*UITVERKOCHT* PERIFEST 2023 [Q-rated]

za 8 april 2023 - 15:00 uur

Tickets   I'm going

Foto’s: Roy Manuhutu en Sebastiaan Voskamp

PERIFEST is terug! Net als vorige edities vindt ook deze editie plaats in De Perifeer én bij de inpandige buren van Kunstenlab. Het programma is dit jaar onderdeel van Hanzejaar 2023 en bestaat weer uit twee delen; een festivaldag/-avond op 8 april én een tentoonstelling van 25 maart t/m 7 mei, met een opening op zondagmiddag 26 maart door Lieneke Hulshof (curator, kunstjournalist en voormalig hoofdredacteur van Mister Motley), direct na het concert van Derek Monypeny in De Perifeer.

De Perifeer werkt in deze editie van PERIFEST en de bijbehorende tentoonstelling Proud Music of the Storm in Kunstenlab voor het eerst samen met een co-curator! Derdejaars ArtEZ-student Sietse Hagenbeek was als scholier al frequent bezoeker van De Perifeer en is dat nog steeds. In deze samenwerking richt het programma van PERIFEST zich o.a. nadrukkelijker op jongeren, zowel op het podium als in het publiek.

Lees verder voor meer informatie over de line-up!

Warmbloedige poëzie en bezielde zangkunst van de Mexicaanse zangeres en contrabassiste Fuensanta Méndez komen samen in kleurrijke composities waarin de weelderige natuur en energieke spirit van haar geboorteland wordt verklankt. Ze groeide op in de waterwouden van Mexico, een magische plek waar ongerepte schoonheid en de woeste aard van de natuur samenkomen. Fuensanta’s muziek bevat de vrijheid en rijkdom van de hedendaagse jazz, maar behoudt tegelijkertijd de eenvoud van een popsong. Ze studeerde in 2019 summa cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt samen met artiesten als Louis Cole, Han Bennink en Sanem Kalfa (op 24 april solo in De Perifeer!).

HALA is een divers en energiek muzikaal spektakel – vol onverwachte wendingen die zijn gebaseerd op de sprookjesachtige composities van zangeres en bandleider Helene Matthia, met Arno Bakker (Andy Frasco & The U.N.) op sousafoon, Jorrit Westerhof (3times7) op gitaar en Gerri Jäger (Knalpot, Rooie Waas) op drums. De oplettende lezer zal opvallen dat Jorrit Westerhof ook deel uitmaakt van Soon To Expire, eveneens op PERIFEST te horen vandaag. HALA doorkruist diverse genres; van progressieve rock, avant-pop en (vrije) improvisatie tot avant-garde en cabaret. Je hoort invloeden van artiesten als Neneh Cherry, Nina Hagen en Acoustic Ladyland.

Amplified Fencer is een onderzoeksproject van Gökay Atabek. In deze performance worden de bewegingen van een schermer (Gökay Atabek zelf!) via sensoren, een neuraal netwerk en een experimentele synthesizer vertaald in soundscapes. De schermer (nu een muzikant) construeert een compositie door een realistische, logische reeks schermbewegingen uit te voeren. Dit proces is vatbaar voor dezelfde mislukkingen die de schermer in een wedstrijd punten zou kosten; het neurale netwerk is alleen getraind om absoluut perfecte posities te herkennen. Om de focus en stressreactie van de schermer zichtbaar te maken, is de schermer gekoppeld aan een EEG-apparaat dat actief de hersenactiviteit meet. Deze gegevens worden verwerkt door een videosynthese-engine en geprojecteerd op het speelveld.

Dit project is financieel ondersteund door V2_ Lab for Unstable Media.

Voor deze editie van PERIFEST hebben we twee lokale helden in het diepe gegooid, door ze uit te nodigen om voor het eerst samen op te treden. Bastian Benjamin en Amber Baju delen een voorliefde voor modulaire synths, maar waar deze kersverse samenwerking op uitdraait is voor iedereen nog een verrassing. Bastian Benjamin is een jonge producer/muzikant die uitblinkt in zware bass sounds en surrealistische soundscapes, geïnspireerd door verschillende dansstijlen en cinematografie, soepel schakelend tussen grote muzikale contrasten. Amber Baju is het spiksplinternieuwe alter ego van geluidskunst-veteraan Jeroen Diepenmaat. Als Amber Baju maakt hij muterende audiotrips die aanvoelen als een warm bad na een intensieve reis. Naïef, organisch, geïmproviseerd en subtiel; elektronische muziek die de tijd stopt.

