Instruments Make Play expo

za 19 oktober - zo 1 december 2019

Foto’s van de opening met de performance van Paper Ensemble: Niek Doup

Na het succes van twee jaar geleden, staat er dit jaar opnieuw een door De Perifeer gecureerde Instruments Make Play expo op het programma in Kunstenlab. Met oa. een installatie en lezing van Cathy van Eck, een kersverse performance/installatie van Paper Ensemble, en ReFunct Media & ReFunct Modular installaties van Benjamin Gaulon, Tom Verbruggen (TokTek), Gijs Gieskes en Karl Klomp.

Deze expo wordt op 27 oktober officieel geopend met een performance van The Paper Ensemble en op 1 december officieel afgesloten met een lezing door Cathy van Eck.

Cathy van Eck

Cathy van Eck is componist, geluidskunstenaar en onderzoeker in de kunsten. Ze richt zich op het componeren van relaties tussen alledaagse objecten, menselijke performers en geluid. Haar werk omvat performances met live-elektronica en installaties met geluidsobjecten die ze vaak zelf ontwerpt. Het resultaat zou ‘performatieve geluidskunst’ kunnen worden genoemd, omdat het elementen uit uitvoerende kunst, elektronische muziek en beeldende kunst combineert. Haar projecten werden getoond op een indrukwekkende lijst festivals en locaties over de hele wereld.

In deze Instruments Make Play expo toont Cathy van Eck haar interactieve geluidsinstallatie ‘Breeze’.

Sinds 2007 heeft Cathy een onderwijsfunctie bij het Departement voor Geluidskunst aan de Universiteit van de Kunsten in Bern, Zwitserland. Ze is regelmatig gastdocent aan andere kunst- en muziekuniversiteiten. In haar promotieonderzoek ‘Between Air and Electricity’ onderzocht ze het gebruik van microfoons en luidsprekers als muziekinstrumenten. Haar boek ‘Between Air and Electricity – Microphones and Loudspeakers as Musical Instruments’ is in 2017 gepubliceerd. Over dit boek zal ze op 1 december als afsluiting van deze Instruments Make Play expo een lezing geven.

Paper Ensemble

Het Paper Ensemble is in 2007 opgericht door Jochem van Tol en ontwikkeld in samenwerking met Ibelisse Guardia Ferragutti. Ze bedachten een reeks sculpturale papieren instrumenten die voortkwamen uit een onderzoek naar geluid, luisteren en compositie. Het Paper Ensemble daagt de grenzen uit van wat we zouden definiëren als een object, een afbeelding of een geluid. Door deze geluiden in een specifieke compositie te plaatsen, goed getimed en precies gespeeld, bereiken de geluiden een muzikale en performatieve kwaliteit. Het Paper Ensemble vangt de magie van een stil materiaal en vergroot het op een poëtische en ontroerende manier. Het Paper Ensemble heeft uitvoerig opgetreden en geëxposeerd in het buitenland, vooral in Japan.

Tijdens hun recente residency bij Imadate Art Field in Echizen, Japan, hebben ze een nieuw werk ontwikkeld, geboren uit de wens om een beter begrip te krijgen van het Japanse concept Ma, ruwweg vertaald als plaatsbepaling. Een collectie van sculpturen en instrumenten, gemaakt van Echizen Washi en Italiaans papier. Omdat hun werkperiode in Japan een beetje overlapt met deze tentoonstellingsperiode, hebben we de officiële opening van de Instruments Make Play expo verschoven naar 27 oktober, zodat dan ook de performance van het Paper Ensemble plaats kan vinden. Een echo van deze performance zal daarna te zien zijn in de Instruments Make Play expo.

Met dank aan de papiermakers van Echizen, die dit werk mede mogelijk hebben gemaakt: Yanase Washi, Ryozo Paper, Ishikawa Paper Mills, Kitaro Paper, Taki Paper en Fabriano Paper.

Benjamin Gaulon / Tom Verbruggen / Gijs Gieskes / Karl Klomp

De fransman Benjamin Gaulon is kunstenaar, researcher en docent. Zijn onderzoek richt zich op de grenzen en het falen van informatie- en communicatietechnologieën; planned obsolescence, consumentisme en wegwerpmaatschappij; eigendom en privacy; via de verkenning van hi-jacking, hacking en recycling. Zijn projecten bestaan uit software, installaties, hardware, webgebaseerde projecten, interactieve werken, street art-interventies en zijn, indien van toepassing, open source.

Voor de installaties die getoond worden in de Instruments Make Play expo werkt hij samen met Tom Verbruggen (TokTek), Gijs Gieskes en Karl Klomp; een ronduit geniaal team!

‘ReFunct Media’ en ‘ReFunct Modular’ zijn reeksen multimedia-installaties die gebruik maakt van tal van verouderde elektronische apparaten, die worden gehackt, misbruikt en gecombineerd tot grote, onstabiele en moedwillig complexe ketens van elementen, die met elkaar ‘communiceren’ in verschillende symbiotische relaties zoals mutualisme, parasitisme en commensalisme.

INSTRUMENTS MAKE PLAY

Instruments Make Play is een initiatief van de samenwerkende organisaties Klangendum/Vrooom/Worm in Rotterdam, Kulter in Amsterdam en De Perifeer in Deventer, en is volledig gericht op bouwers en bespelers van zelf uitgevonden instrumenten. Instruments Make Play activiteiten worden gecureerd en geproduceerd door Lukas Simonis, Julie Dassaud en Harco Rutgers.

Deze tentoonstelling wordt financieel ondersteund door Mondriaanfonds, Gemeente Deventer, Deventer Cultuur Club en pro Helvetia, Schweizer Kulturstiftung.

  19 oktober 2019 - 1 december 2019
  Zie openingstijden
  Kunstenlab
  Entree: gratis!