitbrengen van eigenzinnige, uitdagende offbeat muziek, en het ondersteunen van getalenteerde artiesten die vernieuwend geluid omarmen.

Karl Klomp is een mediakunstenaar en spatial designer in theater, opera en evenementen. Hij integreert nieuwe technologieën met traditionele media zoals theater, opera, beeldhouwkunst, live-events en site-specific installaties. In zijn werk onderzoekt hij de manipulatie van onze perceptie in ruimte en tijd door middel van licht, geluid en video.

Iedereen die de elektronische muziekscene een beetje volgt kent zijn recente werk waarschijnlijk via STOOR (de volledig geïmproviseerde hardware jam onder leiding van Speedy J), waarin stagedesign, licht en een team van videokunstenaars geregisseerd worden door Karl Klomp. Hij werkte oa. ook in opdracht van International Theatre Amsterdam, Beijing Music Festival, National Taiwan Museum, Todays Art Den Haag, Steim Amsterdam, STRP festival Eindhoven, Transmediale Festival Berlin, Money Town New York City, Sonic Acts Amsterdam. Artiesten die zijn videotools gebruiken zijn oa. Peter Gabriel en Portishead. Karl Klomp werkt ook samen met Benjamin Gaulon, Tom Verbruggen en Gijs Gieskes in Refunct Media exposities, waarmee hij al eerder bij De Perifeer te zien was, tijdens Instruments Make Play in Kunstenlab. Bij Perifest zie je zijn werk doorlopend in de grote zaal van Burgerweeshuis.

Van 20 januari t/m 10 maart is in Kunstenlab de tentoonstelling ‘behold in awe’ van Elen Braga te zien. Samen met Nieuw LABel – het jongerenteam van Kunstenlab – wordt een link gelegd met deze tentoonstelling. Tijdens Perifest is doorlopend videowerk van Elen Braga te zien in de Wonderbar van Burgerweeshuis.

De Braziliaanse beeldend kunstenaar Elen Braga maakt wandkleden, video’s en sculpturen, die vaak over geloof, veerkracht en toekomstdromen gaan. Voor haar tentoonstelling in Kunstenlab onderzocht ze de begrippen ‘zondebok’ en ‘paradijs’. Ze verzamelde hiervoor ook verhalen van mensen uit Deventer. Nieuw LABel brengt het videowerk ‘letter of promise’, dat onderdeel is van de tentoonstelling, naar Perifest. In de video combineert Elen Braga beelden van een schaapskudde met een voice over waarin ze teksten gebruikt uit haar verleden als gospelzangeres. De zinnen gaan over de belofte van een paradijs en de menselijke zoektocht daarnaar. Om het publiek de kans te geven om op het werk te reageren maakt Nieuw LABel een reactie-wand in de Wonderbar. Daar kunnen bezoekers hun persoonlijke ideeën over paradijs achterlaten en de reacties van anderen lezen. Deze input wordt door Nieuw LABel verzameld en doorgegeven aan Elen Braga.

Underbelly – de pop-up shop van Mariëtte Groot – is oa. te vinden bij de betere festivals (bijvoorbeeld Rewire, Sonic Acts, Fiber, November Music) en brengt net als voorgaande jaren een prachtige gecureerde selectie platen, boeken, tijdschriften, films en noise toys mee naar PERIFEST. Voor verzoeknummers uit haar online catalogus, mail van tevoren even naar shop@underbelly.nu en Mariëtte neemt het gewoon voor je mee.

Net als vorig jaar werkt De Perifeer voor de programmering van Perifest samen met een jonge co-curator. Dit jaar is dat Bastian Benjamin. Hij komt al jaren bij De Perifeer en Nachtparlement over de vloer, als geboekte artiest én als bezoeker. Hij is bovendien bestuurslid van stichting Nachtkantoor; een stichting bestaande uit 12 enthousiaste producers en dj’s die zich inzetten voor het verspreiden van elektronische muziek in Oost-Nederland en het bieden van een platform aan beginnende artiesten die het nog moeilijk vinden om aansluiting te vinden met de scene. Vanwege zijn passie voor live elektronische muziek heeft Bastian Benjamin zich ingezet voor een Perifest-programma wat volledig uit live sets bestaat, óók in de clubnacht.

Deze editie van Perifest wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Deventer, Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings van Breemen, Deventer Cultuur Club, Burgerweeshuis, Brut, Kunstenlab en De Perifeer.

  3 februari 2024
  Aanvang: 18:00 uur
  Burgerweeshuis
  Entree: early €20 / late €25

  I'm going