Kelderfest
za 29 februari 2020
Foto’s door Foticoon, Isabelle Renate la Poutré, Lieke Kooyman en Cees van der Lelij.
Verscholen onder de straten van Deventer ligt een complete wereld die normaal gesproken onzichtbaar is voor publiek. Middeleeuwse kelders, crypten en souterrains; de binnenstad van Deventer kent veel verborgen parels met elk een eigen geschiedenis. Op 29 februari openen een stuk of 10 van die bijzondere kelders hun luiken tijdens hedendaags muziek & kunst festival Kelderfest.
Kelderfest is een samensmelting van muziek, kunst, erfgoed & archeologie. Een muzikale mix tussen pop, klassiek en elektronisch, met ruimte voor experiment. Kelderfest begint dit jaar bovengronds met concerten van Joep Beving en Mario Batkovic in de Lebuinuskerk, Meindert Talma in het Burgerweeshuis en Felicity Provan & Ada Rave in het Penninckshuis. Hierna duiken we de kelders in waar verrassende muzikale acts, (geluids)kunst, archeologische vondsten, poëzie, dans en theater te zien zijn.
Naast de grotere, betaalde concerten van Joep Beving + Mario Batkovic in de Lebuinuskerk en Meindert Talma in Burgerweeshuis, is er een uitgebreid gratis toegankelijk (en grotendeels door De Perifeer geselecteerd!) programma.
Timetable en locaties
Betaald programma
Joep Beving + Mario Batkovic Meindert Talma
Gratis programma
Ada Rave (tenorsaxofoon, klarinet) en Felicity Provan (kornet, vocals) zijn beiden afkomstig van het zuidelijk halfrond (Argentinië en Australië) en spelen samen sinds 2013. Het zijn gevierde improvisatoren die een achtergrond delen in (free) jazz en ook na hun verhuizing naar Amsterdam hun persoonlijke geluid zijn blijven ontwikkelen. Na samen te hebben gespeeld in verschillende ensembles (waaronder het al eerder in De Perifeer spelende Felicity Provan Quintet) en met muzikanten als Han Bennink, Michael Moore, Anne la Berge, Ab Baars en The Ex, voelde de vorming van dit duo als een natuurlijke stap. Hun muziek is een mix van open improvisaties, eigen composities en bewerkte klassiekers van o.a. Ornette Coleman en Thelonious Monk.
Voor mensen die geen kaartje hebt gekocht voor Joep Beving + Mario Batkovic in de Lebuinuskerk of Meindert Talma in Burgerweeshuis, is dit concert in het Penninckshuis dé perfecte gratis bovengrondse startlocatie voor Kelderfest!
—
De Oostenrijkse Dawid Liftinger experimenteert met natuurkundige fenomenen die we tegenkomen in het dagelijks leven, zoals licht en elektriciteit. In zijn werk verkent hij de zintuigen van de mens door gebruik te maken van zelfgemaakte elektrische installaties. Met behulp van een digitale interface, een arduino en relais, worden TL buizen aan en uit gezet. Het geluid dat dit maakt wordt opgenomen en zonder manipulatie versterkt. Wat je ziet is wat je hoort en wat je hoort is wat je ziet.
—
Een excentriek duet tussen drummer Philipp Ernsting en danseres Charlotte Goesaert. Philipp’s bizar goede drum skills hebben een impact gemaakt op de Rotterdamse muziekscene en ver daarbuiten. Goesaert is bekend van haar samenwerking met vocalist en poet Joost Maaskant. Met iDIOTS proberen Ernsting en Goesaert hun eigen fysieke taal te vinden tussen punkachtige/poëtische dancemuziek en vervreemdende percussie.
