Øy in Senzora – IJsselbiennale

za 26 augustus 2023

 Tickets   I'm going

Foto’s door Sarah Huiskamp

Helemaal uit Noorwegen komt het duo Øy naar Nederland voor de IJsselbiënnale. Øy is een duo bestaande uit tapdanseres Janne Eraker en elektronische muzikant Kristoffer Lislegaard.

Het geluid van Øy strekt zich uit van dromerig, mysterieus en filmisch, via dansbaar, ritmisch en groovy, tot intens en noisy. Eraker en Lislegaard creëren muziek om in te verdwijnen en presenteren een geluidswereld waarin je je eigen beelden kunt dromen.

Met Øy bracht Janne Eraker begin augustus Sikte på 10 uit, de achtste single van het tapdans-album ‘Movements for Listening‘ (uitgebracht door het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. op een dubbele plak vinyl). Kristoffer en Janne creëren hiermee compleet nieuwe en eigenzinnige muziek met zijn elektronische muziek en haar tapdansen. Denk aan veel lagen, filmische soundscapes, stevige beats met versterkte kleine geluiden die bijna grotesk worden.

De muziek is gebaseerd op een conceptuele samenwerking. Naast hun eigen geluiden verbinden ze de menselijke tapdans met elektronische processen. Het geluid van Eraker’s tapdans wordt naar de elektronica gestuurd en gebruikt door Lislegaard om elektronische parameters te moduleren, sequencers te triggeren, of als geluidsbron voor bewerking en sampling.

Precies hoe het geluid van de taps interacteert met de elektronica wordt live ter plekke geprogrammeerd als onderdeel van de performance. Het resultaat is een tweezijdige communicatie waarbij ze allebei reageren op wat de ander bijdraagt. De focus van hun samenwerking is om samen te werken als één complexe eenheid of als twee volledig gescheiden delen, de veranderingen tussen deze twee staten brengen een breed scala aan dynamische variatie in hun artistieke expressie.

Dit concert is onderdeel van het IJB x BRUT programma van IJsselbiënnale 2023 en vindt plaats in de voormalige Senzora fabriek in Deventer; een rauwe industriële locatie op de rand van het centrum van Deventer. Op deze locatie is ook werk te zien en te horen van geluidskunstenaar Em’kal Eyongakpa, die ons in fysieke geluidswerken meeneemt naar de mysteries van een voor ons vaak onbekende geluidswereld. Hier maakt hij de industriële naschokken van de fabriek voelbaar, vermengd met weerkaatsing van geregistreerd omgevingsgeluid en het geluid van ruwe aarde.

  26 augustus 2023
  Aanvang: 16:00 uur
  Senzora
  Entree: €8,30

  I'm going