Esther Kokmeijer & Machinefabriek: screening Stillness I + II, met live soundtrack

za 11 september 2021

Tickets   I'm going

Foto’s door Esther Kokmeijer en Harco Rutgers

Sinds 2013 werkt beeldend kunstenaar Esther Kokmeijer jaarlijks aan boord als expeditiegids en fotograaf in Antarctica en de Arctic. In het kader van de IJsselbiënnale vertonen we twee van haar films, die ze daar maakte.

Beide films hebben een soundtrack die is gemaakt door Rutger Zuydervelt (aka Machinefabriek). Voor deze speciale gelegenheid zal hij live een nieuwe soundtrack spelen bij beide films.

De langzame montage en de koele landschappen zonder zichtbare menselijke aanwezigheid, in combinatie met de indrukwekkende soundtrack van Rutger Zuydervelt, kunnen de toeschouwer in trance brengen. De meditatieve beelden van de veranderende poollandschappen nodigen uit tot reflectie over de ongeëvenaarde en fragiele schoonheid van deze ijzige ecologie, die zowel kwetsbaar als veerkrachtig lijkt.

Esther Kokmeijer is beeldend kunstenaar, ontdekkingsreiziger, ontwerper en fotograaf, en werkt over de hele wereld. In 2013 studeerde ze Arctic and Antarctic Science, een minor aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien werkt ze ook als expeditiefotograaf en poolgids, waarbij ze tijdens de Arctische zomer naar de Noordpool vaart en tijdens de Antarctische zomer naar Antarctica. Het werk van Kokmeijer is wereldwijd tentoongesteld en gepubliceerd.

Rutger Zuydervelt, opgeleid als grafisch ontwerper, begon in 2004 muziek uit te brengen als Machinefabriek. Sindsdien is zijn discografie snel gegroeid via labels als 12K, Staalplaat, Important, Experimedia, Type, Home Normal, Dekorder, Moving Furniture, Esc.rec. en Glacial Movements. Zijn live-optredens waren over de hele wereld te zien, ook eerder in Deventer, bij De Perifeer. Zuydervelt werkt regelmatig samen met filmmakers en choreografen.

Deze voorstelling wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. MIMIK.

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van het activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale. Tijdens deze internationale kunstroute verkennen beeldend kunstenaars de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle. Esther Kokmeijer is één van de geselecteerde kunstenaars. Het beeld ‘Cassandra’s oog’ wat zij hier speciaal voor maakte is in Deventer te zien. Ook EICAS en Praamstra laten in deze periode werk zien van Esther Kokmeijer.

  11 september 2021
  Aanvang: 21:00 uur
  MIMIK
  Entree: €12,50

  I'm going