Matter Affect op Valkhof Festival, met ŌTONN & Pierre Bastien, Guillaume Gargaud, Salmoni & Sara Saccotelli, Peter Fengler, G

wo 20 juli 2022

  I'm going

Foto’s: Jimmy Israël, Hans van Wijk, Harco Rutgers

De Perifeer is opnieuw uitgenodigd door Valkhof Festival om twee avonden het volledige programma te verzorgen in de Valkhofkapel op het festivalterrein. Dit jaar presenteren we daar -samen met het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec.- de megalomane uitgave Matter Affect. Dat doen we met een klein aantal van de artiesten die in deze compilatie-box te vinden zijn. Op 20 juli zijn dat ŌTONN & Pierre Bastien, Guillaume Gargaud, Salmoni & Sara Saccotelli, Peter Fengler en Gerard Olthaar (aka G).


20:00 > ŌTONN & Pierre Bastien

ŌTONN is een elektro-akoestisch duo, bestaande uit zangeres Andrea Silvia Giordano en drummer Nicholas Remondino. Deze twee zeer getalenteerde jonge Italiaanse artiesten assembleren hun geluid vanuit een post-alles-perspectief en met de nadruk op interactie. Het duo creëert pluriforme improvisaties waarbij zwevende, verstilde momenten worden gecombineerd met luidruchtige en groovy passages. Op hun album ‘Two Crumbling Shapes’ (uitgebracht door Esc.rec.) werkten zij oa. samen met Pierre Bastien.

Pierre Bastien bouwde in 1976 zijn eerste muziekmachines. De daarop volgende jaren speelt hij in verschillende groepen en componeert voor dansgezelschappen, terwijl hij zijn mechanische orkest verder ontwikkelt; een ensemble van muzikale automaten gemaakt van meccano-onderdelen en elektromotoren, spelend op objecten, papier en akoestische instrumenten van over de hele wereld. Pierre Bastien en zijn machines werkten oa. samen met Pierrick Sorin, Aphex Twin, Issey Miyake, Robert Wyatt, Pascal Comelade en Jaki Liebezeit.

Op Valkhof Festival ontmoeten ŌTONN en Pierre Bastien elkaar voor het eerst in een live concert, na een korte residentie in De Basis.

21:45 > Guillaume Gargaud

Gitarist, componist en improvisator Guillaume Gargaud komt uit Le Havre in Frankrijk. Zijn expressieve spel was oa. te horen in dansvoorstellingen en experimentele cinema of in intieme duo’s en formaties met Burton Greene, Stephen Grew, Marc Edwards, Jack Wright, Korvat Auki Ensemble, etc. Hij nam al ongeveer 29(!) albums op en speelt solo in Europa, de VS en Canada. De muzikaliteit van deze gitaarvirtuoos is misschien wat lastig in woorden te vangen, maar wordt in recensies regelmatig vergeleken met grootheden als Fennesz, Steffen Basho-Junghans, Nick Drake, Hecker, Biosphere, Derek Bailey, Wolfgang Voigt, Basic Channel, Fripp & Eno. Een wonderlijk gevarieerd rijtje, al zijn de elektronische referenties hier waarschijnlijk minder van toepassing, want op Valkhof Festival speelt Gargaud een akoestische gitaarimprovisatie.

23:30 > Salmoni & Sara Saccotelli

Salmoni is een duo uit Turijn, gevormd door Filippo Gillono op akoestische gitaar en Zevi Bordovach op harmonium. Hun gezamenlijke toewijding aan Robert Wyatt leidde ertoe dat de twee muzikanten samen begonnen te spelen. Aanvankelijk zonder een bepaald doel, maar na een tijdje ontstonden er nieuwe composities met een spontaan, instinctief geluid. Hun debuutalbum ‘Salmoni’ (uitgebracht op Esc.rec.) is een beschouwing van het leven van een wilde zalm. Akoestische instrumenten, bandrecorders en fieldrecordings gaan een intieme dialoog met elkaar aan. Alles met betrekking tot Salmoni is intiem en persoonlijk; hetzelfde geldt ook voor de samenwerking met danseres/performer Sara Saccotelli op Valkhof Festival, waarmee ze zowel in het artistieke als persoonlijke leven een bijzondere band hebben.

Peter Fengler

Peter Fengler zal als gastheer aanwezig zijn en u informeren over specifiek inhoudelijke en vaktechnische achtergronden en details van het gepresenteerde werk en dat alles gerelateerd aan grotere contextuele connotaties en actuele niemendalletjes. Ooit was hij betrokken bij polymorph productie platform DE PLAYER dat hij recentelijk als instituut, in overleg met het team, om cultureel politieke redenen en vanuit liefde voor het vak, de nek om heeft gedraaid.

Gerard Olthaar

Gerard Olthaar, oftewel G, vind je voornamelijk buiten de Valkhofkapel, waar hij zijn absurde en droogkomische zelf is. Uw dampende maaltijd bezorgd nog voor u deze besteld heeft. Een ware traktatie voor de ingewanden. Typisch Deliverook, warm aanbevolen.

Matter Affect

Matter Affect is een lijvige compilatie met werk van alle kunstenaars, artiesten en samenwerkingspartners die de afgelopen jaren in het programma van De Perifeer te maken kregen met corona-beperkingen; shows die zijn afgelast, (meerdere keren) verplaatst, in aangepaste vorm plaatsvonden of niet eens meer geboekt konden worden.

De Perifeer vroeg alle betrokkenen op eigen wijze te reflecteren op deze vreemde periode. Dat mocht op elke denkbare manier; in audio, tekst, beeld of combinaties hiervan. De lijst met deelnemers is verrassend lang. Maar de relatief beheersbare schaal van De Perifeer maakt het nog nét mogelijk om een uitgave als deze te maken, waarin de impact goed voelbaar wordt en er ruimte is om te laten zien wat er achter de cijfers schuilgaat. Al het ingezonden materiaal is verzameld in een doos op A4 formaat in een oplage van 250. Matter Affect bestaat uit inhoudelijk verschillende inzendingen uit bijna elke denkbare kunstdiscipline. Het geheel wordt vergezeld door een contextueel boekwerkje.

Alvast wat luisteren en bestellen kan hier.

Fun fact: Valkhof Festival maakt zelf ook deel uit van Matter Affect. En dan zouden we nog bijna vergeten dat Matter Affect tegelijkertijd een jubileum-uitgave is; de 100e op het Esc.rec. label! Dubbel feest dus op 19 en 20 juli in de Valkhofkapel.

  20 juli 2022
  Aanvang: 20:00 uur
  Valkhof Festival
  Entree: gratis!

  I'm going