Het jonge Nederlands/Litouwse project Soon to Expire bestaat uit Austeja Zvirblyte (vocals) en Jorrit Westerhof (electronics). Ze baseren hun shows op hauntology (het idee dat elementen uit ons sociale en culturele verleden terugkeren in de vorm van geesten) en gebruiken daarvoor opnamen uit de jaren 20. Het typische gekraak van oude platen verstopt zich in opgewekte, meestal dansbare muziekflarden, die het koppel verder manipuleert tot een spookachtige maar wonderschone sound, vermengd met theatrale, live gezongen opera, in een bad van overdadige reverb. Jorrit Westerhof is vandaag tijdens PERIFEST trouwens ook te horen in de band HALA.

Beate Bos en Sarjon Azouz plaatsen allebei een dystopie in de context van onze belevingswereld. In het werk ‘All things pass into the night’ van Bos zien we beelden die lijken alsof ze uit een post-apocalyptische wereld komen; de ruwheid van de stad en het verlaten gevoel wat de nacht met zich mee kan brengen. In het werk ‘Bimbo Zygote’ van Azouz zien we de dystopie terug in een sci-fi scenario dat eigenlijk al werkelijkheid is, en wordt het publiek uitgedaagd om hun eigen keuzevrijheid en impact op dit scenario te traceren. Proud Music of the Storm is van 25 maart t/m 7 mei te zien in Kunstenlab. Lees hier meer over deze tentoonstelling.

Hebe Diepenmaat is derdejaars kunststudent aan ArtEZ, Arnhem. Ze schildert, haakt en tuft – een techniek om tapijten te maken. De werken zijn vaak groot van schaal en maken door kleur- en materiaalgebruik veel indruk. Een werk bevat over het algemeen meerdere technieken, waarbij onderzoek centraal staat. Het gebruik van tekst in het werk van Diepenmaat brengt het beeld samen tot een geheel. De teksten in combinatie met krachtige lijnen en kleurvlakken laten werken zien van een kunstenaar in spé die weet hoe ze het publiek kan bespelen en confronteren met haar werk. Tijdens PERIFEST is haar werk ‘Ah jôh, vlieg op’ te zien in de podiumruimte van Kunstenlab.

Rowan de Beaufort is een tweedejaars kunststudent aan de HKU fine-art in Utrecht, maar schrijft daarnaast al enige jaren Nederlandstalige samba met klassieke gitaar en zang. Zijn muziek is gebaseerd op de samba traditie met artiesten als Cartola en Nelson Cavaquinho. De passie voor zijn grote voorbeelden is duidelijk voelbaar en de combinatie van de Nederlandse taal met warmbloedige samba is onverwacht overtuigend; de liedjes ademen weemoed en saudade.

Met een voorliefde voor eigentijdse indie en zeventiger-jaren folk, klinkt Olaf Putker & the Scenic Sound als een mix van Wilco, Nick Drake, Elliott Smith en Hollands eigen Daryll-Ann. Sinds zijn achtste levensjaar struint Olaf platenzaken en slonzige barretjes af om zijn songs ten gehore te brengen. Een paar jaar later speelde hij in poppodia als Luxor Live en Hedon en haalde de landelijke finale van Kunstbende. Begin 2020 bundelde hij krachten met the Scenic Sound. Bij tijd en wijlen hoor je beheerste americana, maar vaak culmineren hun liedjes in een rebelse muur van geluid, steevast gebracht met puberale en brutale energie.

Omdat PERIFEST om 15 uur aftrapt en doorloopt tot in de avond, bieden we een maaltijd aan. Niet zomaar een maaltijd, maar een overheerlijke (vegan!) Orzo Fungi van chef Magda, die ook al jaren tot grote tevredenheid artiestenmaaltijden maakt voor De Perifeer! En waar vind je tegenwoordig nog een goede maaltijd voor 5 euro? Als je mee wil eten (en geloof ons maar, dat wil je!), koop dan van tevoren alvast een ticket + maaltijd, zodat Magda weet hoeveel ze ongeveer moet maken en we niet onnodig voedsel verspillen. Thanks en eet smakelijk!


LET OP: Heb je niet genoeg geld voor reguliere tickets? Dan koop je discount tickets voor de helft van de prijs. Lees hier meer over de voorwaarden.

De nieuwe opzet van PERIFEST past mede dankzij de input van Sietse Hagenbeek naadloos in het programma van Hanzejaar 2023. Tijdens het Hanzejaar staan Deventer en de acht andere Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze-gedachtengoed. Het programma in Deventer focust zich op de Hanzestad van vandaag, als vernieuwende en eigenwijze stad; een stad waarin initiatieven als De Perifeer essentieel zijn. Bovendien zijn Hanze-waarden als lef, samenwerking en over grenzen kijken verankerd in ons programma.

PERIFEST 2023 wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. Kunstenlab en mede mogelijk gemaakt door Hanzejaar 2023, Gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings van Bremen, Jeannette Hollaarfonds en Deventer Cultuur Club.

  8 april 2023
  Deur open: 15:00 uur
  Kunstenlab
  Entree: €25 / €20 / €15 / €10

  I'm going