An Evening at the Factory: Reinis Jaunais + Emma van Amerongen

do 21 september 2023

Tickets   I'm going

Foto’s  door Pien Groen

Onder de naam ‘An evening at the Factory’ wordt een maandelijks programma georganiseerd in de Gelderlandfabriek in Culemborg. De Perifeer is gevraagd als gastprogrammeur op deze avontuurlijke avonden. Verwacht kwalitatieve, vernieuwende en soms verwarrende programmering die stimuleert, inspiratie en horizonverbreding biedt en aanknopingspunten geeft voor een inhoudelijk gesprek nadien. Deze keer komt wereldreiziger en uitzonderlijk gitaarvirtuoos Reinis Jaunais (Riga, Letland) voor ons spelen en het is tegelijkertijd de finissage van de tentoonstelling van Emma van Amerongen.

Reinis Jaunais

Met klanken geschilderde reiservaringen – zo zou je de muziek van Reinis Jaunais kunnen omschrijven. Reinis Jaunais is een reizende gitarist uit Letland die de afgelopen jaren over de hele wereld tourde (meer dan 200 concerten per jaar!). Hij speelt op uitzonderlijke en zeer virtuoze wijze gitaar met behulp van veel verschillende technieken – waaronder tapping, percussie, finger-picking en live looping.

Reinis Jaunais begon met het componeren van muziek dankzij de inspiraties die hij opdeed tijdens het reizen door Europa, Nieuw-Zeeland en Azië. Inmiddels heeft hij meerdere solo albums uitgebracht. Geniet mee van zijn reisavonturen, gevat in ritmische en zacht percussieve melodieën.

Emma van Amerongen

Emma Van Amerongen maakt sfeervolle en kleurrijke schilderijen waarin de grijze ruimte tussen herinnering, fantasie, gevoel en het daadwerkelijke beeld onderzocht wordt. Ze werkt voornamelijk met acrylinkt op katoen en houdt zich bezig met een continu proces van maken, balancerend tussen het laten werken van het materiaal en het beheersen van de visuele uitkomst. Terwijl elk schilderij begint met een beeld dat ze heeft gezien, gebruikt ze de eigenschappen van haar materialen en toevalligheden om steeds verder weg te gaan van het eigenlijke beeld. Gevoeligheid en leegte spelen daarbij een belangrijke rol, omdat ze de toeschouwer in staat stellen zijn verbeelding te gebruiken. Vluchtig als de kwestie van herinneringen, geven de schilderijen van Van Amerongen daarom een ​​gevoel van herkenning. Herkenning dat meer tot de geest van de toeschouwer spreekt dan tot de daadwerkelijke herinneringen waaruit ze voortkomen.

Deze tentoonstelling is te zien van 20 juli t/m 21 september. Vanavond is de finissage.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

  21 september 2023
  Deur open: 19:00 uur
  Aanvang: 19:30 uur
  De Gelderlandfabriek
  Entree: €10

  I'm going