Kelderfest 2024

za 24 februari 2024

Tickets   I'm going

Foto’s door Sarah Huiskamp, Viorica Cernica, Ingrid de Vlaming, Thomas Nijkamp

Op 24 februari 2024 staat de Deventer binnenstad volledig in het teken van de vierde editie van Kelderfest! Geniet van muziek en kunst in sfeervolle historische boven- en ondergrondse locaties van Deventer. Kelderfest bestaat uit een onbetaald programma in de kelders van Deventer en een betaald programma dat bovengronds plaats zal vinden. Net als voorgaande jaren boekt De Perifeer weer een groot deel van het programma.

Blokkenschema

Bovengronds

Dit zijn de eerste namen van het betaalde bovengrondse programma: Penguin Cafe in de Lebuinuskerk, Thomas Azier in Burgerweeshuis en fusus x LAVALU in het Penninckshuis. Haal snel je tickets voor dit programma.

Ondergronds

Hieronder lees je meer over het ondergrondse, gratis toegankelijke programma van Kelderfest.

Twee muzikale richtingen kenmerken deze in Londen geboren en in Berlijn werkende producer/MC; quasi naïeve instrumentals en rap in de stijl van NYC circa 1977-83. Infinite Livez is een artiest met een breed scala aan invloeden als P-Funk, Sun Ra, Rammelzee, free jazz en het surrealisme. Zijn eerste album ‘Bush Meat’ op Big Dada (Ninja Tune) kreeg internationaal lovende kritieken. Nog veel meer bejubelde albums volgden snel en een samenwerking met het Zwitserse electrojazz-gezelschap Stade is algemeen erkend als unieke prestatie in de experimentele hiphop.

De lijst met samenwerkingen en artiesten waarmee het podium werd gedeeld is lang en waanzinnig indrukwekkend; oa. David Murray, Nils Petter Molvær, Elliot Sharp, Kid Acne, Kool Keith, Anti Pop Consortium, MF Doom, Mulatu Astatke, Shabazz Palaces en Gold Panda. En als je nu denkt: deze naam is toch veel te groot voor een kleine Deventer kelder? Dat klopt. Beter ben je hier dus ruim op tijd aanwezig.


Brorlab is Sam, Raf en Casper, drie vrienden die elkaar leerden kennen in de bloeiende garage-scene van Antwerpen. De inmiddels roemruchte Brorlab shows zijn kort, krachtig en hectisch. Gewapend met stem, gitaar, bas en een smartphone brengen ze intense psychedelische-gabber-drumcomputer-punk. Perfect voor een broeierige Kelderfest kelder. In 2020 brachten ze hun eerste plaat uit op het Antwerpse label Ultra Eczema. Een week later was de plaat al uitverkocht. Het tweede album ‘Workin’ out in Heaven’ kwam recent uit op het Londense label La Vida Es Un Mus.


Deze live performance is het resultaat van een samenwerking tussen componist/muzikant Thanos Fotiadis, het Deventer platenlabel Esc.rec. en beeldend kunstenaar Teodora Ionescu.

Recent nam Thanos Fotiadis het album ‘The Hope Realm’ op. Voor dit album heeft hij verschillende frasen/loops van de piano opgenomen op tape. Vervolgens manipuleerde hij deze handmatig via een 2-sporen bandrecorder en een digitale sampler. Het resultaat is een hypnotiserend ambient album, uitgegeven door Esc.rec. als twee kanten van een audio-cassette.

De verschijningsvorm van Esc.rec. uitgaven zijn onlosmakelijk onderdeel van het eindproduct. In dit geval is ervoor gekozen om hiervoor samen te werken met Teodora Ionescu. Zij maakte een groot formaat houtskooltekening op de muziek van de uitgave. Deze tekening ziet zij als ‘schets’ voor een live performance op Kelderfest, waarin zij ter plekke op bijna rituele wijze een houtskooltekening maakt bij de live muziek van Thanos Fotiadis. De ‘schets’ werd gebruikt als verpakking van de cassettes, welke in zeer beperkte oplage te koop zijn bij dit optreden.


De Rotterdamse beeldend kunstenaar en muzikant Hidde van Schie werkt in Brussel aan een divers oeuvre dat bestaat uit schilderijen, sculpturen, tekeningen, collages en muziek. Als vervolg op eerdere instrumentale releases bracht hij in 2013 zijn debuut uit als singer-songwriter. Rond dezelfde tijd nam hij samen met Jeroen S. Rozendaal als Wild Wild Ambient Boys het album ‘We Don’t Rock’ op. In 2020 bracht hij opnieuw een album uit met songs, genaamd ‘Time Is A Spider’, dit keer als Monday W, gevolgd door enkele instrumentale releases onder dezelfde naam. Onlangs presenteerde hij The Dirt; een verzameling van 5 albums, elk bestaande uit 13 instrumentale nummers met enkel elektrische gitaar. Vital Weekly schreef hierover: “Complex, frail, intense and movingly up-close and personal”.

Veel van het hierboven genoemde werk is uitgegeven door het Deventer platenlabel Esc.rec. en verkrijgbaar bij het optreden.