—
Het Rudie Kartel maakt Nederlandstalige poëzie-pop, synther-schlager en piano-punk in een gedurfde combinatie met ordinair straattheater. Het Rudie Kartel is Maarten Bijnen, Huib Raeven, en Magiekejansen. Maarten toetseneert en snaart alles naar hartenlust, Huib blaast op het koper en Magiekejansen zingt, schreeuwt, overdrijft en doet pliep met de electronikaas. Naast dit trio, is er soms een vierde podiumbeest aanwezig; flamenco danseres Veronica Perez… of ze er dit keer bij is, is nog even een verrassing!
—
Schoppenheer is het alter ego van rapper, pianist, componist en producer Peter Bezemer. Onder deze naam brengt hij een breed scala aan muzikale producties uit, van gevoelige pianostukken tot stuiterende Hip Hop bangers. Na een lang, diep en intens proces van drie jaar is zijn debuutalbum ‘Van Vlinder naar Draak’ eind oktober 2019 uitgebracht. Op het album worden universele emoties en mindstates muzikaal en poëtisch uitgediept.
—
MINKA maakt frisse Nederlandstalige elektropop met lompe synths, lieve zang en een gezonde dosis naïviteit. Zwevend op haar beats neemt ze je mee haar roze wereld in. Speels, met scherpe teksten maar vooral ook dansbaar. Want iedereen wil dansen op de muziek van MINKA. Mensen die niet willen dansen, die dansen stiekem. Klinkt als: een mix van De Jeugd Van Tegenwoordig en Merol.
—
De organische drie-eenheid NOPP wil raken met Nederlandstalige Theatrale Trip Hop. De noodzaak om zichzelf te uiten resulteert in een magische samenwerking tussen deze powervrouwen. Poëtische teksten in combinatie met betoverende soundscapes en beats, die zowel het donkere als het lichte leven beschrijven.
Helaas heeft NOPP moeten cancellen. Gelukkig is er in Bastian Benjamin een waardig vervanger gevonden.
Bastian Benjamin is een producer/toetsenist die zijn liefde voor triphop combineert met ambient soundscapes en filmische composities. Tijdens zijn live performance wordt je meegenomen op een reis van licht naar donker en terug. Terwijl Bastian met elektronische sounds speelt wordt hij bijgestaan door twee vocalisten.
—
Voor zijn afscheid als Deventer dichter nam Wibo Kosters een langspeelplaat op met poëzie op muziek, begeleid door een breed scala aan, vooral Deventerse, muzikanten. Daaronder de internationaal bekende geluidskunstenaar Jeroen Diepenmaat en de getalenteerde Burgerbeursontvanger, singer-songwriter Vera Bon. Tijdens Kelderfest treedt dit drietal in wisselende samenstelling op, waarbij poëzie, geluidslandschappen en intieme luisterliedjes elkaar afwisselen en versterken.
—
Beeldend kunstenaar en filmmaker Douwe Dijkstra verwerkt op innoverende wijze zichzelf in miniaturen en verandert schaal, werkelijkheid en functie als onderdeel van het verhaal. Een terugkerend thema in zijn werk in de wijze waarop de maatschappij omgaat met het gebruik van media. Zijn projecten variëren van korte films en documentaires tot video installaties.
—
Mariska de Groot is geïntrigeerd door het fenomeen en de geschiedenis van optische geluid. Ze maakt en performt met haar grote, veelal analoge en mechanische, licht-naar-geluid instrumenten en installaties die dit principe van optische geluid op nieuwe manieren onderzoeken. Haar werk refereert vaak naar uitvindingen van weleer, waarmee ze multi-zintuiglijke en fenomenologische ervaringen van licht, geluid en beweging in de ruimte opwekt.
—
Kelderfest wordt georganiseerd door De Nieuwe Oost en Deventer Verhaal met partners Burgerweeshuis, De Perifeer, Archeologie Deventer en Kunstenlab.
Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Overijssel, Gemeente Deventer en Prins Bernhard Cultuurfonds.
29 februari 2020
Deur open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Deventer
Entree: Gratis, behalve de grotere concerten in Lebuinuskerk en Burgerweeshuis