Hudaki Village Band (benefietconcert)

zo 23 april 2023

Tickets

Foto’s: Gert de Vries

Dit internationaal bekende dorpsorkest uit Oekraïne zamelt geld in voor de opvang van ontheemden in hun eigen dorp. De muzikanten van het dorpsorkest Hudaki Village Band uit Niznje Selisjtje in het uiterste Zuidwesten van Oekraïne hebben in hun dorp met 3000 inwoners maar liefst 1500 vluchtelingen opgenomen of geholpen met een doorreis naar Hongarije. Ook sturen ze samen met de landbouwcoöperatie Longo Mai hulpgoederen naar de achterblijvers in de gebombardeerde steden in het oosten en verzorgen zij maaltijden en onderdak voor een grote groep ontheemden. Momenteel maakt de muziekgroep een tournee door West-Europa waarbij ze op zondag 23 april om 16.30 uur in de Deventer Schouwburg staan.

De Hudaki Village Band speelt onstuimige feestmuziek van boeren en zigeuners uit Transkarpatië. Op het programma staat ongepolijste volksmuziek van verschillende etnische groepen, zoals Oekraïners, Hoetsoels, Roethenen, Joden, Roma, Roemenen en Hongaren. Eeuwenoude ballades, drinkliederen en dansmuziek. Dit veelzijdige dorpsorkest, gestoken in uitbundige feestkledij, zingt uit volle borst en begeleidt zijn zangers en zangeressen akoestisch met viool, taragot, baraban, fluiten, bajan, cimbaal en contrabas. De Hudaki Village Band spelen op bruiloften en partijen in hun eigen regio maar zijn ook een graag geziene gast op internationale festivals zoals het SZIGET-festival in Budapest en WOMEX 2021 in Porto.

Extra doneren voor de vluchtelingen in Nizjnjé Selisjtsje is mogelijk na afloop van het concert bij de collecte.

Dit concert is in het kader van Wereldlokaal en wordt georganiseerd door de Deventer Schouwburg in samenwerking met het Centrum voor Diversiteit en Samenleving (CDS). De Perifeer ondersteunt selectief een aantal concerten in de Wereldlokaal reeks en werkt soms ook inhoudelijk samen. Voorafgaand kan je bij De Perifeer om 15u naar een concert van zangeres en celliste Sanem Kalfa, in dezelfde Wereldlokaal reeks.

  23 april 2023
  Aanvang: 16:30 uur
  Deventer Schouwburg
  Entree: €7,50