Bedhelm TV: Stop De Kunstenaar Of Ik Ga Ondergronds

za 28 september

Tickets   I'm going

Bedhelm TV is een televisie omroep in ontwikkeling en heeft drie kanalen waartussen het publiek kan schakelen. Op 28 september zendt Bedhelm TV van 19:30 tot 22:00 in MIMIK op alle drie de kanalen uit. Aan de hand van de Bedhelm TV Gids kan door elke toeschouwer gezapt worden. Zappen gaat via een switcher vooraan in de zaal. Kijk wat je wilt en de rest kijkt met je mee! Dus bedenk goed: zappen is een daad!

Eén programma-onderdeel kun je deze avond niet ontlopen, namelijk de telefilm ‘Stop De Kunstenaar Of Ik Ga Ondergronds’. Deze telefilm van een half uur is gemaakt door Johan Kuipers in opdracht van zijn eigen TV-zender ‘Bedhelm TV’. Kuipers verbeeldt op associatieve en absurdistische wijze zijn twijfels en onzekerheden rondom zijn kunstenaarschap. Financieel zwaar weer, onzichtbaarheid in de kunstwereld, persoonlijke omstandigheden en eigenaardige karaktereigenschappen… zoveel dingen hebben invloed op zijn carrière. Uiteindelijk lijkt hij met deze film zijn voortdurend terugkerende wens om met kunst te stoppen definitief om zeep te helpen. Hij heeft een nieuwe vorm gevonden: Bedhelm TV.

Johan Kuipers is beeldend kunstenaar en vierde in 2023 zijn 25 jarige jubileum in het vak. En dat terwijl hij voor de buitenwereld er net 2 jaar mee gestopt was. Die twee jaar heeft hij gebruikt om zijn werk tussen 1998 en 2023 te archiveren en daarmee zijn kunstenaarschap af te ronden. Het archief bestaat uit vele uren kunst- en muziekvideo’s, pakweg 700 muziektracks, honderden afbeeldingen van tekeningen, schilderijen en fotomanipulaties.

Omdat hij zocht naar een manier om zijn werk in een nieuw daglicht te stellen startte hij in juli 2023 Bedhelm TV, een TV-zender die als doel heeft: het non-stop uitzenden van kunst- en muziekvideo’s van Bedhelm, De Groene Man, Sjonnie Kristal en Sander Nijhuis. Dit zijn allemaal pseudoniemen van Kuipers waaronder hij in die 25 jaar heeft gewerkt. Johan Kuipers ziet zichzelf als een soort beheerder van zijn eigen archief. Nieuw werk maken is geen must; zijn oude werken recyclen en oppoetsen genereert een nieuw perspectief voor oude ideeën. Dat doet volgens hem recht aan al dat werk.

Deze voorstelling is een samenwerking tussen De Perifeer en MIMIK.

  28 september 2024
  Aanvang: 20:30 uur
  MIMIK
  Entree: €13,50 / €11,00

Tickets   I'm going

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda