Janne Eraker Ensemble + RAQQA

vr 20 oktober 2023

 Tickets   I'm going

Foto’s Gert de Vries en video stills

Op deze avond twee uitzonderlijke concerten van artiesten die hun gloednieuwe uitgaven op het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. komen presenteren: het Noorse Janne Eraker Ensemble (Janne Eraker & Ivar Grydeland) en het Franse duo RAQQA (Nicolas Zentz & Nino Baleyte).  Het eigen podium van De Perifeer is hiervoor helaas te klein, maar gelukkig kunnen we uitwijken naar de net wat ruimer bemeten bovenzaal van BRUT, naast poppodium Burgerweeshuis.

Janne Eraker Ensemble

Choreografe en tapdanseres Janne Eraker maakte samen met een voortreffelijke groep muzikanten het grensverleggende tapdans album Movements for Listening, wat op 3 november wordt uitgebracht op dubbel vinyl (maar bij dit concert al verkrijgbaar is!). Afgelopen jaar kwam er elke maand een nieuwe single uit van dit album, inclusief prachtige video’s die elk unieke nummer documenteren en cover art van de Nederlandse kunstenaar Daan Botlek, die hiervoor een hele reeks murals maakte.

De ambitie van Movements for Listening was tapdans te gebruiken als percussie in een verscheidenheid aan muziekstijlen, genres en samenwerkingen, en om hiervan opnamen te maken in zeer hoge kwaliteit. Eraker ging tot het uiterste met verschillende geluiden, texturen, materialen, schoenen, dynamiek, concepten en natuurlijk ritmes! Soms is moeilijk te herkennen wat tapdans is en wat niet, omdat de spelers zo dichtbij elkaar komen in timbre, textuur en geluid. Er is zowel gecomponeerde als geïmproviseerde muziek, soms gebaseerd op een standaard jazzmelodie, partituur, groove of melodie.

Vanuit dit project ontwikkelde zich het Janne Eraker Ensemble. Op basis van improvisatie en partituren leidt Eraker een wisselende selectie van de muzikanten die meespelen op het album. In De Perifeer bestaat het Janne Eraker Ensemble uit Ivar Grydeland en Janne Eraker.

De Noorse muzikant en componist Ivar Grydeland speelt elektrische en akoestische gitaar, banjo, pedal steel en elektronica. Hij opereert voornamelijk op het gebied van hedendaagse geïmproviseerde muziek, maar componeert bijvoorbeeld ook muziek voor theater en dans. Grydeland is bekend van de ensembles Huntsville (Hubro en Rune Grammofon) en Dans les arbres (ECM, Hubro, Sofa), en speelde oa. met artiesten als Hanne Hukkelberg, Nils Petter Molvær, David Sylvian, Tony Buck, Andrea Neumann, Rhodri Davies, Nels Cline, Glenn Kotche, Thurston Moore, Otomo Yoshihide, Jim O’Rourke en Jaap Blonk.

De Noorse Janne Eraker volgde haar dansopleiding in Oslo, Rotterdam en New York. Eraker is gefascineerd door het geluid van tapdans, en is in staat om het als volwaardig muziekinstrument in te kunnen zetten. Haar werk varieert van geïmproviseerde concerten tot gechoreografeerde dansstukken, in samenwerking met een breed scala aan artiesten. In 2022 bracht ze met het trio One Small Step haar eerste album uit en kreeg lovende kritieken. Eraker is de eerste tapdanser die wordt erkend als een muzikant door het Norwegian Jazz Forum, en ze is de enige tapdanseres in Noorwegen die fulltime werkt als tapdanser en artiest. Naast haar eigen projecten danst ze in de Sebastian Weber Dance Company in Duitsland, met tapdansers uit heel Europa.

RAQQA

Het duo RAQQA bouwt een heel ecosysteem van complexe en onderling afhankelijke elementen, die aanleiding geven tot diepe klankwerelden. Via deze soundscapes ervaart de luisteraar de vage grenzen tussen ruis en muziek, tussen bewustzijn en wegdromen, tussen controle en loslaten. Terwijl je je overgeeft aan geluiden die anders misschien onopgemerkt zouden blijven, kan je als luisteraar verrast een stapje terug doen en de aandacht voor de wereld om je heen laten verslappen.

RAQQA is geïmproviseerde elektronica van Nicolas Zentz en Nino Baleyte. Zij presenteren vanavond hun net uitgebrachte debuut EP ‘Flying Ginsu VII’, ontstaan uit een reeks improvisaties, opgenomen in augustus 2022. Deze uitgave is bij het concert verkrijgbaar in de vorm van een ltd. edition kaart met het artwork gedrukt op soft touch 400g papier en handgeschreven download code op de achterkant.


LET OP: Heb je niet genoeg geld voor tickets van €12? Dan koop je discount tickets voor €6. Lees hier meer over de voorwaarden.

  20 oktober 2023
  Deur open: 19:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  BRUT
  Entree: €12 (of €6 als je weinig geld hebt)

  I'm going