Instruments Make Play / Klassiek met een Twist: Passepartout Duo

zo 22 september

  I'm going

Klassieke muziek, maar dan net even anders. Dat is ook dit jaar de opzet van Klassiek met een Twist. Een vrij toegankelijk, laagdrempelig festival met kleine concerten, voorstellingen en een slotconcert. De Perifeer is één van de programmeurs van dit festival, waardoor oa. Passepartout Duo naar Deventer komt. Zij spelen twee keer een korte set van ongeveer 20 minuten in Kunstenlab. Dit concert maakt tevens deel uit van het parallel lopende programma van Instruments Make Play.

Passepartout Duo bestaat uit pianiste Nicoletta Favari (IT) en percussionist Christopher Salvito (US/IT). Hier in Deventer spelen ze eigen composities die worden uitgevoerd op een door henzelf ontwikkeld instrument; de Chromaplane.

Geworteld in een zorgvuldig geselecteerd palet van elektro-akoestische texturen en polyritmes, onderzoekt het werk van Passepartout Duo de manier waarop we luisteren en ons verbinden met geluid. Door de instrumenten die ze gebruiken om hun muziek te creëren opnieuw te evalueren, ontwikkelt de groep voortdurend een gespecialiseerd en evoluerend ecosysteem van handgemaakte muziekinstrumenten, variërend van analoge elektronische circuits en conventionele percussie tot kamergrote textielinstallaties.

De Chromaplane is een volledig analoog stand-alone instrument, dat wordt bespeeld met behulp van twee elektromagnetische spoelen; sensoren die het verborgen elektromagnetische landschap om ons heen blootleggen. Met de Chromaplane wilde het duo een instrument creëren dat met een zekere muzikaliteit in deze verborgen elektromagnetische wereld leeft. Het instrument creëert elektromagnetische velden via zijn tien oscillatoren: met behulp van de twee sensoren kan de speler elk van deze tien stemmen benadrukken op basis van de nabijheid van de sensoren tot tien overeenkomstige knooppunten in het gladde aluminium oppervlak. Het instrument is ontworpen en gebouwd door Passepartout Duo in Italië met houten behuizingen gerealiseerd door Giorgio Perini / Falegnameria.

Op zoek naar manieren om een onafhankelijke muzikale carrière in stand te houden en een internationaal netwerk van artiesten en muzikanten vorm te geven, is Passepartout Duo sinds de samenwerking in 2015 vrijwel onafgebroken op wereldtournee geweest. Hun ervaringen met reizen en vele artist residencies hebben hun onconventionele creatieve proces sterk beïnvloed.

Instruments Make Play

Instruments Make Play is een initiatief van de samenwerkende organisaties Klangendum en Worm in Rotterdam, Kulter in Amsterdam en De Perifeer in Deventer, en is volledig gericht op bouwers en bespelers van zelf uitgevonden instrumenten. Van 15 september t/m 3 november vindt de derde Instruments Make Play tentoonstelling plaats in Kunstenlab; een tentoonstelling met interpassieve en interactieve sonische installaties, objecten en instrumenten. Op verschillende momenten in de tentoonstellingsperiode zijn er performances opgenomen in het programma; een internationale line-up van artiesten die hun zelf uitgevonden instrumenten bespelen. Het Italiaanse Duo Passepartout is onderdeel van het programma van Klassiek met een Twist, maar bespeelt een door henzelf ontwikkeld instrument en maakt derhalve tegelijkertijd onderdeel uit van het parallel lopende programma van Instruments Make Play.

Lees hier verder voor meer informatie over het programma van Instruments Make Play.

Klassiek met een Twist

Klassiek met een Twist is een initiatief van Klassieke Muziek Deventer, een samenwerking van Deventer Schouwburg, De Perifeer, Jonge Meesters Wilp, Kunstcircuit Deventer, Stichting Zaterdagmiddagconcerten Deventer, Stichting Bergkerkconcerten, Stichting Kamermuziek Deventer, Stichting Kapel op ’t Rijsselt, Stichting Lebuinusconcerten, Stichting Muziekkring Bathmen, Stichting Musora.

Informatie over de rest van het programma van Klassiek met een Twist volgt binnenkort.

  22 september 2024
  Deur open: 13:00 uur
  Aanvang: 13:30 uur
  Kunstenlab
  Entree: pay what you can

  I'm going
 Google cal  iCal/.ics