Instruments Make Play / Klassiek met een Twist: Roos Diepenmaat

zo 22 september

  I'm going

Klassieke muziek, maar dan net even anders. Dat is ook dit jaar de opzet van Klassiek met een Twist. Een vrij toegankelijk, laagdrempelig festival met kleine concerten, voorstellingen en een slotconcert. De Perifeer is één van de programmeurs van dit festival, waardoor oa. het duo Roos Diepenmaat op het programma staat. Zij spelen twee keer een korte set van ongeveer 20 minuten in de fotostudio van Femke Teussink.

Roos Diepenmaat (Brechtje Roos en Jeroen Diepenmaat) maakt klankschappen, speelt met oren open voor toevalligheden en werkt zich kalmpjes in het zweet voor stille muziek die kan schuren. Uitbarst. Of toch niet. Plukt uit de lucht wat speelt. Speelt ook met voorbedachte rade. Wat er ook gebeurt, zonder concentratie ben je nergens. Luisteraars doen er toe. Roos Diepenmaat werkt op minstens twee sporen, blaast in ieder geval graag op hout en speelt op houtje-touwtje elektronica. Eén noemer verzinnen voor de muziek van Roos Diepenmaat is eigenlijk ondoenlijk. Met de voelsprieten uit en hun wortels deels in de kamermuziek en deels in de experimentele, hedendaagse, conceptuele improvisatiehoek klinkt Roos Diepenmaat helemaal als zichzelf. Typisch iets wat je als luisteraar alleen maar kunt ondergaan.

Op jonge leeftijd ontdekt Brechtje Roos de warme en zoete klank van blokfluiten en de kracht van muziek. Geïnspireerd door haar vakdocent op de muziekschool, ontwikkelt zij haar spel en bereikt het hoogste niveau. Zij studeerde blokfluit aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht en kreeg les van grootheden en pioniers op het gebied van Oude Muziek. Met de ensembles Pétillant, Zimbello en Blaes-tuigh speelde Brechtje tot 2010 in binnen- en buitenland en maakte eigenzinnige, serieus luchtige concert- en muziektheaterprogramma’s voor onder andere de National Gallery of Art Washington, Peergroup en het Boijmans van Beuningen Rotterdam.

In zijn beeldende werk laat Jeroen Diepenmaat een grote voorliefde voor geluid zien. Hij zoekt naar overlap van beeld en geluid in tekeningen, installaties en beelden. Daarnaast maakt hij muziek die meestal een conceptuele grondslag heeft. Veel van zijn werk werd door het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. uitgebracht. Onder de naam Amber Baju maakt hij muterende audiotrips die aanvoelen als een warm bad na een intensieve reis; elektronische muziek die de tijd stopt. In het duo Roos Diepenmaat bespeelt Jeroen voornamelijk Tocante; een muziekinstrument ontworpen door Peter Blasser, wat werkt door het aanraken van elektronische circuits via een touchpad.

Instruments Make Play

Instruments Make Play is een initiatief van de samenwerkende organisaties Klangendum en Worm in Rotterdam, Kulter in Amsterdam en De Perifeer in Deventer, en is volledig gericht op bouwers en bespelers van zelf uitgevonden instrumenten. Van 15 september t/m 3 november vindt de derde Instruments Make Play tentoonstelling plaats in Kunstenlab; een tentoonstelling met interpassieve en interactieve sonische installaties, objecten en instrumenten. Op verschillende momenten in de tentoonstellingsperiode zijn er performances opgenomen in het programma; een internationale line-up van artiesten die hun zelf uitgevonden instrumenten bespelen. Roos Diepenmaat is onderdeel van het programma van Klassiek met een Twist, maar omdat de Tocante een hoofdrol speelt in de muziek van dit duo, passen ze ook naadloos in het programma van Instruments Make Play.

Informatie over de rest van het programma van Instruments Make Play volgt binnenkort.

Klassiek met een Twist

Klassiek met een Twist is een initiatief van Klassieke Muziek Deventer, een samenwerking van Deventer Schouwburg, De Perifeer, Jonge Meesters Wilp, Kunstcircuit Deventer, Stichting Zaterdagmiddagconcerten Deventer, Stichting Bergkerkconcerten, Stichting Kamermuziek Deventer, Stichting Kapel op ’t Rijsselt, Stichting Lebuinusconcerten, Stichting Muziekkring Bathmen, Stichting Musora.

Informatie over de rest van het programma van Klassiek met een Twist volgt binnenkort.

  22 september 2024
  Deur open: 13:30 uur
  Aanvang: 14:00 uur
  Studio Femke Teussink
  Entree: pay what you can

  I'm going

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda