Instruments Make Play expo
za 18 november - zo 7 januari 2017 - 13:00 uur
INSTRUMENTS MAKE PLAY is een nieuw festival waarin makers en bespelers van zelf gebouwde en uitgevonden instrumenten centraal staan. In Deventer, Rotterdam en Amsterdam vinden in november en december concerten, tentoonstellingen, workshops, een beurs en ontmoetingen plaats.
In Kunstenlab worden de museale aspecten van een aantal makers gepresenteerd in de vorm van een twee maanden lange tentoonstelling – met performance avonden op 1 en 8 december in Kunstenlab en De Perifeer.
Expo
De deelnemers aan deze tentoonstelling met installaties, instrumenten, bijzondere uitgaven en geluidskunst zijn: OHM (Geert-Jan Hobijn, Radboud Mens, Gijs Gieskes), Karel van der Eijk, Jeroen Diepenmaat, Tom Verbruggen, Tristan Perich, Ole Nieling, Dianne Verdonk, Eli Gras, Radboud Mens, Sinta Wullur, Richard Bultitude, Tapetronic, BOT, Harco Rutgers.
OHM
OHM is een relatief nieuw project, waarin Geert-Jan Hobijn, Gijs Gieskes en Radboud Mens samenwerken en optreden met hun zelfgebouwde instrumentarium. De drie heren hebben afzonderlijk van elkaar een zeer indrukwekkende staat van dienst en deze samenwerking zou je daarom met recht kunnen betitelen als een ‘supergroep’ van instrumentbouwers en -uitvinders. Voor Instruments Make Play maken zij (voor het eerst!) gezamenlijk een site-specific installatie: een speciaal voor deze tentoonstellingsruimte ontwikkelde zes-snarige long string, die zelfstandig een compositie ten gehore brengt.
Karel van der Eijk
Karel van der Eijk is een beeldend kunstenaar die installaties maakt waarin geluid en mechanica een sleutelrol hebben. Sommige van zijn installaties bewegen met een druk op de knop, anderen worden als een instrument gespeeld door het publiek of door de kunstenaar zelf. In deze tentoonstelling laat Karel van der Eijk twee al wat oudere instrumenten zien: het tafelpvcpijporgel en het potdekselorgel. Beiden kunnen door publiek worden bespeeld. Op 1 december treedt hij op met een gloednieuw instrument!
Tom Verbruggen
Tom Verbruggen (TokTek) is muzikant en instrumentmaker. Uit deze interdisciplinaire context is o.a. zijn ‘Crackle-Canvas’ serie geboren. ‘Crackle-Canvas’ is een serie interactieve schilderijen waarin het canvas bestaat uit ingebouwde luidsprekers, schakelaars, knoppen en kabels, die letterlijk als individuele instrumenten kunnen worden gespeeld. Als ze aan andere doeken uit de Crackle-Canvas serie worden verbonden, creëren ze een ensemble van bespeelbare geluidstekeningen. In de Instruments Make Play tentoonstelling hangen vier bespeelbare doeken. Op 1 december neemt Tom Verbruggen een vijfde Crackle-Canvas mee voor een optreden.
Dianne Verdonk
Dianne Verdonk – performer, componist en instrumentontwikkelaar – zoekt de ultieme, persoonlijke vorm van muzikale expressie in de creatie en uitvoering van elektro-akoestische muziek. Al jaren werkte ze in verschillende contexten als een contrabas- en cello-speler, maar haar verlangen naar het maken en uitvoeren van elektronische muziek heeft haar gebracht tot de ontwikkeling van La Diantenne, een elektronisch instrument om haar persoonlijke behoeften voor expressie te realiseren. Bellyhorn – haar tweede instrument – is een deel van de tentoonstellingsperiode te zien in Kunstenlab en verkent een prominente rol voor visuele en lichamelijke interactie. Op 1 december treedt Dianne Verdonk op met rijk gekleurde liedjes, waarbij ze zichzelf begeleidt op La Diantenne.
Tristan Perich
Het werk van Tristan Perich is geïnspireerd door de esthetische eenvoud van wiskunde, natuurkunde en code. Zijn release 1-Bit Music was het eerste album ooit uitgegeven als microchip, geprogrammeerd om zijn elektronische compositie live te synthetiseren. Daarmee is dit album feitelijk een instrument. Tristan Perich’s latere uitgaven 1-Bit Symphony en Noise Patterns zijn gebaseerd op een vergelijkbaar principe en beiden te zien en te beluisteren in de Instruments Make Play tentoonstelling.
Jeroen Diepenmaat
Jeroen Diepenmaat is een beeldend kunstenaar met een voorliefde voor geluid. In zijn werk, bestaande uit tekeningen, beeldhouwwerken, installaties en optredens, verkent hij de grenzen tussen beeld en geluid. Hij laat hier meerdere werken zien, variërend van ‘geluidsschijven’ die zijn opgebouwd uit verschillende materialen en kunnen worden afgespeeld met een zelfgemaakte hoorn, tot elektronisch versterkte takken die als naald gebruikt worden om platen af te spelen en zo het geluid van de groef langzaam maar zeker vergruizen en desintegreren.
