Bang voor Hiphop (livestream)

wo 19 mei 2021

Tickets   I'm going

Foto’s: Constance Captures

In het kader van Overijssel viert 75 jaar vrijheid presenteren Kunstenlab, De Nieuwe Oost pop en De Perifeer: Bang voor Kunst, een programma over kunst en politiek, (zelf)censuur en artistieke vrijheid. Dit programma stond in 2020 al op de planning, maar is vanwege corona in aangepaste vorm verplaatst naar 2021 en bestaat uit een tentoonstelling, een panelgesprek, twee lezingen, een optreden en een podcast.

Met Bang voor Hiphop gaan we het gesprek aan over de verhouding tussen hiphop (sinds 2018 het grootste genre in de popmuziek) en politiek. De komst van hiphop brengt subgenres als gangsterrap en drillrap met zich mee, welke vaak geweld uitdragen. Als gevolg lees je steeds vaker in de media over tieners die gewapend over straat gaan. Ook de politiek vindt hier wat van, met in sommige landen censuur van artiesten tot gevolg, zoals in  het Verenigd Koninkrijk.

Onder leiding van Stijn Schuurman en Dennis Platvoet beschouwen we de actuele verhouding tussen hiphop en de politiek op woensdag 19 mei in het Burgerweeshuis. Te gast zijn Angelo Bromet, boeker en talentontwikkelaar bij De Melkweg Amsterdam, Natascha Slagtand (aka Tasha’s World), mede-oprichter van House of Knowledge, en Zwolse rapper en jongerenwerker Rico (Opgezwolle/Rico & Sticks).

Vanwege corona is dit programma helaas niet live te bezoeken, maar je kan er toch een beetje bij zijn via deze live stream.

Rico

Rico maakte naam als onderdeel van de driekoppige Zwolse hiphopformatie Opgezwolle en later met Rico & Sticks. Door middel van een samenwerking met Travers Welzijn en Hedon, genaamd De Fakkelteit, gebruikt Rico zijn opgedane kennis en ervaring om Zwolse jongeren verder te helpen. Twee keer per week biedt hij hiermee jongeren de gelegenheid om zich te ontwikkelen met behulp van hiphop en rap. Rico is een waardevolle toevoeging aan ons panel door zijn eigen ervaring als hiphopartiest en vanwege het feit dat hij zo dicht bij de nieuwe generatie staat.

Natascha Slagtand

Natascha Slagtand aka Tasha’s World is zangeres en mede-oprichter van House of Knowledge; een talentontwikkelingsinstelling voor urban performing arts die muzikaal toptalent middels peer to peer education en op maat gemaakte trajecten naar het werkveld begeleidt. Daarnaast is zij docent aan de HBA. Als lid van verschillende adviescommissies, onder andere voor de gemeente Rotterdam, draagt zij bij aan een Nederland waarin culturele diversiteit in alle lagen aanwezig is. Met Natascha benaderen we ons vraagstuk vanuit het oogpunt van iemand die zich hard maakt voor representatie en inclusie op beleidsniveau.

Angelo Bromet

Angelo Bromet is boeker en talentonwikkelaar bij De Melkweg in Amsterdam. Tijdens Eurosonic Noorderslag 2020 vertelde hij in het panelgesprek ‘De Positieve Invloed van Hiphop en Urban Op de Community’ over zijn ervaring met een drillrapgroep die hij programmeerde. Op hand van de politie werd deze boeking destijds geannuleerd. Tijdens Bang voor Hiphop gaan we met Angelo in gesprek over deze ervaring in een poging om verder uit te diepen hoe hiphop zich in deze tijd tot de rechterlijke macht verhoudt.

Complete programma Bang voor Kunst

24 april t/m 13 juni – tentoonstelling Bang voor Kunst in Kunstenlab
19 mei – panelgesprek Bang voor Hiphop in Burgerweeshuis
30 mei – concert Kraftformer in Kunstenlab
13 juni – lezing Jonas Staal in Kunstenlab

Er worden drie Bang voor Kunst podcasts gepubliceerd:

 

  19 mei 2021
  Aanvang: 20:00 uur
  Burgerweeshuis
  Entree: gratis (livestream)

  I'm going