OUT SIDE IN SIDE OUT – Linda Molenaar, overzichtstentoonstelling en performances 25-jarig oeuvre in Bergkerk

za 15 juli - zo 30 juli 2023

Foto’s door Femke Teussink

Een cello van mensenhaar, een tutu van honderden versleten balletschoenen, een vleugel van duizend pianohamertjes, ontelbare bovenbeenbotjes van muizen uit braakballen: het materiaal is steeds het vertrekpunt van haar ontdekkingstocht. Linda Molenaar is niet alleen bezig met het vervaardigen van een idee in haar hoofd, het neemt haar hele leven in beslag. De wonderlijke combinaties van materialen vertellen over grote levensthema’s als symbiose en autonomie, verwondering en vervreemding, leven en dood, troost en hoop.

De tentoonstelling ‘OUT SIDE IN SIDE OUT’ beslaat het zo goed als complete oeuvre van de kunstenaar tot nu. Haar beeldende kunst en performance-kostuums zijn te zien en te koop, performances worden opnieuw uitgevoerd en/of op video gepresenteerd. Ook het werk dat Linda Molenaar tijdens internationale residenties maakte is vertegenwoordigd. De kunstenaar ziet de tentoonstelling in Deventer als een binnenlandse residentie. Ze is gedurende de hele tentoonstellingsperiode met een actief atelier aanwezig.

‘OUT side IN side OUT’ geeft inzicht in de continue ontwikkeling die Linda Molenaar doormaakte van haar vormende jaren op de kunstacademie in Kampen, via de performance opleiding DasArts in Amsterdam tot aan haar opleiding tot Natuurgids in Alkmaar. Het onderzoeken van de verhouding tussen mens en natuur is daarin een belangrijke leidraad. De tentoonstelling wordt begeleid door een Engelstalige overzichtscatalogus uitgegeven door Jap Sam Books en verkrijgbaar via ISBN 9789492852960.

Gedurende de tentoonstellingsperiode is er een uitgebreid programma van performances en rondleidingen.

Zo 16 juli, 15:00

Openingswoord door Barbara de Coninck en presentatie van de Engelstalige overzichtscatalogus, uitgegeven door Jap Sam Books. Openingsperformance Albino in samenwerking met cellist Ernst Reijseger (die daarnaast ook solo zal optreden, lees er hier meer over). Albino is een korte performance waarin Linda Molenaar beweegt en ronddraait in Mongools paardenhaar uit 600 gebruikte strijkstokken.

Wo 19 juli, 15:00

Performance Bombus en rondleiding (ook toegankelijk voor kinderen). Bombus is een korte performance waarin een grote aardhommel zoekt naar pollen met mandjes geweven van biologisch roggegras.

Vr 21 juli, 20:00

De Perifeer organiseert de extra performance Cycles: Overtones and Glottis Attack van vocalist Janneke van der Putten, die ons in de tentoonstelling meeneemt in een sonische ontdekkingstocht van de akoestische eigenschappen van de Bergkerk. In haar site-specific performances gebruikt ze extreme vocale technieken om zich te verhouden tot het hier en nu. Dwalend in de ruimte laat ze het geluid bewegen en genereert zo een dynamische luisterervaring. Lees hier verder voor meer informatie en tickets.

Za 22 juli, 15:00

Performance Molare. Molare is een korte performance waarin Linda Molenaar koprollen maakt in een tandwiel van 1750 mensenkiezen.

Zo 23 juli, 15:00

Performance Zwaanshals. Zwaanshals is een performance waarin een grote knobbelzwaan de eigen nek rondbreit.

Wo 26 juli, 15:00

Performance Paardenhoofd en rondleiding (ook toegankelijk voor kinderen). Paardenhoofd is een korte performance waarin een groot paardenhoofd het eigen haar kamt.

Vr 28 juli, 15:00

Performance Oud Paard. Oud Paard is een korte performance waarin Linda Molenaar in paardenhaar (uit oude strijkstokken) loopt als een oud paard op stelten.

Za 29 juli, 15:00

Performance Spinnende Schaap. Het Spinnende Schaap is een korte performance waarin een schaap spint met de wol van het schaap zelf.

Zo 30 juli, 15:00

Performance Disco-Teek. Disco-teek is een korte performance waarin een teek wodka-lyme eieren uitdeelt aan het publiek.

Disco-Teek 2019 I-Park East Haddam CT US (vlakbij het plaatsje Lyme) Foto: Cissie van der Ven
Disco-Teek 2019
I-Park East Haddam CT US (vlakbij het plaatsje Lyme)
Foto: Cissie van der Ven

Linda Molenaar is tijdens de gehele tentoonstellingsperiode aanwezig. Het programma is gratis te bezoeken, behalve de performance van Janneke van der Putten.

Linda Molenaar woont en werkt in Amsterdam. Haar oeuvre bestaat voornamelijk uit sculpturen en performances. Ze studeerde in 2009 af met een 2-jarige performance master aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (DasArts). Na haar afstuderen aan de kunstacademie in 1997 op beeldhouwkunst liep ze stage in België bij de kunstenaar Jan Fabre. Ze heeft tentoongesteld in Duitsland, Frankrijk, België, Ierland, Schotland, Zwitserland, Slovenië, Kroatië en de VS. In 2014 en 2015 nam ze deel aan residenties in Zuid-Korea (‘Natura Art’ Yatoo), Noorwegen (Kunstnarhuset Messen, Land Art Biennale Kjerringøy) en in de VS (Skowhegan 2007, Sculpture Space 2015, Art Omi 2016 en I- Park 2011/2013/2019). Ze verdient haar brood met lesgeven aan kunstacademies door heel Nederland en werkt op verschillende afdelingen van Nationale Opera en Ballet van Amsterdam.

De tentoonstelling en overzichtscatalogus ‘OUT SIDE IN SIDE OUT’ zijn mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds/ Tijlfonds, Stichting Stokroos, Jeannette Hollaar Fonds, Stichting Wesselings – van Breemen, Jap Sam Books, Stichting dEVENTer en De Perifeer.

  15 juli 2023 - 30 juli 2023
  Zie openingstijden
  Bergkerk
  Entree: gratis!