An Evening at the Factory: Roel Meelkop & Marco Douma + Yiyi Chen + Marieke van der Burg + Bobby Veldhuizen

do 16 maart 2023

Tickets   I'm going

Foto’s: Noa Beets

Onder de naam ‘An evening at the Factory’ wordt een maandelijkse artist meetup georganiseerd in de Gelderlandfabriek in Culemborg. De Perifeer is gevraagd als gastprogrammeur op deze avontuurlijke avonden. Verwacht kwalitatieve, vernieuwende en soms verwarrende programmering die stimuleert, inspiratie en horizonverbreding biedt en aanknopingspunten geeft voor een inhoudelijk gesprek nadien. Als voorproefje op de Nacht van de Film in de Gelderlandfabriek op 18 maart, dit keer een filmgerelateerd programma én weer een opening van een tentoonstelling.

Roel Meelkop & Marco Douma

De film ‘Hoek’ is gemaakt door geluidskunstenaar/componist Roel Meelkop en beeldend kunstenaar/filmmaker Marco Douma. Beiden zijn aanwezig om achteraf meer te vertellen over dit project. Liefhebbers die de bioscooppremière in filmtheater MIMIK destijds gemist hebben, krijgen nu een herkansing om deze fraaie, hypnotiserende film te zien en te horen. Beelden en geluiden die zijn opgenomen in Hoek van Holland vinden hun plek in meanderende golven van abstractie; een diepe en overweldigende ervaring. Lees hier meer over deze film.

Van ‘Hoek’ is door platenlabel Esc.rec. en uitgeverij Hellend Vlak ook een uitgave gemaakt, bestaande uit een cd, een boekje met stills en een download van de film zelf. Deze handgemaakte uitgave is ontworpen door Jeroen Diepenmaat en Harco Rutgers en bij uitgeverij Hellend Vlak gereproduceerd met een Nashuatec 1505 kopieerapparaat, wat een mooie gruizige vertaling van het beeldmateriaal oplevert. Ook deze gelimiteerde uitgave wordt vanavond gepresenteerd en is verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Yiyi Chen

In juni 2022 heeft Yiyi Chen deelgenomen aan een residency bij LekArt in Culemborg. Dit project van een maand gaf haar de tijd om na te denken over de connecties met haar vaderland en haar thuisstad Changsha (hoofdstad van Hunan). Net als voor Nederlanders is de rivier belangrijk voor de inwoners van Changsha. Iedereen heeft een diepe band met The Xiang; een tak van de Yangste. Het is zowel een romantische band als een belangrijk symbool van de dagelijkse handel en nijverheid. Tijdens haar residency schreven Yiyi Chen en haar vader elk drie paar gedichten, die ze via een live zoomlink voordroegen, allebei aan hun eigen rivieren – de een in Changsha en de ander in Culemborg. Een virtuele, wereldwijde performance. De film ‘Rivers’ is een documentatie van dit stuk.

Marieke van der Burg

De interactieve installatie Self Spot van Marieke van der Burg die ook op het programma van ‘Nacht van de Film’ staat is vanavond al te beleven. Marieke van der Burg studeerde Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Door middel van een spotlight komt een schaduwwereld tot leven, een wereld die onze menselijke, herkenbare, maar vaak niet uitgesproken emoties en gevoelens laat zien. Met haar installatie wil Marieke van der Burg de donkere kanten van het leven uit de taboesfeer halen en op de voorgrond plaatsen. Pak een zaklamp en breng de schaduw in jezelf tot leven.

Bobby Veldhuizen

De filmvertoning en installatie worden voorafgegaan door de opening van de nieuwe tentoonstelling met werk van Bobby Veldhuizen. Bobby Veldhuizen onderzoekt binnen haar werk ‘het alternatief’. Verschillende manieren van zien, denken en leven zoals beschreven in tegencultuurbewegingen, speculatieve fictie en anti-hegemonische filosofische gedachten, beïnvloeden haar praktijk. In haar schilderijen gebruikt ze een breed scala aan materialen, olieverf, muurverf, acrylverf, spuitverf, permanent marker, lak, epoxy, zand, vuil, lijm, siliconen, drakenbloed, terpentine, bloemen en meer. Door de onvoorspelbaarheid van het mengen van deze materialen voelt ze zich een soort alchemist of een soort heks.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

  16 maart 2023
  Deur open: 19:00 uur
  Aanvang: 19:30 uur
  De Gelderlandfabriek
  Entree: €10

  I'm going