Ole Nieling
Beeldend kunstenaar en muzikant Ole Nieling laat ‘Esoterrorism’ zien. Dit instrument bestaat uit een backpack met daarin verwerkt een FM-zender en een modulaire synthesizer. Het werk bestudeert de relatie die wij als digitaliserende samenleving hebben met de FM-ether. Wat gebeurt hiermee als radio digitaliseert? Word dit een analoge versie van het internet, waar iedereen een zendpiraat kan zijn? Een information waste-land? Hoe gaat dat met de legaliteit daarvan?
Tapetronic
Alexis Malbert a.k.a. Tapetronic hergebruikt sinds 1999 audio-cassettes en tape recorders om er machines van te maken om muziek mee te spelen. Zo is hij o.a. uitvinder van de Scratchette, de Vibro-K7, de Audio-Skate en de Wheeling Walkman. Malbert nog vele andere varianten van cassettes uitgevonden, met uitsnedes, gaten en vindingrijke toevoegingen, en zijn tape decks zijn mee geëvolueerd. Met Tapetronic heeft de tape weer een gouden toekomst, zij het in een iets andere vorm.
Sinta Wullur
Sinta Wullur is een veelzijdige componist die verschillende genres beheerst. Een belangrijk thema in haar werk is overbrugging van culturen. Naast klassiek piano maakte ze zich de gamelan- en Indiase muziek eigen. Voor het verwezenlijken van haar ideeën liet ze een nieuw instrumentarium bouwen, de twaalftonige chromatische gamelan. In deze tentoonstelling is hiervan een presentatie te zien en op zondag 26 november om 15:15 uur komt ze erover vertellen in het kader van het Focus op Indonesië programma, wat die dag plaatsvindt in Havenkwartier Deventer.
Richard Bultitude
Richard Bultitude ontwikkelde The Conditional Orchestra. Dit virtuele orkest is een app die unieke composities genereert op basis van de actuele weersomstandigheden. Luister naar je huidige locatie (in dit geval Deventer) of ga op zoek naar extremere weersomstandigheden door bijvoorbeeld plaatsen als Nordvik, Dubai, Jakarta of Cape Farewell te kiezen.
BOT / Audiomachinist Geert Jonkers
Muziektheatergroep BOT werkt met een grotendeels zelfgemaakt instrumentarium. Een van de instrumenten die Geert Jonkers a.k.a. de Audiomachinist voor BOT maakte is te zien in deze tentoonstelling. De ‘Hannibal’ heeft naast de tourshow van BOT ook bij veel locatieprojecten zijn knallende indruk achtergelaten. Alles wat omhoog gaat, komt vroeg of laat weer naar beneden. Trek aan het touw en ram op de knop. Gebruik van dit toestel is op eigen risico.
Esc.rec. Sediment: Eli Gras, Radboud Mens, Jeroen Diepenmaat
Het Deventer platenlabel Esc.rec. laat een aantal uitgaven uit de Sediment serie zien. Sediment is een reeks waarin ‘instrumenten’ die gebruikt zijn in een live concert tegelijkertijd onderdeel uitmaken van een bijzondere concertregistratie/uitgave. In deze tentoonstelling zijn Sediment uitgaven te zien van Eli Gras, Radboud Mens en Jeroen Diepenmaat.
Harco Rutgers
De interactieve audioschommelstoel van beeldend kunstenaar en ontwerper Harco Rutgers is uitgerust met twee gevoelige contactmicrofoons. Zelfs de kleinste beweging in de stoel is hoorbaar in je koptelefoon. Speel met de effectprocessor in de zitting en leer de output van de stoel te beheersen. Vele percussionisten gingen je voor.
Festivalprogramma 1 december
Op 1 december treden op in Kunstenlab en De Perifeer: Dianne Verdonk, Karel van der Eijk, Tom Verbruggen. Meer info over dit programma hier.
Festivalprogramma 8 december
Op 8 december treedt Slumberland op en wordt de residency van BMB con (Justin Bennett & Roelf Toxopeus & Wikke ‘t Hooft) gepresenteerd. Zij gaan de akoestiek van de haven gebruiken als instrument. Ook Grauton (Karen Geyer) treedt op. Zij deed een residency in het festivalprogramma van Rotterdam. Meer info over dit programma hier.
—
Instruments Make Play wordt gecureerd en geproduceerd door Lukas Simonis (Klangendum/Worm – Rotterdam), Julie Dassaud (Kulter – Amsterdam) en Harco Rutgers (De Perifeer – Deventer).
Check instrumentsmakeplay.nl voor meer informatie en het volledige programma!
18 november 2017 - 7 januari 2018
Kunstenlab
Entree: gratis!