Maak kennis met queerpop- en indie-icoon Lisa and the Fix, gevestigd in Rotterdam, die binnenkort haar tweede album uitbrengt. Lisa and the Fix is het alter ego van de hyperproductieve componist Luke Deane (UK). Zij wordt vergezeld door improvisator/componisten Uldis Vītols (bas/synths) en Tancrede d Kummer (drums). Lisa’s stem danst moeiteloos en samen creëren ze een volkomen uniek geluid, van rijke synth-structuren tot en met beukende, met bass doordrenkte punk. De band geeft de transparante teksten van Lisa and the Fix een rauwe en emotionele edge. De muziek vloeit voort uit sterke emoties, onderzoekt Lisa’s verborgen wereld en opent de harten van haar luisteraars, die Lisa vaak ervaren als persoonlijk bevrijdend.


In Acrobot gaat Daniel Simu met zijn op maat gemaakte robotacrobaat ons begrip van de samenwerking tussen mens en machine herdefiniëren. Door middel van een spannende mix van jongleren en acrobatiek vertelt hij zijn persoonlijke verhaal over de ontdekking van de Acrobot en trekt hij onze band met machines en de toekomst van podiumkunsten in twijfel. Deze humoristische en acrobatische voorstelling is geschikt voor kinderen.

Dit project is gecoproduceerd door V2_ Lab voor de instabiele media.


Oh Hazar zoekt de grens op tussen tegenstellingen. In een verslavende trip vol alternatieve artpop, indierock en postpunk raakt de band universele thema’s als macht en onmacht, eenzaamheid en nooit alleen zijn. Aankomend debuut Clair Obscur is geproduceerd door Simon Akkermans en vernoemd naar de schilderstijl die fel licht naast eindeloos donker zet. Live levert dit prikkelende shows op met subtiele humor, scherpe vragen en muziek die onder de huid kruipt, zoals bij hun live aftrap op het Valkhof Festival 2023. Hier veroverde de band tussen zo’n 1500 andere acts de 10e plek in de toplijst van 3voor12 Gelderland.


Talkpoeder is een live performance waarbij schrijvers en muzikanten elkaar op het podium ontmoeten. Iedere editie worden nieuwe schrijvers en muzikanten aan elkaar gekoppeld en improviseren zij met elkaar op het podium. Speciaal voor Kelderfest koppelen we Rixle Blue aan Sam Theunissen.

Sam Theunissen schrijft poëzie over onze verhoudingen tot anderen, de natuur en onszelf, en over de eigenaardige manieren waarop we ons binnen deze relaties gedragen. Geïnspireerd door bands als Gorillaz, Arcade Fire en artiesten als Mac deMarco en Tyler the Creator kenmerkt de muziek van Rixle Blue zich als verfrissende indie pop waarin hij zich telkens van een andere kant laat zien.


‘275 Blocks’ is een installatie- en performanceproject van Shaza Omran (SY) en Anna Kudruashova (RU). Het werk focust zich op het proces van het plaatsen van blokken op zo’n manier dat er een muurlandschap lijkt te ontstaan. De kunstenaars zien het bouwen van muren als een uiting van angst en macht, maar ook als manier om controle uit te oefenen over persoonlijke, sociale, culturele of politieke verdeeldheid.

Beeldend kunstenaar Shaza Omran is geboren in Syrië. Ze studeerde Fine Arts aan de Universiteit van Damascus, met als specialisatie schilderkunst. Haar onderzoekspraktijk wordt beïnvloed en gevormd door het grensoverschrijdende karakter van oorlogvoering. Momenteel volgt Omran een master bij Dutch Art Institute in Arnhem. Beeldend kunstenaar Anna Kudryashova komt oorspronkelijk uit Rusland. Ze studeerde Fine Arts aan AKV St. Joost in Den Bosch. Haar werk bestaat voornamelijk uit video’s, installaties en performances.


Carmen Molenaar is beeldend kunstenaar en bevraagt met haar werk de relatie met onze omgeving en hoe we samen kunnen leven met de natuur; onze niet menselijke buren. Carmen fotografeert, filmt en schrijft, maar werkt ook veel met natuurlijke materialen zoals rivierklei en lokale planten. Speciaal voor Kelderfest maakt Carmen een werk voor de kelder van De Drie Haringen. Ze duikt in de historie van de plek, de verhalen van het water en vraagt zich af wat ze zou willen achterlaten voor de aardbewoner van de toekomst. Overdag geeft Carmen Molenaar een workshop voor kinderen in De Drie Haringen die aansluit op het thema van haar werk.


Naast muziek en kunst staat Kelderfest 2024 ook in het teken van theater en presenteren we in de Bergkerk het betaalde theaterprogramma Boys Won’t Be Boys, een theatrale happening met echte mensen. Boys Won’t Be Boys geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid een podium, en is een wervelende vrijplaats voor een steeds wisselende groep spelers met talent om mens te zijn. Haal hier je tickets voor deze voorstelling!


Kelderfest

Ontdek Deventer op een nieuwe en unieke manier met Kelderfest. Het evenement dat de ondergrondse parels van de stad laat zien en een laagdrempelige manier biedt om kennis te maken met het rijke erfgoed van de stad door middel van muziek en kunst. Door het ervaren van optredens in kelders en andere locaties die normaal gesproken niet toegankelijk zijn, creëert Kelderfest een onvergetelijke ervaring voor alle leeftijden.

Lees hier meer over Kelderfest.

Kelderfest wordt georganiseerd door BRUT, Burgerweeshuis en Deventer Verhaal in samenwerking met De Perifeer, Kunstenlab, MIMIK, Museum EICAS. Bibliotheek Deventer, dEVENTer, Deventer Schouwburg en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en gemeente Deventer.

  24 februari 2024
  Aanvang: 15:00 uur
  Deventer
  Entree: deels gratis, deels betaald

  I'm going