*AFGELAST* La Rosa Ensemble

za 22 januari 2022

Tickets

*AFGELAST* Vanwege corona gaat dit concert niet door. Bezoekers worden zo snel mogelijk per e-mail geïnformeerd.

La Rosa Ensemble bestaat uit Anass Habib (zang, percussie), Göksel Yilmaz (gitaar, oud, zang) en Benoît Rey (accordeon). Dit trio brengt een concert dat grotendeels bestaat uit Sefardische werken in een eigentijdse uitvoering. Anass Habib laat niet alleen de Joodse maar ook vroeg-christelijke en Arabische zangtechnieken horen, die met de Sefardische muziek zijn verweven. Het Penninckshuis is een gedroomde locatie voor dit concert wat stevig geworteld is in de Middeleeuwse tradities en tegelijkertijd hedendaags aanvoelt.

Anass Habib liet al eens eerder een indrukwekkend staaltje van zijn kunnen horen in De Perifeer. Hij is een  internationaal bekend zanger van vroeg-Christelijke en Aramese gezangen, Andalusische en Sefardische liederen uit de Middeleeuwen, traditioneel Arabische liederen en klassieke Arabische muziek. Göksel Yilmaz, vooral bekend van het Göksel Yilmaz Ensemble (met oa. violiste Anne Bakker, die ook eerder in De Perifeer schitterde), is een gitarist en zanger van Turks-Arabische afkomst. Hij groeide op in Nederland èn Turkije en specialiseerde zich in het klassieke gitaarspel aan het Conservatorium in Enschede. Benoît Rey is accordeonist, afgestudeerd aan diverse conservatoria. Hij staat bekend om zijn brede repertoire en speelt zowel elektronische, klassieke, als lyrische zigeunermuziek.

De Sefardische cultuur is ontstaan gedurende de Middeleeuwen in Spanje en Portugal. De verdrijving van de Joden van het Iberisch Schiereiland (Sefarad) in de 15e eeuw leidde tot een zwervend bestaan door tal van landen rond de Middellandse Zee, het Nabije Oosten en zelfs delen van Noord-West Europa. In de Sefardische muziek met als voertaal het Ladino is de invloed te horen van vele culturen in dit gebied. Een belangrijke component in de Sefardische muziek is het gevoel van heimwee en verlangen, en dan met name het verlangen naar verbondenheid met elkaar of met een gebied.

Eerder deze dag geeft Anass Habib een workshop zang in het Etty Hillesum Centrum.

Dit is een concert in de reeks van Wereldlokaal Deventer. De Perifeer ondersteunt selectief een aantal concerten in deze reeks en werkt soms inhoudelijk samen met Wereldlokaal.

  22 januari 2022
  Aanvang: 20:30 uur
  Penninckshuis
  Entree: €15