De Perifeer in BWH: Jon Doe One

do 7 oktober

Tickets   Event

*** LET OP: dit concert is vanwege corona verplaatst. Had je al kaarten gekocht, dan word je hierover gemaild door Burgerweeshuis ***

Je kan Hannes d’Hoine kennen als de bassist van DAAU en misschien ook van zijn samenwerkingen met het Alba Griot Ensemble (waar Afrikaanse grootheden als Toumani Diabaté en Tony Allen bij betrokken waren). Met zijn soloproject Jon Doe One onderzoekt d’Hoine de spanning tussen mens en machine en creëert hij een raamwerk waarbinnen vrij geïmproviseerd kan worden.

Op zijn derde plaat, ‘Sol Invictus’ is het instrumentarium bewust beperkt gehouden. Naast een synth en elektronisch vervormde bas, kiest hij in de vier uitgesponnen soundscapes uitsluitend voor blaasinstrumenten; de basklarinet en baritonsax van Hanne De Backer en de serpent (een uit de renaissance daterende voorloper van de tuba) van Berlinde Deman.

‘Sol Invictus’ is een ode aan het licht in deze donkere coronaperiode. Net als laaghangende mistbanken heeft de muziek iets contourloos en ongrijpbaars. Het zijn eerder sfeerstukken dan uitgesproken composities en het repetitieve en trance-achtige karakter doet je als luisteraar je tijdsbesef verliezen. De muziek prikkelt de verbeelding, zonder dat je er een etiket op kunt kleven. Je hoort echo’s uit ambient en industrial, maar net zo goed uit impressionistische klassieke muziek. Alles wat niet essentieel is, wordt genadeloos weggeknipt.

Deze avond is tegelijkertijd de albumpresentatie van ‘Sol Invictus’, wat op dezelfde dag uitgebracht wordt door het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. Het concert vindt plaats in een installatie van cinematograaf Stijn Grupping, waarbij licht in verschillende vormen wordt gereflecteerd en gestuurd door de trillingen in de muziek.

  7 oktober 2021
  Aanvang: 20:00 uur
  Burgerweeshuis
  Entree: €11 (incl. servicekosten)

Tickets   Event

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda