Instruments Make Play: openingsperformance Rie Nakajima & Pierre Berthet

zo 15 september

  I'm going

Na het succes van eerdere edities in 2017 en 2019, staat er dit jaar opnieuw een door De Perifeer geïnitieerde Instruments Make Play tentoonstelling op het programma in Kunstenlab. Met werk van Pierre Berthet & Rie Nakajima, Þórður Hans Baldursson, Carmen Molenaar en de Muziekspeeltuin. In de tentoonstellingsperiode vinden bovendien verschillende performances, concerten en andere activiteiten plaats.

De tentoonstelling wordt geopend op zondagmiddag 15 september om 15:00 uur met een performance van Rie Nakajima & Pierre Berthet. Zij werken sinds 2013 samen onder de titel ‘Dead plants and living objects.’ In de grote zaal van Kunstenlab tonen zij een aantal installaties die ze samen gemaakt hebben. Samen met de hier tentoongestelde werken en andere meegebrachte materialen improviseren Pierre Berthet en Rie Nakajima ter plekke een uniek openingsconcert.

Pierre Berthet is een muzikant, componist, uitvinder en geluidskunstenaar uit Luik. Hij studeerde aan conservatoriums in Brussel en Luik. Hier vond hij een fascinatie uit zijn jeugd terug: het maken van muziek door met objecten te schudden, gooien, slaan of aaien. Sindsdien ontdekte hij allerlei manieren om muziek te maken: van het blazen met stofzuigerbuizen tot het ‘tot leven wekken’ van dode planten.

Rie Nakajima is een Japans beeldend kunstenaar, gevestigd in Londen. Ze maakt geluiden door alledaagse objecten te combineren met gemotoriseerde apparaten. Zo krijgen bekende objecten opeens een stem en komen ze tot leven. Haar werk krijgt vorm in installaties en performances. Door haar sculpturen met geluid te combineren, ontstaat er iets wat je vooraf niet had kunnen bedenken.

Tijdens de opening komen uiteraard ook de andere kunstenaars in deze tentoonstelling uitgebreid aan bod. Zo zullen bijvoorbeeld een aantal muzikanten in dialoog gaan met het werk ‘Queue-ceu’ van Þórður Hans Baldursson; een felgekleurde borstel uit een autowasstraat die eerst de rol aanneemt van danser, maar al snel verandert in een dirigent/instrument. Beeldend kunstenaar Carmen Molenaar demonstreert de klank van instrumenten die zij maakte van rivierklei, waaronder verschillende soorten fluiten en een xylofoon. En alle bezoekers zijn vrij om zelf de instrumenten in de Muziekspeeltuin van Maite Roest en Laura Delgado te ontdekken en bespelen.

Lees hier meer over de tentoonstelling en het activiteitenprogramma.

INSTRUMENTS MAKE PLAY

Instruments Make Play is een initiatief van de samenwerkende organisaties Klangendum/Worm in Rotterdam, Kulter in Amsterdam en De Perifeer in Deventer, en is volledig gericht op bouwers en bespelers van zelf uitgevonden instrumenten.

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Kunstenlab en wordt financieel ondersteund door Mondriaanfonds, Provincie Overijssel en Gemeente Deventer.

  15 september 2024
  Aanvang: 15:00 uur
  Kunstenlab
  Entree: gratis!

  I'm going
 Google cal  iCal/.ics