*UITVERKOCHT* Derek Monypeny

zo 26 maart 2023

Tickets   I'm going

Foto’s door Jeroen Helle

Derek Monypeny werd geboren in de woestijn van Arizona, is een veteraan in het verkennen van de Saharawoestijn via Marokko en de Westelijke Sahara, en is nu inwoner van de Mojave. Het is dan ook geen wonder dat hij zijn muzikale missie vindt in het uitbreiden van wat hij zelf het ‘woestijncontinuüm’ noemt; de psychedelische sirocco-werveling van op de woestijn gebaseerde snaarinstrumenten, gespeeld met een volslagen gebrek aan remming of terughoudendheid.

Dereks ‘woestijncontinuüm’-concept haalt veel inspiratie uit de woestijngitaristen wiens spel hun omgeving zo perfect weerspiegelt in knoestige schoonheid en alomtegenwoordig individualisme: Richard Bishop, Zoot Horn Rollo, Curt Kirkwood, Jesus Acedo, Bob Log III en Howe Gelb om er maar een paar te noemen. Tijdens zijn reizen in Noord-Afrika ontdekte Derek diezelfde geest in het Saharaanse gitaarspel; artiesten als Seddoum ould Eide, Hammadi ould Nana en Luleide ould Dendenni.

Derek gebruikt verschillende instrumenten; in aanvulling op gitaar, heeft hij een album met solo oud opgenomen (Don’t Bring Me Down, Bruce) en is hij momenteel aan het optreden met de 15-snarige elektrische shahi baaja (Indiase elektrische banjo).

Derek is een voormalig lid van de bands Oaxacan (Oakland, California), ALTO! (Portland, Oregon), en het Freak Of Araby Ensemble van Sir Richard Bishop. Naast zijn solowerk heeft hij een lopend duoproject met Bryan Hillebrandt, OAE (Oakland Afternoon Ensemble). Hij heeft opgetreden met artiesten als Bill Orcutt, Jozef van Wissem, Eva Aguila/Kevin Shields, Arrington de Dionyso en vele anderen.

Aansluitend wordt om 16u de tentoonstelling Proud Music of the Storm (onderdeel van PERIFEST 2023) feestelijk geopend bij de inpandige buren van Kunstenlab.


LET OP: Heb je niet genoeg geld voor tickets van €12? Dan koop je discount tickets voor €6. Lees hier meer over de voorwaarden.

Dit is een concert in de reeks van Wereldlokaal Deventer.

  26 maart 2023
  Deur open: 14:00 uur
  Aanvang: 14:30 uur
  De Perifeer
  Entree: €12 (of €6 als je weinig geld hebt)

  I'm going