Concert Kraftformer (livestream)

zo 30 mei 2021

  I'm going

Foto’s: Aalt van de Glind

In het kader van Overijssel viert 75 jaar vrijheid presenteren Kunstenlab, De Nieuwe Oost pop en De Perifeer: Bang voor Kunst, een programma over kunst en politiek, (zelf)censuur en artistieke vrijheid. Dit programma stond in 2020 al op de planning, maar is vanwege corona in aangepaste vorm verplaatst naar 2021 en bestaat uit een tentoonstelling, een panelgesprek, twee lezingen, een optreden en een podcast.

Samen met cultuurfilosoof John Heymans heeft geluidskunstenaar Wessel Westerveld onderzoek gedaan naar de Intonarumori van Luigi Russolo. In 1913 publiceerde Russolo zijn futuristisch manifest L’arte dei rumori (The Art Of Noise) en hetzelfde jaar bouwde hij zijn eerste instrumenten, die hij Intonarumori (lawaaimachines) noemde. De Intonarumori zijn tijdens WOII vernietigd in een bombardement. Het manifest en de Intonarumori lijken op basis van atonaliteit te vallen onder ‘entartete musik’, waardoor ze moeilijk te rijmen zijn met de fascistische bijsmaak van het futurisme en Russolo zelf.

Wessel Westerveld heeft replica’s gebouwd van de Intonarumori. Deze zijn nu in gebruik door de Veenfabriek in Leiden. Daarnaast maakte Wessel Westerveld ook een aantal eigen variaties op de Intonarumori, welke te zien zijn in de tentoonstelling Bang voor Kunst in Kunstenlab.

Op zondagmiddag 30 mei  worden een aantal van de Intonarumori die Wessel Westerveld bouwde in een optreden gebruikt. Voor dit concert gaat hij een samenwerking aan met Rick Boerman en Patrick Jonkman onder de naam Kraftformer. De bedoeling van deze samenwerking is om de muzikale eigenschappen van de Intonarumori meer naar de voorgrond te trekken.

Vanwege corona is dit programma helaas niet live te bezoeken, maar je kan er toch een beetje bij zijn via deze live stream.

Complete programma Bang voor Kunst

24 april t/m 13 juni – tentoonstelling Bang voor Kunst in Kunstenlab
19 mei – panelgesprek Bang voor Hiphop in Burgerweeshuis
30 mei – concert Kraftformer in Kunstenlab
13 juni – lezing Jonas Staal in Kunstenlab

Er worden drie Bang voor Kunst podcasts gepubliceerd:

 

  30 mei 2021
  Aanvang: 15:00 uur
  Kunstenlab
  Entree: gratis (livestream)

  I'm going