OUT side IN side OUT – Linda Molenaar, overzichtstentoonstelling 25-jarig oeuvre in Bergkerk

zo 16 juli - zo 30 juli

Een cello van mensenhaar, een tutu van honderden versleten balletschoenen, een vleugel van duizend pianohamertjes, ontelbare bovenbeenbotjes van muizen uit braakballen: het materiaal is steeds het vertrekpunt van haar ontdekkingstocht. Linda Molenaar is niet alleen bezig met het vervaardigen van een idee in haar hoofd, het neemt haar hele leven in beslag. De wonderlijke combinaties van materialen vertellen over grote levensthema’s als symbiose en autonomie, verwondering en vervreemding, leven en dood, troost en hoop.

Disco-Teek 2019 I-Park East Haddam CT US (vlakbij het plaatsje Lyme) Foto: Cissie van der Ven
Disco-Teek 2019
I-Park East Haddam CT US (vlakbij het plaatsje Lyme)
Foto: Cissie van der Ven

De tentoonstelling ‘OUT side IN side OUT’ beslaat het zo goed als complete oeuvre van de kunstenaar tot nu. Haar beeldende kunst en performance-kostuums worden tentoongesteld, performances opnieuw uitgevoerd of op video gepresenteerd. Ook het werk dat Linda Molenaar tijdens internationale residenties maakte is vertegenwoordigd. De kunstenaar ziet de tentoonstelling in Deventer als een binnenlandse residentie. Ze is gedurende de hele tentoonstellingsperiode met een actief atelier aanwezig.

‘OUT side IN side OUT’ geeft inzicht in de continue ontwikkeling die Linda Molenaar doormaakte van haar vormende jaren op de kunstacademie in Kampen, via de performance opleiding DasArts in Amsterdam tot aan haar opleiding tot Natuurgids in Alkmaar. Het onderzoeken van de verhouding tussen mens en natuur is daarin een belangrijke leidraad. De tentoonstelling wordt begeleid door een Engelstalige overzichtscatalogus uitgegeven door Jap Sam Books.

De tentoonstelling loopt van 16-30 Juli 2023, met een opening en boekpresentatie door Barbara de Coninck op 16 juli 15.00 uur en een finissage met de performance Disco-Teek met kerkorgelmuziek op 30 juli 15.00 uur. De Bergkerk is open op dinsdag t/m zondag, 11.00-17.00 uur. Later volgen nog een aantal data in deze periode, waarop Linda Molenaar performances en rondleidingen geeft.

Linda Molenaar woont en werkt in Amsterdam. Haar oeuvre bestaat voornamelijk uit sculpturen en performances. Ze studeerde in 2009 af met een 2-jarige performance master aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (DasArts). Na haar afstuderen aan de kunstacademie in 1997 op beeldhouwkunst liep ze stage in België bij de kunstenaar Jan Fabre. Ze heeft tentoongesteld in Duitsland, Frankrijk, België, Ierland, Schotland, Zwitserland, Slovenië, Kroatië en de VS. In 2014 en 2015 nam ze deel aan residenties in Zuid-Korea (‘Natura Art’ Yatoo), Noorwegen (Kunstnarhuset Messen, Land Art Biennale Kjerringøy) en in de VS (Skowhegan 2007, Sculpture Space 2015, Art Omi 2016 en I- Park 2011/2013/2019). Ze verdient haar brood met lesgeven aan kunstacademies door heel Nederland en werkt op verschillende afdelingen van Nationale Opera en Ballet van Amsterdam.

De tentoonstelling en overzichtscatalogus ‘OUT side IN side OUT’ is mede mogelijk gemaakt door: Gottlieb Foundation (VS), Prins Bernhard Tijlfonds (NL), Stichting Stokroos (NL).

  16 juli 2023 - 30 juli 2023
  Zie openingstijden
  Bergkerk
  Entree: gratis!

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda